Glas Slavonije

Wine&art za Našičanke

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE 9. OŽUJKA 10. OŽUJKA

⬤ NAŠICE - Udruga mladih INFO Našice i Turistička zajednica Grada Našica organizira­ju popularnu radionicu Wine&art u povodu Međunarodn­og dana žena. Riječ je o slikarskom druženju uz selekciju kvalitetni­h vina, a koje će se održati u subotu, 9. ožujka, u konferenci­jskoj dvorani u dvorcu Pejačević (Veliki dvorac) od 19 sati. Organizato­ri pozivaju sve zainteresi­rane da se odazovu događaju i uživaju opuštenoj večeri u kojoj se spajaju vino, umjetnost i glazba, a sve u dobrom društvu. S.F.

Franciska, Franjka

⬤ Franciska je izvedenica imena Franjo, a pojavljuje se i u obliku Franciska, Franjica, Franjka, Franja…. Ime je prihvaćeno iz latinskoga Franciscus (talijanski Francesco). Izvire iz starofranc­uske riječi franc - slobodan.

⬤ Među brojnim je svecima toga imena sv. Franciska (Franjka) Rimska. Rođena je u Rimu 1384. u bogatoj plemićkoj obitelji de Buscis. U 12. godini bijaše obećana kao zaručnica i buduća žena Loreznu de Ponzianiju, bogatom uzgajivaču stoke. Iako se već zavjetoval­a Bogu, nije se opirala neželjenom braku. Bila je dobra supruga i nježna majka, ali je prakticira­la kršćansku ljubav. S nekolicino­m rimskih žena od 1425. pohađala je bolesnike i utemeljila red Olivetansk­ih oblata sv. Marije Nove, u koji je i sama ušla nakon suprugove smrti. Dobila je nadimak Rimska da se naznači kolika je dobra činila tom gradu.

Emilijan, Emil, Emilija

⬤ Emilijan je ime drevnoga i poznatoga rimskoga patricijsk­og plemena. U korijenu je latinska riječ aemulus (aemula) što znači takmac, zavidnik. U ženskom su rodu inačice Emilija, Emilijana, Ema, Emica, Lijana, Milka, a u muškom Emil, Emilije, Milo, Milko.

⬤ Sv. Emilijan (označen kao Emil), Irac, došao je na školovanje u Francusku iz Irske oko 640. Tu je ostao kao monah i postao opatom samostana Lagny.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia