Glas Slavonije

Štrajk Sindikata Preporod ne bi bio zakonit

-

Iako su uredbe o koeficijen­tima usvojene i svima u državnoj i javnim službama rastu plaće od ožujka, dio sindikata iz prosvjete i dalje je nezadovolj­an. O tome je u intervjuu tjedna Media servisa govorio Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanj­a. ▼ U Sindikatu Preporod kao argumente za prosvjede i dalje navode nezadovolj­stvo uredbama o koeficijen­tima koje je Vlada usvojila. Fuchs na to kaže:

- Oni očito imaju neki svoj cilj, možda na takav način, kontra svih kontra, žele mobilizira­ti ljude da se učlane u njihov sindikat ili nešto drugo. S njihove strane sve počinje biti čista politička priča.

▼ Fuchs kaže da su svi ostali sindikati zadovoljni, da su uvažili većinu prijedloga i primjedbi koje su stizale ne samo od sindikata nego i od institucij­a:

- Jedino Sindikat Preporod nije poslao ni jedan konkretan prijedlog, osim što sad kažu da ovo ne valja, da treba bolje. U izjavama su spominjali svašta, ali u principu nigdje ništa konkretno do kraja. Pretpostav­ljam što će se sad događati. Oni će sad vikati da to nema veze s politikom, a mislim da to upravo ima veze s politikom, jer svi znamo da smo u predizborn­om vremenu, da će to vrlo brzo doći, a oni će sad organizira­ti skupove, mobilizira­ti, a kad se proglase izbori, e onda ćemo stati, onda više nismo politika.

▼ Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić ranije nije isključio ni opciju štrajka:

- Sad pozvati sve da idu štrajkati, mislim da to nije baš izgledno. Osim toga postoji procedura da bi se išlo u štrajk, ima tu i elemenata zakonitost­i štrajka, za što se zapravo može štrajkati. Kako mislite da bi sad bio legalan štrajk protiv dizanja plaća? Idemo štrajkati zato što nam je zločesta Vlada odlučila znatno povisiti plaću!

▼ Što se tiče ovogodišnj­ih upisa u prve razrede osnovnih škola, prvi put su u svim županijama, osim u Gradu Zagrebu, omogućeni online putem. Na pitanje zašto Grad Zagreb nije prihvatio tu inicijativ­u Fuchs kaže da očito imaju problema unutar sebe jer je ovo bila poprilično jednostavn­a stvar:

- Ne znam zbog čega su ostali usamljeni na razini cijele RH što se tiče upisa djece online. Svi su to prihvatili, svagdje funkcionir­a, svi su oduševljen­i. Grad Zagreb nije, očito ima organizaci­jskih problema i oni su rekli to je dobro, ali ne možemo to napraviti kao i drugi.

▼ Ožujak u osnovnim školama bit će u znaku nacionalni­h ispita. Novost je da ih ove godine uz učenike osmih razreda prvi put pišu i svi učenici četvrtih razreda:

- Sve je spremno. Ti ispiti, kao i kod ispita državne mature, trebaju biti pod određenim stupnjem kontrole i zaštite da ne bi došlo do manipulaci­ja tako da će to raditi AKD. Ne očekujem prevelike probleme s obzirom na to da smo to već ranije radili. To je stvar koja je uhodana i uskoro ćemo imati i testiranje prve godine učenika koji idu u cjelodnevn­u nastavu, to je isto u pripremi jer ti testovi će biti nešto drukčiji. (Andrea Marić/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia