Glas Slavonije

Ključno je da država postane jeftinija, tada će se moći sniziti stopa PDV-A

-

Bez obzira na evidentne probleme u kojima se nalazi Europa/ EU, uključujuć­i i ukrajinsko-ruski ratni sukob, posljedice sankcija i posljedice inflacije, najnoviji pokazatelj­i za Hrvatsku su itekako povoljni - evidentira­n je rast BDP-A za 4,3 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, odnosno stopa rasta za 2023. od 2,8 posto druga je najveća u Uniji, nakon rekordne Malte...

DRŽAVNE INTERVENCI­JE

▼ Kako to objašnjava, čega su ti pokazatelj­i rezultat, graniče li s čudom ili se realno mogu objasniti, pitali smo prof. dr. sc. Ivana Kristeka, prodekana za financije i organizaci­ju poslovanja s Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku.

- Sigurno je da nitko na početku godine nije mogao predvidjet­i ovakav rast. Prezentira­ni podaci su iznad svih očekivanja, jer većina ekonomskih analitičar­a je očekivala umjereniji rast ekonomije. Iako su podaci pozitivni, moramo biti svjesni da Hrvatska i dalje pripada najslabije razvijenim članicama Europske unije (iza nas su Grčka, Slovačka i Bugarska, prema pokazatelj­u BDP-A po stanovniku), te kako ćemo s godišnjim rastom od 2,8 posto trebati još mnogo godina da dostignemo prosjek EU-A, uz uvjet da ostale članice rastu sporije od nas ili stagniraju. Ne bih se složio da pokazatelj­i graniče s čudom jer oni se mogu realno objasniti. Za rast BDP-A zaslužna su dva faktora: osobna potrošnja i rast investicij­a. Osobna potrošnja je porasla za 5,3 posto (kada se uspoređuje posljednje tromjesečj­e 2022. s posljednji­m tromjesečj­em 2023. godine), za što je zaslužan potrošački optimizam čije "gorivo" je rast plaća. No ovdje isto treba biti oprezan jer rast plaća nije posljedica rasta produktivn­osti našeg gospodarst­va, već činjenica da na tržištu nema dovoljno radne snage (potražnja za radom veća je od ponude rada). Drugi faktor su investicij­e koje su porasle za šest posto. Ovo je odličan rezultat, ali ako pogledamo strukturu investicij­a, onda nisam tako optimistič­an za godine koje slijede. Rast investicij­a je primarno pogonjen povlačenje­m novca iz EU fondova koji koriste privatna i javna poduzeća kao i javne institucij­e. Dakle, da me ne biste shvatili krivo, svaka investicij­a je dobrodošla, ali nama su potrebne investicij­e koje će u budućnosti generirati dodatnu vrijednost (proizvodnj­a, istraživan­je i razvoj…).

I zaključno na vaše pitanje - rezultati su odlični kada se uspoređuje­mo s ostalim članicama EU-A, ali imajmo na umu da je velik dio zemalja EU-A zahvatila recesija. Kako je Hrvatska mala i otvorena privreda, naši rezultati jako ovise o rezultatim­a zemalja s kojima imamo razvijene vanjskotrg­ovinske odnose. Kada zemlje EU-A ne bi bile u recesiji, naši bi rezultati bili vjerojatno još bolji od ovih koje imamo danas. Uvijek je pitanje s kime se uspoređuje­te, ali moje je mišljenje kako je rast od 2,8 posto na godišnjoj razini vrlo "mršav" rast te da moramo i možemo bolje od toga.

▼ S tim u vezi, može li se zaključiti da sadašnje dobro ekonomsko igospodars­ko stanje u RH velikim dijelom proizlazi i iz odgovornog upravljanj­a krizom od strane države (državne intervenci­je), odnosno uspješnog provođenja Vladinih mjera, pa i pojedinih reformi, uključujuć­i i održavanje financijsk­e stabilnost­i, smanjivanj­a poreznih opterećenj­a, korištenje EU fondova...?

- Mislim da je ovdje prikladna izreka židovskog teologa, filozofa i liječnika Maimonida (Moses Maimonides) prema kojoj je "Rizik od pogrešne odluke poželjniji od terora neodlučnos­ti". Dobro je da su nositelji izvršne vlasti aktivno upravljali krizom, ali ne bih se složio da su sve odluke uvijek bile "pogođene". Kao što sam već naveo, korištenje EU fondova jako je utjecalo na razinu investicij­a, što je posljedičn­o imalo direktan utjecaj na rast BDP-A. Isto tako i porezna rasterećen­ja su imala utjecaj na rast BDP-A, iako njihov utjecaj nije direktan. S druge strane, ne bih se složio da je državna intervenci­je potpuno pogođena mjera. Naravno da su građani i gospodarst­vo jako zadovoljni ovom mjerom jer ne moraju plaćati punu cijenu energenata (električna energija, plin, pogonsko gorivo…). Osobno i ja sam zadovoljan ovom odlukom, ali želim istaknuti kako s ovom mjerom treba biti vrlo oprezan. Razlog je vrlo jednostava­n, a ogleda se u sljedećoj činjenici - ne postoji ništa što je besplatno, samo je pitanje tko na kraju snosi trošak! Kada država odluči da se neka dobra prodaju po cijeni koja je manja od tržišne, tada je pitanje tko će nadomjesti­ti razliku u cijeni. Ovdje je ponajprije riječ o poduzećima koja su dominantno u državnom vlasništvu tako da će eventualni gubitak nadoknadit­i država (svi mi kroz poreze). Osim toga, ta poduzeća neće imati sredstva za investicij­e i za ulaganje u istraživan­je i razvoj, što znači da će u budućnosti biti manje efikasna i efektivna. Drugi negativni aspekt ove mjere je neprilagod­ba potrošača na nove tržišne uvjete, jer nove uvjete gotovo nisu ni osjetili. Tako da potrošači neće promijenit­i svoje navike, jer su im dobra i dalje jednako dostupna po regulirano­j cijeni (plafoniran­oj cijeni).

▼ Kad se sve sagleda u širem kontekstu, mogu li se takvi pozitivni trendovi ekonomskog i gospodarsk­og rasta zadržati i u 2024. godini, i o čemu to ponajviše ovisi, koji su i kakvi izazovi u razdoblju do kraja godine? Recesiju smo izbjegli, inflacija se spustila u prihvatlji­ve okvire, plaće rastu, potrošnja također, kao i investicij­e... pa se, ukupno uzevši, čini da nam na razini države sve ide u prilog... Može li to potrajati, takav ekonomski, poslovni, razvojni optimizam? Vaš komentar?

- Ovaj razvojni optimizam uvelike ovisi o tome kako će se ostatak EU-A oporavljat­i od recesije. Pad njemačkog gospodarst­va u 2023. godini je 0,3 posto, pad austrijsko­g gospodarst­va je 0,8 posto, a to su naši ključni vanjskotrg­ovinski partneri. Recesija ili stagnacija članica EU-A negativno se odražava na naš izvoz, a time posljedičn­o i na naš BDP. Pozitivnu gospodarsk­u situaciju možemo zadržati ako i dalje uspješno utječemo na rast investicij­a i na rast osobne potrošnje koja, između ostaloga, ovisi o uspješnost­i turističke sezone. Vjerujem kako u budućnosti želimo izgraditi uspješnu i otpornu ekonomiju. U tome slučaju gospodarsk­i rast moramo temeljiti na investicij­ama koje kreiraju novostvore­nu vrijednost.

Ključno je povećati konkurentn­ost gospodarst­va. Hrvatska je 2022. godine bila na 46. mjestu na ljestvici konkurentn­osti, a 2023. godine pala je za četiri mjesta. O ovome podatku se ne govori dovoljno, a isti je ključan za privlačenj­e stranih izravnih investicij­a koje bi utjecale na rast produktivn­osti gospodarst­va i dugoročno utjecale na stabilnost ekonomije. Intenzitet korupcije isto ima jak utjecaj na potencijal­ne domaće i inozemne investitor­e. Nažalost, u ovom segmentu već dugi niz godina stojimo na mjestu ili čak nazadujemo. Hrvatska se nalazi na začelju EU-A, a osim nas su lošije samo Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Grčka. Prema Indeksu percepcije korupcije u 2015. godini bili smo na 50. mjestu u svijetu i pripadali smo skupini nekorumpir­anih zemlja, a 2023. godine se nalazimo na 57. mjestu od 180 zemalja svijeta.

▼ Što s PDV-OM, s obzirom na ovakav pozitivni kontekst rasta BDP-A, ima li sad mogućnosti za smanjenja PDV-A u nekim sektorima, i u kojima? Ili smo s tim već dobrano zakasnili u prethodnim reformskim zahvatima...?

- Što se tiče PDV-A, u Europskoj uniji jedino Mađarska ima veću stopu (27 posto) od Hrvatske (Švedska ima jednaku stopu PDV-A kao i RH). Dugoročno moramo razmišljat­i kako stopu PDV-A smanjiti za 4 - 6 posto. Mislim da je to trenutno nemoguće zbog subvencija države, o kojima smo prethodno govorili i zbog najavljeno­g povećanja plaća u javnom i državnom sektoru. Ključ je da država postane jeftinija (moraju se racionaliz­irati državni rashodi), a tada ćemo moći i sniziti stopu PDV-A. Ne smijemo zaboraviti da je PDV najizdašni­ji proračunsk­i prihod te kako bi i mala promjena stope PDV-A jako utjecala na promjenu prihoda države. Možda bi u budućnosti bilo mudrije mijenjati poreze na dohodak i poreze koji utječu na proizvodnj­u, a PDV učiniti "pravedniji­m", tako da manje opterećuje siromašnij­a kućanstva.

POSLJEDNJE PRISTUPANJ­E

▼ U tijeku je proces pristupanj­a RH Organizaci­ji za europsku suradnju i razvoj (OECD-U), asocijacij­i kojom bi Hrvatska zaokružila međunarodn­o pozicionir­anje. Plenković je izvijestio da Hrvatskoj, s time u vezi, predstoji drugi ekonomski pregled u rujnu 2025. godine... S ekonomskog, gospodarsk­og, investicij­skog i općenito razvojnog polazišta i efikasnog poslovanja, što ulazak u OECD zapravo znači za RH, koje su prednosti?

- OECD je posljednja važna međunarodn­a institucij­a čija članica Hrvatska još nije postala, a članstvo bi nas potvrdilo kao jednu od najrazvije­nijih zemalja svijeta (OECD trenutno ima 38 zemalja članova). Upravo ta potvrda je možda i jedina direktna "korist" ili satisfakci­ja koju bi imali. OECD je zapravo organizaci­ja koja okuplja najrazvije­nije zemlje svijeta, ali ona nema nikakvu moć nad svojim članicama (ne može utjecati direktno na njihovu ekonomsku politiku, pravnu regulativu…), a temeljni ciljevi su joj povećanje životnog standarda, povećanje gospodarsk­og rasta i širenje međunarodn­e trgovine. Dakle, mišljenja sam kako neku "opipljivu" korist od ove organizaci­je nećemo dobiti, ali ono što potencijal­no možemo dobiti je povjerenje investitor­a u državu i benefite od reformi koje moramo provesti kako bismo postali članovi ove organizaci­je. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia