Glas Slavonije

POKAZATELJ­IMA, PROŠLO RAST NASTAVLJA S

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Unatoč padu inozemne potražnje i zaoštrenim uvjetima financiran­ja, hrvatsko gospodarst­vo je u 2023. godini nastavilo rasti znatno iznad prosjeka Europske unije i europodruč­ja, a takav bi se trend, prema očekivanji­ma, mogao nastaviti u ovoj i u narednim godinama. HNB tako očekuje da bi rast gospodarst­va u ovoj godini mogao ojačati tri posto, uslijed očekivanog oporavaka vanjske potražnje. Općenito, većina analitičar­a i institucij­a u 2024. očekuje smanjenje inflacije, povoljne trendove na tržištu rada, rast plaća..., pokazuju nove prognoze Svjetske banke. I hrvatski premijer Andrej Plenković je istaknuo kako su i nedavni podaci Državnog zavoda za statistiku, a tiču se rasta BDP-A, također itekako ohrabrujuć­i. "Rast u četvrtom kvartalu 4,3%, kao i rast na razini 2023. godine 2,8% u potpunosti je u skladu s procjenama i projekcija­ma Vlade i Ministarst­va financija. Jednako tako, taj rast od 2,8% dobiva dodatno na težini ako znamo da je rast na razini EU-A 0,5% u 2023. godini", rekao je Plenković. Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da se gospodarsk­i rast prvenstven­o temelji na rastu osobne potrošnje i investicij­ama iz europskih sredstava, ali pri čemu bi poželjnije bilo da dominantno počiva na rastu izvoza. Primorac je naglasio da je stopa rasta od 4,3 posto prema do sada raspoloživ­im informacij­ama najveća u Europskoj uniji, pri čemu su trenutno dostupni podaci za 23 države. Uz to, prema podacima DZS-A, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-A, porasla je u četvrtom lanjskom kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. No, prema Dzs-ovim podacima, izvoz roba i usluga pao je u četvrtom lanjskom tromjesečj­u za 4,4 posto na godišnjoj razini. Pritom je izvoz roba pao za 8,7, dok je izvoz usluga porastao za 0,9 posto. U kontekstu pada izvoza, Primorac se nije složio s konstataci­jom Hrvatske udruge poslodavac­a da je gospodarst­vo nekonkuren­tno i zbog skupih energenata. "Hrvatska ima jednu od najnižih cijena energije, kada govorimo i o električno­j energiji i plinu", naglasio je Primirac.

DOBRA GODINA

S obzirom na to da se pozitivni pokazatelj­i u četvrtom kvartalu uvelike temelje na potrošnji građana i ulaganjima iz europskih sredstava, Primorac je pitan boji li se trenutka kada će se to "ispuhati". Pritom je izvijestio da bi u travnju Europskoj komisiji trebao biti podnesen zahtjev za isplatu pete tranše iz NPOO-A, pa se već u srpnju očekuje isplata od više od 800 milijuna eura. Kada je riječ o financijam­a, nimalo nebitno nije ni mišljenje guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koji je najavio kako će Hnb-ova prognoza ovogodišnj­e stope inflacije u Hrvatskoj biti smanjena s 4 na 3,5% te istaknuo da će realno povećanje plaća u 2024. biti manje od lanjskog. Pri tomu je dodao kako je rast plaća u 2023. bio 5,7%, a u ovoj godini taj će rast biti oko 3,6% i to, kako je kazao, ne bi trebalo utjecati na stopu rasta inflacije. Vučić je također najavio da će se prognoza BDP-A u Hrvatskoj u 2024. povećati s prvobitnih 3% na nešto više.

Eurostat je pak nedavno objavio da je u proteklom tromjesečj­u gospodarst­vo EU-A, prema sezonski prilagođen­im podacima, poraslo za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,3 posto. Gospodarst­vo eurozone je u četvrtom lanjskom tromjesečj­u stagniralo na kvartalnoj, a poraslo za 0,1 posto na godišnjoj razini.

Što se tiče Hrvatske, pojedini ekonomski analitičar­i se pitaju može li rast BDP-A pogonjen osobnom potrošnjom doseći četiri posto? I zašto to nije poželjno? Ekonomska komentator­ica Gordana Gelenčer, odgovara da, rast zasnovan na potrošnji i snažnom oslanjanju na turizam nije održiv, pa već u srednjem roku mora biti popraćen strukturni­m prilagodba­ma... Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je da je međugodišn­ji rast BDP-A od 4,3 posto u četvrtom kvartalu 2023. malo iznad očekivanja, ali da je to "i dalje vrsta rasta kakvu već imamo neko vrijeme", prvenstven­o utemeljena na osobnoj potrošnji i rastu plaća s jedne te smirivanju inflacije s druge strane, uz priljev novca iz europskih fondova i investicij­a. No, taj model ne može biti dugotrajan, ocjenjuje Šonje, te naglašava: "To je model rasta koji može trajati još neko vrijeme, 2024. sigurno će biti dobra godina, međutim on ne može garantirat­i dovoljno brzi rast produktivn­osti". Kao jedno od rješenja Šonje nudi poticanje privatnih investicij­a koje su naročito usmjerene k rastu produktivn­osti i izvozu,

Gospodarsk­a aktivnost u Hrvatskoj i u ovoj bi godini trebala nastaviti rasti znatno brže nego u eurozoni u cjelini, pokazuju nove prognoze Svjetske banke...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia