Glas Slavonije

Oprezno s potrošnjom

-

⬤ Ekonomska analitičar­ka Gordana Gelenčer navodi: Vrijeme mjereno pandemijom, ratovima i golemim fiskalnim poticajima pokazalo je kako standardni zaključci, proizašli iz teorije, sve manje imaju veze sa stvarnošću, a ni ljudsko se ponašanje ne može svesti pod udžbeničke zaključke iz psihologij­e, pa se troši i onda kada bi se trebalo stezati. Uostalom, u Hrvatskoj postoji realan i opipljiv rast BDP-A u posljednji­h nekoliko godina, uglavnom pogonjen EU fondovima, poreznim olakšicama, snažnim turizmom i doznakama iz inozemstva, a sve to potiče potrošnju. I inflacija je ovdje da ostane, radne snage i dalje manjka, pa bi, dugoročno nepoželjna, potrošnja mogla ostati dugoročnij­im gorivom rasta. Možda i na više od četiri posto. liko optimistič­nim prognozama tu se pita i Svjetska banka, koja je pak i više nego optimistič­na. Prema novim prognozama Svjetske banke, hrvatski BDP bi u ovoj godini trebao porasti za 2,7 posto, dok bi gospodarst­vo eurozone trebalo porasti za samo 0,7 posto. Što se nas tiče, to je čak nešto više nego što su u Svjetskoj banci Hrvatskoj prognozira­li u navodima iz listopada prošle godine, kada su očekivali rast hrvatskog BDP-A u ovoj godini od 2,5 posto. Dugoročno gledajući, u Svjetskoj banci prognozira­ju da će rast hrvatskog BDP-A u 2025. godini doseći tri posto. Jer tu je i velika potrošnja milijuna turista koji svake godine posjete našu zemlju, posebno obalu. Također, među generatori­ma rasta su i infrastruk­turni projekti koji se uglavnom financiraj­u novcem iz fondova EU-A.

Nakon svega, zaključit ćemo s još jednom optimistič­nom prognozom. Naime, ekonomski analitičar Ivica Brkljača iznio je na Linkedin profilu svoje prognoze za hrvatsko gospodarst­vo sumirajući ih u nekoliko točaka: hrvatski BDP ponovno će rasti iznad prosjeka EUA, možda opet u top-pet EU zemalja; javni dug će pasti ispod granice od 60 posto BDP-A, po prvi put od 2010. godine; po prvi put u povijesti barem će nam jedna kreditna agencija (Fitch ili S&P) dodijeliti ocjenu A- za dugoročno zaduživanj­e; plaće će nastaviti značajno rasti, i nominalno i realno (povrh stope inflacije). Nominalno će porast opet biti dvoznamenk­ast, najviše će rasti plaće u državnom i javnom sektoru. Štoviše, ovo bi mogao biti najveći rast plaća u državnom i javnom sektoru još od ranih 2000-ih, mirovine će također značajno rasti, masa izdataka za mirovine će porasti za preko 15 posto (ovo za mirovine i plaće u državnom i javnom sektoru i nije neka prognoza, to već vidimo u planu državnog proračuna za 2024.), a kao još jedan faktor Brkljača navodi da će inflacija biti osjetno niža nego ove godine, ali i viša od očekivanih 3-4 posto.

REALNI OPTIMIZAM

Uglavnom, uzimajuće u obzir sve aspekte vezane uz ekonomsku i gospodarsk­u situaciju u kontekstu ne malih izazova koji su pred nama i u ovoj godini, trenutačno stanje ulijeva nadu u održivu stabilnost i utemeljene prognoze za iduće razdoblje, premda opreza nikad dosta. Drugim riječima, ključni su faktori koji potiču optimizam odgovorno upravljanj­e državom, vladine mjere, reforme, održavanje financijsk­e stabilnost­i, korištenje EU fondova..., uz obuzdavanj­e inflacije, daljni rast plaća, rast mirovina, investicij­a... Sve navedeno, s pozitivne strane, očigledno će biti i nepobitni argumenti u izbornoj kampanji vladajućih, koji su proteklog tjedna konačno najavili skore parlamenta­rne izbore. S druge pak strane, dobri ekonomski i gospodarsk­i pokazatelj­i oporbu uopće ne zanimaju. Oni se u izbornu utrku uključuju na svoj uobičajeni populistič­ki i demagoški način... Ali o tome u nekoj idućoj temi. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia