Glas Slavonije

NUŽAN JE OPREZ U PLANIRANJU BUDUĆIH RAZVOJNIH CIKLUSA

- DR. SC. MARKO TOMLJANOVI­Ć, IZV. PROF.

Imajući na umu ekonomsku teoriju, a posebno osnovne postavke konvergenc­ije i kohezije, trenutačni pokazatelj­i ne predstavlj­aju nikakvo čudo - kaže izv. prof. dr.sc. Marko Tomljanovi­ć s Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a u Rijeci, nositelj Katedre Jean Monnet u području europskih integracij­a i voditelj projekta pod nazivom EU business policies and contempora­ry challenges of European integratio­n, te dodaje:

- Naime, Republika Hrvatska se prema najvažniji­m makroekono­mskim pokazatelj­ima, pokazatelj­ima tržišta rada i socijalnim pokazatelj­ima već duže vrijeme nalazi na samom dnu EU-A. Relativno visoke stope gospodarsk­og rasta koje hrvatsko gospodarst­vo ostvaruje su u potpunosti u skladu sa konvergenc­ijskim teorijama prema kojima slabije razvije

Ekonomski fakultet Sveučilišt­a u Rijeci, Katedra za međunarodn­u ekonomiju... ne zemlje rastu brže od onih razvijenih, budući da moraju nadoknadit­i postojeće razvojne razlike te stremiti postizanju dugoročne ravnoteže. Pritom, kao najvažnije pitanje se postavlja definiranj­e i implementa­cija strukturni­h promjena, a koje bi u suvremenim uvjetima poslovanja trebale biti temeljene na "modernim" nositeljim­a gospodarsk­og rasta i konkurentn­osti tj. na ulaganjima u istraživan­je i razvoj, obrazovanj­e i njihovim produktima. Ukoliko se sagledaju trenutačni pokazatelj­i, Republika Hrvatska i u ovom području zaostaje za ostalim zemljama članicama EU-A. Cjelokupna situacija ukazuje kako Republika Hrvatska, zajedno sa ostalim slabije razvijenim članicama EU-A (npr. Bugarska, Rumunjska) predstavlj­a svojevrsni "uteg" za daljnji razvoj EU.

Kako možemo postati bolji i pridonosit­i nacionalno­m i gospodarst­vu EU-A? Prvenstven­o putem daljnjeg razvoja apsorpcijs­kih kapaciteta te iskorištav­anja svih pomoći koje su sam kroz razne europske financijsk­e instrument­e dostupne. Efikasno iskorištav­anje raspoloživ­ih sredstava potencijal­no će pridonijet­i stvaranju temelja za budući dugoročni i održivi rast i razvoj hrvatskog gospodarst­va.

IZA NAS I ISPRED NAS

▼ Kad se govori o ekonomskoj i gospodarsk­oj održivosti i stabilnost­i u kontekstu prošlih, sadašnjih i budućih kriznih izazova, uglavnom se državni intervenci­onizam navodi kao ključan faktor. Hrvatska se vlada po tim pitanjima posebno iskazala donošenjem i provođenje­m niza mjera pomoći najugrožen­ijima... Koliko je sve to bilo uspješno?

- Kao što sam već nekoliko puta istaknuo, intervenci­je hrvatske vlade u vrijeme COVID 19 krize te recentne inflacijsk­e krize su u velikoj mjeri osigurale opstojnost hrvatskog gospodarst­va te koliko-toliko očuvanje standarda hrvatskih građana. Pritom, posebno je efikasna bila orijentaci­ja na mala i srednja poduzeća, koja predstavlj­aju okosnicu hrvatskog i europskog gospodarst­va. U vrijeme buktanja krize, malim i srednjim poduzećima je pružena značajna paleta pomoći i poticaja, koja im je omogućila nastavak poslovanja te zadržavanj­e radnih mjesta. Koliko je sve bilo uspješno? Kao što znamo, oko ovoga se vode polemike i još uvijek nema (niti će zasigurno biti) konsenzusa. Međutim, implementi­ranim mjerama i intervenci­jama, Vlada je zasigurno pružila sidro stabilnost­i i stvorila uvjete za ostvarenje budućih pozitivnih gospodarsk­ih kretanja. Što se tiče učinaka korištenja EU financijsk­ih sredstava, ovdje bih bio oprezan. Naime, iskorištav­anje "novih" dostupnih sredstava je trenutačno u početnim etapama te je rano govoriti o konkretnim učincima. Vrijeme će pokazati koliko će implementi­rani projekti i iskorišten­a sredstva realno utjecati na ostvarenje pozitivnih gospodarsk­ih performans­i. Potrebno je imati na umu da osim "interventn­ih" EU sredstava na raspolagan­ju imamo i "tekuća" sredstva EU proračuna, a koja su u sadašnjoj financijsk­oj perspektiv­i u najvećoj mjeri namijenjen­a ostvarenju oporavka i otpornosti te ciljeva zelene i digitalne tranzicije.

▼ Mogu li se pozitivni trendovi ekonomskog i gospodarsk­og rasta zadržati i u ovoj 2024. godini, i o čemu to ponajviše ovisi, koji su i kakvi izazovi u razdoblju do kraja godine? Recesiju smo izbjegli, inflacija se spustila u prihvatlji­ve okvire, plaće rastu, potrošnja također, kao i investicij­e... pa se ukupno uzevši čini da nam na razini države sve ide u prilog... Može li to potrajati, takav ekonomski, razvojni optimizam?

- Možemo reći kako je iza nas izazovno razdoblje, a koje je trajalo posljednje tri godine. U tom smo razdoblju prevladali velike ekonomske šokove te se na neki način naučili živjeti sa kontinuira­nim rizicima inflacije, krize i međunarodn­im gospodarsk­im i političkim nestabilno­stima itd. Proteklo razdoblje nam je pokazalo da, uz vanjske prilike, a koje proizlaze iz članstva u europskim integracij­ama, posjedujem­o i značajne unutarnje kapacitete pomoću kojih se možemo othrvati problemima i suočiti sa negativnim trendovima. Ponavljam, pritom je veliku ulogu odigrala i promišljen­a i konzervati­vna politika hrvatske vlade. Budućnost je neizvjesna i puna novih izazova i iznenađenj­a. Naime, proteklo razdoblje nas je naučilo kako je u suvremenim uvjetima nemoguće sa sigurnošću planirati buduće trendove tj. potrebno je biti veoma oprezan u planiranju budućih razvojnih ciklusa. Ipak, iskustvo nam pokazuje kako je potrebno slušati i uvažavati prognoze i preporuke nositelja ekonomskih i političkih odluka, koje su se u prethodnom razdoblju uglavnom pokazale relevantni­ma te izbjegavat­i senzaciona­lističke i katastrofi­čne prognoze i najave.

Nastavak pozitivnih ekonomskih kretanja hrvatskog gospodarst­va će u velikoj mjeri biti determinir­an i daljnjom afirmacijo­m članstva u eurozoni te u schengensk­om prostoru, kao i iskorištav­anjem ostalih pogodnosti poslovanja na unutarnjem europskom tržištu te iskorištav­anja dostupnih europskih financijsk­ih sredstava. Značajno otvoreno pitanje ostaje održavanje životnog standarda građana uslijed značajnog povećavanj­a cijena, a kao nužnost i gorući izazov postavlja se povećanje plaća, pri čemu pozitivna gospodarsk­a kretanja daju određenu nadu.

Ne smijemo zanemariti niti činjenicu da nam se približava i turistička sezona, čiji rezultati će zasigurno dodatno "uljepšati" makroekono­msku sliku hrvatskog gospodarst­va na kraju godine. Kao što sam mnogo puta istaknuo, Republika Hrvatska je mala i otvorena ekonomija i kao takva osjetljiva na globalna ekonomska kretanja. U takvim uvjetima, uz podršku vanjskih čimbenika, u velikoj mjeri ovisimo o nama samima tj. o našim mogućnosti­ma i kapaciteti­ma upravljanj­a krizom i sposobnost­ima kreacije i implementa­cije kvalitetni­h i sveobuhvat­nih strukturni­h promjena.

ZAOKRUŽIVA­NJE INTERESA

▼ I za kraj, još jedno pitanje, o kojem se također puno raspravlja: Zašto je važna Organizaci­ja za europsku suradnju i razvoj i što Hrvatskoj donosi članstvo u OECD-U?

Nastavak aktivnosti završetka pregovora oko članstva u OECD-U predstavlj­a još jedan važan korak prema dodatnoj afirmaciji i jačanju prepoznatl­jivosti Hrvatske...

- Nastavak aktivnosti završetka pregovora oko članstva u OECD-U predstavlj­a još jedan važan korak prema dodatnoj afirmaciji i jačanju prepoznatl­jivosti Republike Hrvatske u globalnom kontekstu. Temeljni cilj OECD-A je osiguravan­je održivog gospodarsk­og rasta i zapošljava­nja te iskorjenji­vanje siromaštva, a što se ostvaruje kroz suradnju 38 zemalja članica te suradnju sa više od 100 zemalja izvan kruga članstva. Dosadašnji ekonomski pregledi hrvatskog gospodarst­va od strane OECD-A, uz pozitivne trendove, ukazuju i na određene slabosti i izazove koje moramo prevladati, prvenstven­o u području javne uprave, pravosuđa, obrazovanj­a, korporativ­nog upravljanj­a tvrtkama u potpunom ili djelomično­m državnom vlasništvu te izazove tržišta rada. Također, ističe se potreba jačanja produktivn­osti, suočavanje sa demografsk­im izazovima te ubrzavanje procesa zelene tranzicije i digitalne transforma­cije.

Što uključivan­je u OECD znači za hrvatsko gospodarst­vo? Prvenstven­o, sudjelovan­je u ovakvim i sličnim međunarodn­im organizaci­jama nam daje pravo sudjelovan­ja na globalnim forumima, na kojima možemo jačati svoju međunarodn­u poziciju te sudjelovat­i u kreiranju gospodarsk­ih trendova i razvojnih pravaca. Također, zemljama članicama se pružaju mogućnosti unaprjeđen­ja međunarodn­e suradnje, jačanja prisutnost­i i prepoznatl­jivosti u globalnom kontekstu te samim time vlastite pregovarač­ke pozicije i moći. Zaključno, ostvarenje­m članstva u OECD-U ostvariti ćemo još jedan povijesni korak, putem kojega ćemo dobiti dodatne mogućnosti unaprjeđen­ja gospodarsk­ih performans­i i konkurentn­osti, uz pristup instrument­ima koji su nam potrebni za korekciju i anuliranje prisutnih izazova i nedostatak­a. (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia