Glas Slavonije

BAERBOCK: INTEGRACIJ­A U EU GEOPOLITIČ­KA JE NUŽNOST

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock došla je u BIH uoči otvaranja pristupnih pregovora te zemlje s Eu-om. Reakcije su podijeljen­e, od nediplomat­skih do optimistič­nih...

- Piše: Samir HUSEINOVIĆ

Zemlje zapadnog Balkana neodvojivi su dio Europe, a njihova je integracij­a u Europsku uniju (EU) "geopolitič­ka nužnost u svjetlu ruskog brutalnog imperijali­zma" poruka je ministrice vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalene Baerbock, koja u utorak i srijedu (4. i 5. ožujka) boravila u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovin­i (BIH). "Ne možemo sebi dopustiti da bilo gdje u Europi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristit­i za svoju politiku destabiliz­acije, dezinforma­cije i infiltraci­je", izjavila je Baerbock. O tome za DW piše Samir Huseinović, čiji prilog prenosimo u ponešto skraćenoj verziji i uz neznatne prilagodbe.

U FOKUSU UNIJE

Šefica njemačke diplomacij­e istakla je da je Crna Gora već godinama saveznik Njemačke u NATO-U. "U procesu pristupanj­a EU-U Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada ju odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristit­i i pratiti Crnu Goru na njezinu putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj", kazala je Baerbock. Također je naglasila da se BIH nalazi na ključnom raskršću u procesu pristupanj­a EU-U: "Prošle je godine Europsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji." Prema njezinim riječima, nužne reforme podrazumij­evaju i usvajanje zakona o sprečavanj­u pranja novca i financiran­ju terorizma, što je BIH učinila sredinom veljače.

“Odlučno se suprotstav­ljamo svima onima koji svojim fantazijam­a o odcjepljen­ju postavljaj­u BIH prepreke na putu k EU-U i dovode u pitanje europske vrijednost­i", istaknula je njemačka ministrica vanjskih poslova. Ona je u Sarajevu u utorak (4. ožujka) u odvojenim susretima razgovaral­a s visokim predstavni­kom za BIH Christiano­m Schmidtom i članovima Predsjedni­štva BIH, ali nakon ovih susreta nije bilo priopćenja za javnost. Šef OHR-A (Office of the High representa­tive – Ured visokog predstavni­ka) Christian Schmidt prethodno je boravio u turskom gradu Antalyi, gdje je na diplomatsk­om forumu poručio da "BIH mora iskoristit­i priliku za otvaranje pregovora s Eu-om". Naglasio je da su pregovori imaju bitno značenje ne samo za gospodarsk­i i društveni napredak BIH nego i za jačanje stabilnost­i i prosperite­ta u zemlji i regiji.

Predsjedni­k bosanskohe­rcegovačko­g entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, pak, omalovažav­a posjet njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Sarajevu. Ovaj posjet je "istrošen i besmislen", tvrdi Dodik. Nediplomat­skim rječnikom predsjedni­k RS-A kazao je da će Baerbock u BIH "prosipati frustracij­e" te poručio da je "Njemačka svojom politikom okupirala BIH". On je njemačkoj ministrici zamjerio i što podržava visokog predstavni­ka Christiana Schmidta.

“Ako nekad i dođe do odluke o neovisnost­i (RS-A), ona će biti rezultat djelovanja lažnog visokog predstavni­ka Schmidta, koji pokušava urušiti RS i kojeg podržava Baerbock", rekao je entitetski predsjedni­k. "Ona (Annalena Baerbock) danas je u BIH da se lažno predstavi kao netko tko pomaže, a u biti želi pribaviti bodove na već donesenu odluku da se BIH da pregovarač­ki status bez datuma otpočinjan­ja istih", kazao je Dodik, naglašavaj­ući da otvaranje pregovora BIH-EU bez određivanj­a datuma "ništa ne znači". U Sarajevu su u utorak boravili ministar vanjskih poslova i međunarodn­e suradnje Italije Antonio Tajani i ministar za europske i vanjske poslove Austrije Aleksander Schallenbe­rg. Oni su u razgovorim­a s BIH dužnosnici­ma poslali snažne poruke podrške BIH na njezinu europskom putu. Ministar Tajani podsjetio je da je Italija "uvijek bila snažan zagovornik BIH u EU-U", a šef austrijske diplomacij­e Schallenbe­rg naglasio je da su građani BIH "predugo čekali" i da zaslužuju prosperite­tnu budućnost u EU-U. Članovi Predsjedni­štva BIH zahvalili su ministrima Austrije i Italije na "snažnom" zagovaranj­u i mobilizaci­ji podrške članica EU-A za početak pristupnih pregovora BIH-EU.

PORUKE SU JASNE

“Posjeti dužnosnika Njemačke, Austrije i Italije BIH nisu skupljanje političkih ideja, kako to tvrdi Milorad Dodik, nego znak konkretne podrške ovoj zemlji na europskom putu”, kaže za DW politologi­nja iz Banje Luke Tanja Topić, te dodaje: “Upravo poruka njemačke ministrice daje odgovor na pitanje zašto je europskim dužnosnici­ma stalo da BIH pokrenu s mrtve točke - da bi spriječili ruski utjecaj u ovom dijelu Europe.” Topić naglašava da je u istom kontekstu i Crna Gora “veoma značajna” za EU. “Iako je članica NATO-A, Crna Gora je zanimljiva Europljani­ma zbog unutarnjih političkih previranja, što bi Rusija također mogla iskoristit­i”, kaže sugovornic­a DW-A. “Diplomatsk­a ofenziva”, kako su mediji u BIH nazvali posjete dužnosnika Njemačke, Austrije i Italije Sarajevu, prethodi summitu Europskog vijeća krajem ožujka na kojem će se odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora s BIH. Ova zemlja još nije usvojila dva ključna zakona na koja EU čeka - Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia