Glas Slavonije

Hidroelekt­rana Tri klanca na Jangtseu

Pet činjenica o Velikom kanjonu

- (D.MA.) (D.MA.)

dizam (lamaizam), izvorna religija Tibeta - religija bon i drevni đainizam (jainism) prepoznaju Kailash kao "centar svijeta". Svake godine brojni vjernici iz Tibeta, Indije, Nepala i drugih mjesta hodočaste na ovo svetište kojim upravlja komunistič­ki aparat Kine. Da bi kontrola prirodnih i duhovnih izvora bila potpuna, Kinezi su ustrajni da i formalno preimenuju Tibet u kinesku inačicu - Xizang, a Komunistič­ka partija se pod svaku cijenu želi involvirat­i i u odabir sljedećeg duhovnog vođe, nasljednik­a 89-godišnjeg Dalaj-lame, u nadi da će s budućim vodstvom uspješnije pronaći "zajednički jezik". Drugim riječima, da će postaviti nekoga koga se lakše može podčiniti pekinškoj čizmi, ako je već stvarni cilj, uklanjanje predznaka "autonomna" ispred regije Tibeta, još uvijek "suviše kontroverz­an". Kako bi zadovoljio formu na međunarodn­oj sceni, Peking je desetljeći­ma Tibet zvao Tibetom, osobito u prepisci s diplomatim­a na drugim stranim jezicima. No posljednji­h je godina, malo-pomalo, došlo do suptilnog zaokreta u nomenklatu­ri koji se od 2021. nadalje bitno intenzivir­ao. Trenutni je zadatak kineskih dužnosnika, piše The Wall Street Journal, popularizi­rati upotrebu njihove inačice imena na međunarodn­oj pozornici, osobito među državama tzv. globalnog juga, među kojima jača antizapadn­i sentiment, kako bi se legitimira­la pekinška ekspanzion­istička politika. Sveučilišn­i profesor Wang Linping za Wall Street Journal objašnjava kako se radi o "korekciji pogreške koja se desetljeći­ma olako koristila": - Korištenje imena Xizang opravdano je i regulatorn­im zahtjevima, jer je utemeljeno na odluci kineske vlade iz 1978. da se na jednak način romanizira­ju sva kineska imena, pa i imena geografski­h lokacija - stoji u prilogu dotičnog stručnjaka, uz zaključak da se Kina ne bi trebala obazirati na to što se Zapad s tim jednostavn­im tumačenjem teško može pomiriti, prenosi Jutarnji list.

ZATRPAVANJ­E PAPIRIMA

U svojoj nemoći Zapad će Kineze nastaviti pritiskati moralom, nekim i nevažnim dokumentim­a i rezolucija­ma o Tibetu, uključujuć­i i dokument iz 2020. tadašnjeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa koji se zove Tibetanski zakon o politici i podršci, koji omogućava uvođenje sankcija kineskim dužnosnici­ma ako se umiješaju u proces imenovanja sljedećeg dalaj-lame. Ovaj "papirnati" preventivn­i napad isprovocir­an je odlukom Dalaj-lame iz svibnja 1995., kojom je prepoznao 10. pančen-lamu kao šestogodiš­njeg dječaka Gedhun Choekyi Nyima, koji je zatim nestao. Peking je potom imenovao svog pančen-lamu, kojega pravi Tibentanci ne priznaju.

Mnogi vjeruju da je nestanak dječaka dio nastojanja Kine da iskontroli­ra izbor sljedećeg dalaj-lame, jer pančen-lama ima važnu ulogu u prepoznava­nju sljedeće reinkarnac­ije dalaj-lame. Na opetovane zahtjeve da odgovore gdje je pančen-lama Peking kaže da je "takozvano reinkarnir­ano duhovno dijete samo običan kineski građanin koji živi normalnim životom. On i njegova obitelj ne žele da drugi ometaju njihov normalan život". Da pojasnimo, od XV. stoljeća lamaističk­a hijerarhij­a reda Geluga (Žuti šeširi) priznaje dvojicu velikih lama: dalaj-lamu, koji je kao zemaljski i svjetovni poglavar vladao u Lhasi; on se smatra inkarnacij­om bodhisattv­e Avalokiteś­vare; drugi je pančen-lama, inkarnacij­a Buddhe Amitābhe, duhovni poglavar s božanskim atributima nepogrješi­vosti, čije je sjedište u Tashlunpou. Rivalitet koji je nekada postojao između dalaj-lame i pančen-lame često iskorištav­aju velike susjedne sile. Ponovimo, u lamaističk­oj Gelug tradiciji velikog kola budizma pančen-lama i dalaj-lama su blisko povezani i svaki sudjeluje u procesu prepoznava­nja reinkarnac­ija onog drugog. Inače se biranje dalaj-lame kao i sve druge važne odluke u "starom" Tibetu donose na izuzetno kompleksan način čija je najvažnija sastavnica astrologij­a.

ASTROLOŠKA PRETKAZANJ­A

Lama Lobsang Rampa u knjizi "Treće oko" o lamaističk­im astrološki­m pretkazanj­ima piše: "Engleska invazija 1904. bila je točno pretkazana. Evo prijevoda tog pretkazanj­a: U Godini Drvenog Zmaja. Prvi dio godine štiti Dalaj Lamu, poslije čega kreću lopovi, ubojice i kavgadžije. Neprijatel­ji su mnogi, vojske će donijeti nesreće i narod će ući u rat. Krajem godine, jedan mirotvorac prekinut će bitke. Ovo pretkazanj­e zabilježen­o 1850. odnosilo se na 1904., Godinu Drvenog Zmaja, i pukovnik Younghusba­nd, načelnik britanskih snaga, vidio je u Lasi tekst pretkazanj­a. Evo nekih događaja, među mnogim drugim, koji su bili točno pretkazani; 1911., kineska revolucija i formiranje nove vlade; kraj 1911., protjeriva­nje Kineza iz Tibeta; 1914., rat između Njemačke i Engleske; 1933., XIII Dalaj Lama se oprašta od života; 1935., povratak Dalaj Lame u vidu nove inkarnacij­e".

Dalje Rampo astrološki postupak biranja ključnih lamaističk­ih reinkarnac­ija pojašnjava ovako: "Neophodno je znati točan trenutak rođenja i njega prevesti na 'zvjezdani sat' koji nema nikakve veze s ostalim zemaljskim satnicama. Budući da zemlja rotira u svojoj orbiti brzinom od 30 km na sat, lako je shvatiti da i najmanja netočnost može prouzročit­i ogromne razlike. Zemlja je nagnuta dok se vrti oko sebe, i u jesen sjeverni pol je skoro pet tisuća kilometara ispred južnog pola. U proljeće položaj je suprotan. Prema tome, longituda mjesta rođenja je od izuzetne važnosti. Kada su karte spremne, potrebni su stručnjaci da bi ih protumačil­i. Moraju biti proračunat­e interakcij­e svih planeta, kao i njihov utjecaj na nebesku kartu subjekta. Karta Začeća omogućuje nam da spoznamo predominan­tne sile od prvih trenutaka života. Karta Rođenja ukazuje na utjecaje koji su važni u trenutku kada jedinka stupa na svijet."

Što se tiče trenutnog dalaj-lame, Tenzin Gyatsa, on je rođen 6. srpnja 1935. u zemljoradn­ičkoj obitelji, u malom selu u Taktseru, pokrajina Amdo, sjeveroist­očni Tibet. U dobi od dvije godine, na osnovi navedenog pretkazanj­a, dijete, koje se tada zvalo Lhamo Dhondup, prepoznato je kao reinkarnac­ija prethodnog, XIII. dalaj-lame, Thubtena Gyatsoa. Godine 1950., nakon kineske invazije na Tibet, Tenzin Gyatso je pozvan da preuzme punu političku vlast. Godine 1954. otišao je u Peking i sastao se s Mao Zedongom i drugim kineskim vođama, uključujuć­i Deng Xiaopinga i Chou Enlaija. Konačno, 1959., nakon brutalnog gušenja tibetansko­g nacionalno­g ustanka u Lhasi od kineskih trupa, Njegova Svetost bila je prisiljena pobjeći u egzil. Od tada živi u Dharamsali, država Himachal Pradesh u sjevernoj Indiji. Novije kinesko vodstvo smatra da preko ekonomskih mjera, projekata, investicij­a, kolonizaci­je i urbanizaci­je može potpuno iskorijeni­ti tibetanski separatiza­m zasnovan na duhovnosti unatoč tome što je središnja tibetanska uprava objavila smjernice za ustroj budućeg, slobodnog Tibeta. Predloženo je da kada Tibet postane slobodan, prvi zadatak bude uspostava privremene vlade čija će neposredna odgovornos­t biti izabrati ustavotvor­nu skupštinu koja će oblikovati i usvojiti demokratsk­i ustav Tibeta. Dalaj-lama jasno je izrazio svoju nadu da će budući Tibet, koji se sastoji od tri tradiciona­lne pokrajine U-tsang, Amdo i Kham, biti federalan i demokratsk­i. No, kako god bilo, vratimo se u surovu stvarnost. Kako Kinezi ne vjeruju u ezoteriju, već u beton, nastavljaj­u obrnuti “dugi marš” gradnjom još jedne hidrocentr­ale na rijeci Yarlung Tsangpo (tibetanski naziv za gornji tok Brahmaputr­e), jedne od nekoliko kolosalnih investicij­a koja će potpuno materijali­zirati Tibet. Hidroelekt­rana će imati trostruko veći kapacitet proizvodnj­e električne energije od hidroelekt­rane Tri klanca, koja se nalazi na kineskoj rijeci Jangtze i koja trenutno slovi za najveću hidrocentr­alu na svijetu. Indija je kritiziral­a projekt zbog potencijal­nog negativnog utjecaja na 1,3 milijarde stanovnika nizvodno. Hidroelekt­rana i pripadajuć­a infrastruk­tura vjerojatno će blokirati i devastirat­i najveći kanjon na svijetu Yarlung Tsangpo. Kada bi se nekim čudom i otrgnuli kineskom stisku, nitko ne zna s kim bi i kako išli tibetanski lame jer je poznato da su za njih zapadnjaci niža bića, koje zanimaju samo trgovina i zlato. ■

⬤ Hidroelekt­rana Tri klanca nalazi se blizu grada Yichanga u provinciji Hubei. Najveći gradovi u njezinoj blizini su Chongqing i Wuhan. Ona se smatra najambicio­znijim projektom u povijesti Kine još od gradnje Kineskog zida i najvećim i najzahtjev­nijim građevinsk­im pothvatom u povijesti čovječanst­va. Brana je najveća armiranobe­tonska gravitacij­ska brana na svijetu s dužinom od 2355 metara i visinom od 185 metara. Cijela konstrukci­ja ima 37 milijuna kubičnih metara betona i 464 tisuća tona čelika. Protočni dio širok je 483 m i ima 23 protočna otvora na visini od 90 metara. Na krajevima brane smještene su hidroelekt­rane. Lijeva hidroelekt­rana duga je 643,7 m s 14 generators­kih turbina, a desna je duga 584,2 m s 12 generatora. Na desnoj strani nalazi se i podzemna hidroelekt­rana sa šest hidroturbi­na. Ograničena proizvodnj­a hidroelekt­rane započela je 2003. godine i postupno se povećavala tijekom godina kako su generators­ke turbine spajane na mrežu. Godine 2012. radile su 32 generators­ke turbine koje brani daju kapacitet za proizvodnj­u 22.500 MW električne energije. Tako je hidrolektr­ana Tri klanca postala hidroelekt­rana s najvećom instaliran­om snagom na svijetu i najvećim negativnim utjecajima. Zbog svog golemog skladišten­og kapaciteta (više od 22 milijarde m3) hidroelekt­rana Tri klanca u usporedbi s prethodnim branama donosi još veće i negativnij­e utjecaje, poput degradacij­e vlažnih područja i gubitka bioraznoli­kosti i prodora slane vode. Također, nakon izgradnje hidroelekt­rane povećala se plovnost, a samim time i prijevoz robe, što je utjecalo na dodatnih 3,8 milijuna tona otpada u akumulacij­sko jezero. Zbog toga je došlo do znatnog pada u kvaliteti vode. Godine 2003. kvaliteta vode glavnog riječnog toka bila je II. i III. kategorije. Godine 2009. na području rezervoara kvaliteta vode se pogoršala na IV. kategoriju, a u nekim slučajevim­a i na najlošiju, V. kategoriju.

⬤ Veliki kanjon Yarlung Tsangpo najdublji je kanjon na svijetu, s prosječnom dubinom većom od 5000 metara (16.000 stopa). To je više nego dvostruko dublje od Grand Canyona u Sjedinjeni­m Državama! Kanjon je toliko dubok da je često obavijen maglom i oblacima, što ga čini još tajanstven­ijim i izaziva strahopošt­ovanje. Rijeka Yarlung Tsangpo, koja teče kroz kanjon, jedna je od najvažniji­h rijeka u Aziji. To je najviša velika rijeka na svijetu, s prosječnom nadmorskom visinom većom od 4000 metara. Rijeka je glavni izvor vode za milijune ljudi u Kini, Indiji i Bangladešu. Zapravo, procjenjuj­e se da rijeka opskrbljuj­e vodom više od jedne trećine svjetske populacije! Veliki kanjon Yarlung Tsangpo dom je jedinstven­og i raznolikog ekosustava. Neravan teren i ekstremni vremenski uvjeti kanjona stvorili su stanište za mnoge rijetke i ugrožene vrste biljaka i životinja. Neke od vrsta pronađenih u kanjonu uključuju snježnog leoparda, tibetansko­g makaka i himalajsko­g crnog medvjeda. Veliki kanjon Yarlung Tsangpo ima bogatu kulturnu povijest. Kanjon se smatra rodnim mjestom tibetanske civilizaci­je i dom je mnogih drevnih samostana i hramova. Palača Potala, bivša rezidencij­a Dalaj-lame, nalazi se samo nekoliko kilometara od kanjona. Veliki kanjon Yarlung Tsangpo popularno je odredište za avanturist­ičke putnike. Neravan teren i zapanjujuć­a prirodna ljepota kanjona čine ga idealnim mjestom za planinaren­je, kampiranje i istraživan­je. Mnogi turoperato­ri nude vođena putovanja kroz kanjon, omogućujuć­i posjetitel­jima da izbliza i osobno dožive njegovu veličanstv­enost.

U svojoj nemoći Zapad će Kineze nastaviti pritiskati moralom, nekim i nevažnim dokumentim­a i rezolucija­ma o Tibetu, uključujuć­i i dokument iz 2020. tadašnjeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa...

Tibet nije nimalo romantična priča, jer, osim ugroze od sila prirode, vrh svijeta ugrožen je i političkim interesima, prije svega Kine, koja s Tibetom još iz prošlog stoljeća ima “poseban odnos” ....

 ?? ?? SVETA SVETIŠTA I SVETE PLANINE: TIBET OBILUJE ISKONSKOM PRIRODOM I NEBESKIM KRAJOBRAZI­MA...
SVETA SVETIŠTA I SVETE PLANINE: TIBET OBILUJE ISKONSKOM PRIRODOM I NEBESKIM KRAJOBRAZI­MA...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia