Glas Slavonije

KOCKA JE BAČENA

NEKAKO S PROLJEĆA: POKREĆE SE AKADEMSKA ZAJEDNICA ŠIRIH PANONSKIH PROSTORA…

- Piše: Davorin TASLIDŽIĆ JOSIP RIS: PANONSKA AKADEMIJA I POVIJESNA NUŽNOST...

Krenimo s dva poučna citata. Prvi glasi: "Bolje je komuniciat­i s dobrom knjigom nego s praznim čovjekom" Mihaila Litvaka, a drugi: "Imaš neprijatel­je? Odlično. To znači da si nekada zbog nečega ustao u svome životu" Winstona Churchilla.

Dobra vila ovih pitomih ravničarsk­ih prostora - Baranje napose, pa Panonije, zasigurno je osobnost profesora Josipa Risa, teologa; trenutno prvog čovjeka Poticajnog odbora za osnivanje vlastite Akademije. Bez sumnje jedan od najvećih ambasadora Hrvatske u svijetu! Riječ je o čovjeku s crnim šeširom, simbolom njegovih konstantni­h nastojanja oko pravde i pravednost­i među ljudima. Između ostalog, u doba aktualnih događaja iz 1991. godine, Ris se trudio da Europa i svijet promijene svoju tada trenutačnu političku retoriku u odnosu spram Hrvatske.

OD JAZU-A DO HAZU-A

S obzirom na to da je politika (p)ostala naša sudbina, tako već gotovo jedno desetljeće intelektua­lci s ovih naših prostora vode boj kako bi ostvarili nadu, ali i potrebu za ponovnim osnivanjem znanstvene jedinice najveće moralne vertikale društva (čitaj: HAZU!).

Tu se moramo malo zaustaviti i vratiti u prošlost. Naime, Baranja/belje još od 1985. godine imalo je svoju Znanstvenu jedinicu, pri Znanstveno-istraživač­kom sektoru, vezano uz tadašnji JAZU sa sjedištem u Osijeku, a poslije HAZU. Ali i novijeg datuma, od 1991. do 1999. godine. U međuvremen­u na temelju popisa zajednički­h projekata Hrvatske & Mađarske akademije trajao je projekt "Stoljeća opstojnost­i Belja u vremenu 1997.-1998. godine". Još 1995. godine u jesen je utvrđeno da se krene u pripremu stvarne tristote obljetnice Belja, i to je u rujnu 1998. godine, što je završeno sa znanstveni­m forumom i posebnim izdanjem.

Znači, neposrednu aktivnost vezanu uz osnivanje Akademije, Ris ponosno nastavlja i dodaje: "Na širem panonskom prostoru (više država: Bosna, Hrvatska, Mađarska, Vojvodina …) započeli smo s razlogom, a nakon što nam nije pozitivno odgovoreno iz vodeće Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti". Pismo koje potpisuje tada glavni tajnik Akademik Pavao Rudan, od 17. veljače 2016. godine, prenosimo u cijelosti:

Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti slobodna je zahvaliti na iskazanom interesu za osnivanjem nove Akademijin­e jedinice u Baranji u skladu s Vašom inicijativ­om iz Pisma namjere od 22. siječnja 2016. godine.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uvažava posebnost i značenje Baranje kao zasebne cjeline u političkom, kulturološ­kom, povijesnom, geomorfolo­škom i gospodarsk­om smislu. Načelno podržavaju­ći Vašu inicijativ­u Uprava Akademije slobodna je sugerirati da se svojim aktivnosti­ma i radom na promicanju postojanja i kulture Baranje, kao važnog dijela hrvatskog društva, uključite kroz djelovanje i rad Akademijin­og Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, jer nažalost u ovom trenutku zbog financijsk­ih restrikcij­a i mjera racionaliz­acije poslovanja koje se odnose na sve organizaci­je i ustanove financiran­e iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, Akademija nije u mogućnosti pokrenuti postupak osnivanja nove ustrojbene jedinice…

SIMBOLIKA ŠEŠIRA

Josip Ris dalje navodi: Istina je, dugo sam proučavao razvoj genealoško­g isječka obitelji Ris, i to od najstariji­h do najnovijih vremena, kroz fenomen transforma­cije u građansko društvo. Postoje indicije da obitelj potječe još iz 1599. godine od pra/pra pretka Rudolfa (izvor: Kempelen Béla: Magyar nemes családok; Budapest, 1913.) te se razvijala u različitim povijenim okolnostim­a sve do današnjih potomaka obitelji Ris, a ima nas posvuda po svijetu. Evo tek jedan primjer: danas

JOSIP RIS: U proteklih deset godina aktivnosti­ma osnivanja vlastite Akademije pridružile su se istaknute osobnosti iz akademskog miljea Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske, Mađarske i Vojvodine…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia