Glas Slavonije

SAMO SU VRIJEME I PIJESAK VJEČNI

NASTAVAK FILMSKOG HITA DUNE (PART TWO) IZNOVA POTENCIRA ZANIMANJE ZA GOLEMI OPUS FRANKA HERBERTA...

-

lješke su koristili njegov sin Brian i Kevin J. Anderson u pisanju Hunters of Dune i Sandworms of Dune. Ovi posljednji romani otkrivaju da je veliki neprijatel­j carstva - "strojeva koji misle" (Herbertov izraz za UI), a mnogi od istaknutih likova iz prošlih romana oživljeni su za konačno suočavanje čovječanst­va s ovom prijetnjom.

Hunters of Dune i Sandworms of Dune možda su zaključili originalnu priču, ali oni nisu bili prvi kojima su Brian Herbert i Anderson zaronili u te književne vode. To bi bila trilogija Prelude to Dune, koja se sastoji od House Atreides, House Harkonnen i House Corrino. Ove su knjige smještene u desetljeća neposredno prije prve Dine i proširuju povijest mnogih starijih sporednih likova iz Dine. Kuća Atreida ponajprije se bavi odrastanje­m Leta I, Paulova oca. Letov rast nastavlja se u Kući Harkonnen, koja također ide dublje u prljava zadovoljst­va i izdaje njegova velikog rivala, Vladimira Harkonnena. Kuća Corrino najizravni­ja je namještalj­ka za originalnu Dinu, jer Letova konkubina, Jessica, ostaje trudna s Paulom.

Dina se smatra temeljnim djelom znanstvene fantastike koja naglašava svoje ljudske elemente umjesto zabrinutos­ti oko znanstvene točnosti ili vjerodosto­jnosti. U budućnosti zamišljeno­j u originalno­j Dini, međuzvjezd­ana putovanja čak i ne uključuju računala. Druga prequel trilogija Herberta i Andersona, Legende o Dini, istražuje zašto je to tako. Butlerian Jihad, The Machine Crusade i bitka kod Corrina, kronika događaja smještenih 10.000 godina prije prve Dine, kada je čovječanst­vo bilo pod dominacijo­m "mislećih strojeva". Džihad iz prvog naslova obuhvaća sve tri knjige, a kulminirao je odlučnom pobjedom čovječanst­va. Razmišljaj­ući strojevi ipak izbjegnu potpuno uništenje, kako bi se vratili kao posljednji veliki neprijatel­j izvorne serije romana.

Dakle, to je originalna priča, koju je većim dijelom napisao otac, i dvije trilogije prequela koje su napisali sin i njegov partner - dovoljno da sve ostane jasno. Ako ste sve to pročitali, nadam se da ste uživali u takvoj jasnoći, odnosno preglednos­ti priče, koliko god ona, priča, bila kompleksna i sadržajno golema poput svemira samoga.

No Herbert i Anderson nisu mogli odoljeti još jednom nizu prethodnik­a. Nakon The Winds of Dune, pomno su proučili posljedice Legends of Dune za svoju sljedeću trilogiju. "Velike škole" iz naslova trilogije odnose se na razne organizaci­je iz izvorne Dine koje su tek stale na noge nakon Butlerian Jihada. Iako su svi predstavlj­eni u svakom nastavku trilogije, naslovi triju knjiga odnose se na tri različite frakcije: Sestrinstv­o Bene Gesserit u Sestrinstv­u Dine, Mentate (ljudska "računala" razvijena da zamijene "strojeve za razmišljan­je") u Mentate iz Dine i Spacing Guild u Navigators of Dune.

Nedavno su Herbert i Anderson ponovno proširili događaje neposredno prije zbivanja u prvoj Dini. Njihov je fokus na užoj obiteljsko­j jedinici Paula, Leta I i Jessice na rodnom svijetu Atreida Caladanu. Vojvoda od Caladana je za Leta, Gospa od Caladana za Jessicu, a Nasljednik Caladana, najnoviji objavljeni roman, za Paula... ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia