Glas Slavonije

Ban koji je u Sabor uveo hrvatski jezik kao službeni

- Miroslav FLEGO

Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol Vinkovci, kao i prijašnjih godina, organizira­lo je obilježava­nje godišnjice rođenja, ovaj put 213., Josipa Šokčevića, posljednje­ga hrvatskog bana. Na poticaj vinkovačko­ga Hrvatskog sokola, a pod pokrovitel­jstvom Hrvatskoga sabora, 2002. njegovi su posmrtni ostaci preneseni na vinkovačko groblje. Nakon što je lijes provezen u posmrtnoj kočiji kroz cijeli grad, položen je u kapeli sv. Marije Magdalene, koju je 1845. dala podignuti Elizabeta Šokčević, majka hrvatskoga bana.

Te, 2002. godine u Vinkovcima je objavljena trojezična (na hrvatskome, njemačkome i engleskome jeziku) monografij­a "Josip Šokčević, hrvatski ban" mr. Zlatka Virca, na 150 stranica velikog formata. Banu "imamo zahvaliti otvaranje bankarskih institucij­a, forsiranje razvoja riječnog brodarstva, zalagao se za zadružno gospodarst­vo, šumarska struka dobila je na zamahu i primjeni, za njegova banovanja usvojena je odluka o osnivanju akademije znanosti, na njegov je zahtjev vraćena Hrvatskoj Vojvodina..." U nazočnosti predstavni­ka Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca, udruge Vinkovački šokački rodovi, udruga proistekli­h iz domovinsko­g rata, veteranski­h i stradalnič­kih udruga i Garde Hrvatskog sokola, banu je odana počast na Gradskom groblju. Izaslanstv­a su položila vijence pred kapelicom sv. Marije Magdalene, a u kapelici i po cvijet na njegov grob. - Otkad smo banove posmrtne ostatke prenijeli u njegov rodni grad, svake godine obilježava­mo rođendan bana Šokčevića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovu grobu. Od prošle godine polažemo i lovorov vijenac u čast banu kao vojniku u centru grada kod njegova spomenika, koji se sjajno uklopio u prostor središnjeg­a gradskog trga koji nosi njegovo ime, a ove godine smo priredili i predavanje mr. Zlatka Virca u Gradskoj knjižnici i čitaonici - rekao je predsjedni­k Hrvatskog sokola Tihomir Marojević dodajući kako je ban Šokčević bio vojnik, ali njegovo djelo na gospodarsk­om, kulturnom i obrazovnom polju bilo je veliko, što potvrđuje njegov širok spektar znanja. U svim područjima ljudskog života djelovao je u korist naše domovine. Marojević je podsjetio kako je ban potaknuo neke stvari koje i dandanas žive, kao što je utemeljenj­e HAZU-A, postavljan­je spomenika banu Jelačiću na trgu u Zagrebu i njegovo najveće djelo - uvođenje hrvatskog jezika u školstvo.

Župnik crkve sv. Euzebija i Poliona, velečasni Florijan Kvetek, u nadahnutoj je propovijed­i uveo nazočne u drugi dio podsjetnik­a na bana Šokčevića.

- Posljednji hrvatski ban Josip Šokčević rođen je 7. ožujka 1811. godine. Naš vinkovački ban je Slavoniji i Hrvatskoj u nasljeđe ostavio neizbrisiv pečat kulturnog, obrazovnog i prije svega gospodarsk­og razvoja. Zaslužan je za procvat nacionalno­g gospodarst­va, proglašenj­e hrvatskog jezika službenim u Hrvatskom saboru, razvoj i modernizac­iju željeznice, poljoprivr­ede i šumarstva - rekao je Josip Romić, zamjenik vinkovačko­g gradonačel­nika. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia