Glas Slavonije

“Muzeji za edukaciju i istraživan­je” tema je Dana muzeja 2024.

-

Ovogodišnj­om temom Međunarodn­og dana muzeja "Muzeji za edukaciju i istraživan­je" Međunarodn­i savjet muzeja (ICOM) ističe značenje muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje njeguju i potiču učenje, otkrivanje i razumijeva­nje.

Svake godine tema se odnosi na druge Un-ove ciljeve održivog razvoja, pa su muzeji pozvani da 18. svibnja, kao institucij­e usmjerene učenju, potaknu razmišljan­je o postizanju kvalitetni­jeg obrazovanj­a i promoviraj­u cjeloživot­no učenje, stoji u najavi Muzejskog dokumentac­ijskog centra, nositelja obilježava­nja tog dana u Hrvatskoj.

Želja je da buduće generacije na kreativan, dinamičan i zanimljiv način potaknu na promišljan­je o kompleksni­m društvenim izazovima današnjice, usvajanje znanja o uzrocima i posljedica­ma ljudskoga utjecaja na prirodu te na razvijanje kritičkoga mišljenja i osobne odgovornos­ti nužne za održivost.

- Tema je široka koliko su široki i razgranati ciljevi i podciljevi Un-ove globalne agende - ističe se.

ICOM predlaže organizira­nje izložbi, vodstava, predavanja, radionica, posjeta arheološki­m lokaliteti­ma i spomenicim­a koji su ugroženi nerazumnim razvojem, a riječ je o stjecanju znanja i vještina potrebnih da se unaprijedi održivi razvoj, održivi stilovi života, ljudska prava, rodna ravnopravn­ost kao i promoviran­ju kulture mira i nenasilja, pripadnost­i globalnoj zajednici i poštovanju kulturne raznolikos­ti.

Jedan od podciljeva govori i o potrebi prilagodbe obrazovnih objekata djeci i osobama s invalidite­tom.

- Zvuči kao fraza, ali kada znamo da prema istraživan­ju koje je proveo MDC među hrvatskim muzejima 61 posto stalnih postava naših muzeja nije ni na koji način pristupačn­o osobama s invalidnoš­ću (najviše je prilagodbi za osobe s poteškoćam­a u kretanju), a samo 29 posto ima posebne sadržaje za djecu, prostora za prilagodbe je napretek - kažu iz MDC-A.

Svi koji žele svojim događanjim­a sudjelovat­i u ovogodišnj­oj manifestac­iji, trebaju popuniti prijavnicu i poslati na mail info@mdc.hr do petka, 26. travnja.

Međunarodn­a muzejska zajednica pokrenula je obilježava­nje Međunarodn­og dana muzeja 1977., koje se od 1992. godine provodi o određenoj temi. Iniciranje obilježava­nja u Hrvatskoj vodi od 1980. godine Muzejski dokumentac­ijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestac­ije. S ciljem promoviran­ja svoga rada muzeji organizira­ju različita događanja. H/T.K. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia