Glas Slavonije

To što je Rijeka vodeća nije bauk, nego samo veći motiv

Upozorenje za goste: Ove sezone s Rujevice nitko nije otišao “čiste mreže”

- Dalibor KELER

Pred nogometaši­ma Osijeka nova je utakmica u kojoj im malo tko daje izglede za ostvarivan­je pozitivnog rezultata. Bijelo-plavi će gostovati kod lidera prvenstva Rijeke, ali to u njihovim glavama zapravo ne bi trebalo promijenit­i ništa. Visoki rezultatsk­i ciljevi stvar su prošlosti u ovoj sezoni, pa će se do njezina kraja boriti za vlastiti ugled i izbjegavan­je najlošijeg scenarija u kojem bi postali prva generacija koja nije izborila Europu otkako su Mađari postali vlasnici NK Osijek. Tu činjenicu dečki bi trebali doživjeti kao veliki motiv, a nikako kao pritisak. Uostalom, prošlog vikenda u susretu protiv Dinama imali su status autsajdera, pa su pokazali kako se posve ravnopravn­o mogu nositi s momčadima koje se bore za naslov prvaka. Zašto Osijek nije u tom krugu kompleksno je pitanje na koje je u ovom trenutku zapravo nepotrebno tražiti odgovor, jer više se ništa promijenit­i ne može. Crtu treba podvući na kraju sezone, a nakon toga donijeti prave odluke.

Pozitiva

Sadašnjost donosi neka druga pitanja, a jedno od najvažniji­h među njima je može li Osijek ponavljati igru kakvu je pružio protiv Dinama kada je bio odrješit, hrabar i s jasnom idejom kako napasti suparnika. Drugo jednako važno pitanje je zbog čega su Bijelo-plavi na Opus Areni lavovi, a na gostovanji­ma se pretvore u "umiljate mačkice".

- Doista je teško odgovoriti na to pitanje u cjelini. Na Opus Areni ipak je posebna atmosfera, koje nema na većini drugih hrvatskih stadiona. Možda je i do travnjaka, jer koliko god to nekome čudno zvučalo, velika je razlika između našeg travnjaka i nekih na drugim stadionima poput Pule, Kranjčević­eve ili Koprivnice. Ne želim da to zvuči kao alibi, jer to je jednostavn­o tako - kaže Nail Omerović, Osijekov "all round" igrač. Na gostovanju koje dolazi sve što Osijek ima na Opus Areni imat će i na Rujevici. Kvalitetna podloga za igru, pune tribine i pravo nogometno ozračje i na kraju izazov igranja protiv lidera prvenstva. - Rijeka je vodeća, što nam mora biti dodatni motiv u toj utakmici. Svatko želi uzeti liderov skalp, pa se ni mi ne razlikujem­o u tom pitanju. Protiv Dinama smo pokazali kako se nemamo razloga bojati bilo koga ako smo agresivni i spremni ginuti za svaku loptu. Takav nam pristup treba u nedjelju - smatra Omerović.

Kad smo već kod Dinama i

Varaždin - Istra 1961 2:2 (2:1)

SUBOTA

15 sati

Lokomotiva - Rudeš 17.10 sati

Gorica - Hajduk

NEDJELJA

15 sati

Rijeka - Osijek

17.30 sati

Dinamo - Slaven Belupo primljenog pogotka duboko u sudačkoj nadoknadi, Omerović nije ostavio dojam kako je takav rasplet previše uzdrmao momčad.

- Bili smo jako nesretni što smo treći put ove sezone na takav način ostali bez pobjede protiv Dinama, ali nismo zbog toga potonuli. Igra koju smo prikazali bila je ohrabrujuć­a, pa se trebamo okrenuti pozitivnim stranama te utakmice, kojih je bilo puno. Dinamo ove sezone baš ima sreće protiv nas, pa se nadam kako će se ona nama osmjehnuti na Rujevici - poručuje Omerović.

Ah, sreća. Prevrtljiv­a dama koja ti je spremna uzeti kada se najmanje nadaš, ali isto tako spremna je i dati kada misliš kako ti je posve okrenula leđa. Stoga se oslanjati samo na nju nema smisla. U prvom planu trebaju biti stav i kvaliteta izvedbe, a ne priča o sreći. Ona neće pomoći ni u velikom izazovu koji Omerovića čeka na toj utakmici ako će zaigrati na poziciji desnog beka. Na toj strani igra Marko Pjaca, koji je spreman svakom čuvaru prirediti pakao.

- Pjaca je daleko najbolje lijevo krilo u ligi, pa je preda mnom, ako budem bio njegov čuvar, veliki izazov. No igrača takvih kvaliteta nemoguće je čuvati individual­no. Trebat će nam kvalitetan momčadski rad ako ga želimo zaustaviti i smanjiti njegov utjecaj na razvoj događaja na terenu - poručuje Osijekov desni bek.

Mora se zabiti

Iskreno, ako su svi u svlačionic­i Omerovićev­a raspoložen­ja, onda se navijači Osijeka imaju čemu nadati na Kvarneru. Iz tog mladića izvire točno ono što i treba uz tim godinama - optimizam i hrabrost. Stav u kojem se nikome ne priznaje da je bolji dok to ne dokaže na terenu. Upravo je taj segment nekako nedostajao osječkoj momčadi na većini gostovanja ove sezone. Može li se taj trend promijenit­i na Rujevici? Zašto ne, jer Rijeka će biti pod golemim pritiskom, a Osijekov jedini posao će biti da joj ga još poveća. Za to će Bijelo-plavima trebati dva naizgled nespojiva segmenta. U isto vrijeme trebat će biti odgovorni i disciplini­rani, ali i slobodni kada je organizaci­ja igre u pitanju. Jednostavn­o se ne smiju zavući u krilo svojim stoperima i vrataru jer već se nebrojeno puta pokazalo kako nisu u stanju izdržati takav pritisak suparnika. I još jedna važna stvar. Osijekova sudbina na Rujevici u velikom će dijelu ovisiti i tome kako će se nositi s ofenzivnim prekidima koji su Riječanima vrlo jako oružje.

- To bi mogao biti ključan detalj. Rijeka doista ima odlične prekide, a mi u posljednje vrijeme baš nismo dobri kada ih treba braniti. Zato smo na treniznima puno vremena posvetili baš tom segmentu, pa vjerujem kako ćemo na Rujevici biti bolji na tom planu - kaže Omerović.

Puno se priča o tome kako zaustaviti Rijeku, ali za pozitivan rezultat, gotovo smo sigurni, Osijek će morati zabiti bar jedan pogodak jer s Rujevice nijedna momčad ove sezone kući nije otišla "čiste mreže", a samo su Hajduk i Gorica uspjeli riječki stroj za pogotke limitirati na samo jedan. Svi ostali su progutali dva ili više. Dakle, samo braniti se u toj utakmici jednostavn­o nema smisla jer Rijeka uvijek pronađe način kako doći do pogotka. No, zato ne pronađe uvijek način kako se oduprijeti momčadima koje dođu s idejom igrati i napadati. I to bi trebala biti određena misao vodilja treneru Zoranu Zekiću. Ipak, postoji i ozbiljan problem kod takve ideje, a to je izostanak Ramona Miereza koji je daleko najjače Zekićevo napadačko oružje. No, Osijekov trener je prefrigan tip, pa možda uspije smisliti nešto čime će iznenaditi Rijeku. Konvencion­alno rješenje bilo bi postavljan­je Ladislava Amlašija u vrh napada, a avangardno gurnuti u vatru mladog Antona Matkovića. Odluka će ovisiti o Zekićevu planu igre, a to je pitanje valjda i jedina dvojba koju ima kormilar Bijelo-plavih. Ostalo, ako će svi biti zdravi, trebalo bi biti isto kao u susretu protiv Dinama.

Zašto mijenjati momčad koja je odigrala tako dobru utakmicu? Bilo bi zanimljivo vidjeti može li ona ponoviti jednako dobru partiju i drugi tjedan zaredom... ■

međusobni susreti:

RIJEKA - OSIJEK 99 36 28 35 125:114

TABLICA

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia