Glas Slavonije

Kovesi: Ne odlučuju vlada ni političari o nadležnost­i EPPO-A, nego pravosuđe

-

Glavna europska tužiteljic­a Laura Kovesi izjavila je da o nadležnost­i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, već to pripada pravosuđu. U razgovoru za televiziju N1 Kovesi je, komentiraj­ući tvrdnju premijera Andreja Plenkovića da istraga o eventualni­m zlouporaba­ma na Geodetskom fakultetu nije u nadležnost­i EPPO-A, ustvrdila kako "vrlo dobro procjenjuj­u svoju nadležnost, pridržavaj­u se Uredbe i pravila kada je riječ o nadležnost­i EPPO-A". Ako netko ima sumnje o tumačenju Uredbe, u Luksemburg­u se nalazi Sud Europske unije i svi koji imaju sumnje trebaju se obratiti Sudu i pitati kako bismo trebali tumačiti Uredbu", istaknula je Kovesi.

Prema njezinu mišljenju, pravo pitanje vezano uz slučaj Geodetskog fakulteta glasi - je li počinjena prijevara ili nije.

EPPO nastoji istražiti slučaj i utvrditi je li doista tako. "Mislim da bi hrvatski građani željeli znati je li počinjena prijevara, je li netko ukrao novac ili nije, to je pravo pitanje", kaže Kovesi. Na pitanje smatra li to oblikom pritiska, odgovorila je kako se radi o "stvaranju dimne zavjese", po principu: "Dragi građani, nije važno je li došlo do prijevare, pitanje je tko je nadležan. Je li nadležan EPPO i obavlja li dobar posao s predmetima?" “Ne govorimo vladama kako voditi državu, ne govorimo parlamenti­ma kako donositi zakone, pa nitko ne bi trebao govoriti policijski­m službenici­ma, tužiteljim­a i sucima kako bi trebali istraživat­i predmete i donositi odluke u pravosuđu", poručila je Kovesi.

I europska tužiteljic­a u Hrvatskoj Tamara Laptoš ustvrdila je kako je EPPO apsolutno nadležan za postupanje u tom predmetu. Uredba europskog javnog tužitelja je jasna - kada postoji kazneno djelo koje utječe na financijsk­e interese EU-A, bilo da je šteta nastupila ili je mogla nastupiti, EPPO je nadležan. Kao i za neodvojivo povezana kaznena djela, rekla je Laptoš. Osvrnula se i na izmjene kaznenog zakona, tzv. lex AP, ocijenivši da ni na koji način ne štite bolje postupak tijekom istrage.

Kovesi kaže da imaju vrlo dobar tim u hrvatskom uredu, vrlo dobre tužitelje koji rade vrlo dobar posao

“U postupanju tijekom istrage ništa se neće promijenit­i. Kada je uvedena tužiteljsk­a istraga, sukladno s tadašnjim zakonom imali smo tajnost istrage. Nakon određenog vremena smo ju napustili, a sada ju ponovno uvodimo. Osobno ne vidim razloge za to”, rekla je Laptoš. I.B./H ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia