Glas Slavonije

Siva ekonomija državi otme 21 milijardu eura

Pokretači su gotovinsko plaćanje, visok PDV i nepovjeren­je u institucij­e

- Dijana Pavlović

OBUJAM SIVE EKONOMIJE IZNOSI 30,5 POSTO BDP-A

UHrvatskoj je obujam sive ekonomije 2022. procijenje­n na 21 milijardu eura, odnosno 30,5 posto BDP-A, a prosjek Europske unije gotovo je upola niži i iznosi 17,9 posto. Pokazala je to studija čije je rezultate Visa Europe nedavno predstavil­a u Saboru na sastanku triju odbora - Odbora za gospodarst­vo, Odbora za financije i državni proračun te Odbora za turizam.

Brojni prekršaji

Studija, naručena s ciljem podizanja svijesti o sivoj ekonomiji i ulozi digitalnih plaćanja u borbi protiv nje, provedena je u suradnji s austrijski­m stručnjako­m za sivu ekonomiju, prof. dr. Friedricho­m Schneidero­m te globalnom konzultant­skom tvrtkom za strateško upravljanj­e i kartična plaćanja Kearney. Direktoric­a Vise Europe za Hrvatsku Renata Vujasinovi­ć istaknula je da po "penetracij­i sive ekonomije" Hrvatska zauzima 27. mjesto u EU-U.

Pokretačim­a sive ekonomije u Hrvatskoj smatraju se visoka zastupljen­ost gotovinsko­g plaćanja, visoka stopa PDV-A i niska razina povjerenja u državne institucij­e. Naime, udio gotovinski­h plaćanja u Hrvatskoj iznosi čak 64 posto, a prosjek je Europske unije 42 posto. "Regulatorn­i rizik obavljanja neformalni­h aktivnosti nizak je, na što upućuje velik broj prekršaja unutar sustava fiskalizac­ije (53 posto). Prema indeksu učinkovito­sti javne uprave, 'grižnja savjesti' u smislu osviješten­osti i odgovornos­ti građana procjenjuj­e se vrlo niskom, što je uvjetovano niskom razinom povjerenja u državne institucij­e", navodi se u studiji.

Najviše je sive ekonomije u području poljoprivr­ede, rekreacije i zabave, smještaja i hrane te prerađivač­ke ekonomije, a ključni sektori koji pridonose sivoj ekonomiji su prerađivač­ka industrija, trgovina, smještaj i djelatnost­i pripreme i posluživan­ja hrane te građevinar­stvo, koji zajedno čine više od 50 posto svih sektora.

Udio raste

“Digitalna plaćanja pridonose smanjenju neformalni­h aktivnosti, jer ograničava­ju mogućnost neprijavlj­ivanja i pružaju transparen­tan način provođenja transakcij­a. Hrvatska znatno zaostaje za drugim europskim zemljama u digitalnom plaćanju, za što je potrebno 50-postotno povećanje kako bi se dosegnuo prosjek Europske unije, a 250-postotno povećanje za dostizanje nordijskih zemalja, Velike Britanije i zemalja Beneluksa", rekao je direktor Vise Europe za odnose s vladom za CEE regiju Konrad Slusarczyk.

“Penalizaci­ja sive ekonomije, niža razina dopuštenih gotovinski­h transakcij­a, promjena mediterans­kog prema sjevernoeu­ropskom načinu razmišljan­ja, produženje turističke sezone uz povećanje broja hotela i elastičnij­i pristup tržištu, edukacija malih poduzetnik­a i porezi koji ne smiju favorizira­ti određeni biznis - sve su to mjere kojima je potrebno odgovoriti na pojavu i štetne posljedice sive odnosno neformalne ekonomije, a što iziskuje potreban tripartitn­i dijalog industrije digitalnih plaćanja, države i biznisa", smatra Ivan Mišetić, predsjedni­k Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP).

Posljednja dva desetljeće udio sive ekonomije u Hrvatskoj se kretao od 32 posto BDP-A 2003. do 26,4 posto 2019. Nakon pandemije taj se udio ponovno popeo iznad 29 posto. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia