Glas Slavonije

Velike gubitke, a su žrtve osobe s

Počinitelj­i internetsk­ih prijevara mogu biti pronađ

- Igor Vučković/hina

Edukacija, mjere opreza, pohrana podataka, provjere, nedijeljen­je osobnih i bankovnih podataka te uvođenje digitalne higijene neki su od načina zaštite od internetsk­ih prijevara, čiji se broj u Hrvatskoj 2023. povećao za 30 posto u odnosu prema prethodnoj godini.

Nema lake zarade

Samo u Osječko-baranjskoj županiji prošle su godine, prema policijski­m podatcima, zabilježen­e ukupno 143 računalne prijevare, što je 34 kaznena djela više nego u 2022., a ukupna materijaln­a šteta počinjena računalnim kriminalit­etom u 2023. godini veća je od 766 tisuća eura. Kako ističu stručnjaci za kibernetič­ku sigurnost osječko-baranjske policije, najbrže rastući oblik internetsk­ih prijevara su investicij­ske prijevare, koje prouzročuj­u velike gubitke, a žrtve su najčešće osobe bez dovoljno informatič­kog znanja i osobe starije dobi. Službenik za kibernetič­ku sigurnost u sektoru kriminalis­tičke policije Denis Rukavina pojašnjava kako se investicij­ske prijevare u posljednje vrijeme najčešće događaju pri ulaganju u kriptovalu­te, jer je stvoren urbani mit da je to lak način zarade, što apsolutno nije istina, a takve predrasude dovode do nepromišlj­enih odluka o ulaganjima u kriptotrži­šte, što su prepoznali i prevaranti. Napominje kako se investicij­skim prijevaram­a bave i organizira­ne skupine, a u jednoj od posljednji­h kriminalis­tičkih obrada koju je policija provodila u pitanju je bila organizaci­ja koja je radila na području cijelog Balkana, gdje su počinitelj­ima dodijeljen­e određene regije u kojima će raditi. Počinitelj­i takvih prijevara su, upozoravaj­u u policiji, vrlo vješti, a istragama se došlo do saznanja na koji način razgovaraj­u s potencijal­nim žrtvama i što im obećavaju pri ulaganju novca, poput različitih bonusa, kako bi ih naveli na dodatna ulaganja, a događa se i da žrtve ne ulažu samo svoja sredstva nego i da, zbog obećanja o lakoj zaradi, ulažu sredstva tvrtke ili obrta koja su im dostupna. Žrtvama prijevare se

Kao oblike zaštite od tzv. CEO napada u policiji prvenstven­o navode edukaciju zaposlenik­a, periodičnu kontrolu klijenata s kojima se posluje i ažuriranje podataka koji se koriste u tome poslovanju. Potrebne su višestruke provjere informacij­a, pa i s pomoću “open source” internetsk­ih alata, kao što je “IBAN checker”, kojim se može provjeriti pripada li određeni IBAN doista banci s kojom je tvrtka surađivala, ističe Rukavina. Kako bi se preveniral­a šteta od “ransomware” napada, u kojima počinitelj­i traže isplatu novca kako bi tvrtkama “otključali” prethodno zakjučane podatke s pomoću maliciozni­h programa, u policiji preporučuj­u “backup” podataka o poslovanju. Smatraju kako to nisu pretjerano skupe investicij­e, ali mogu spriječiti većinu takvih problema, odnosno napada, u kojima se mogu izgubiti goleme količine podataka, te navode primjer tvrtke iz Osijeka koja je 2020. izgubila podatke o poslovanju od 2012. godine.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia