Glas Slavonije

Srbija ubrzano razvija novo oružje

- H

Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić istaknuo je u subotu da Vojska Srbije (VS) mora biti dvostruko jača nego sada i da se ubrzano radi na razvoju novog oružja, navevši prije svega dronove. “Postoje novi doktrinarn­i dokumenti koji govore da moramo biti mnogo snažniji nego danas i ubrzano na tome radimo”, rekao je Aleksandar Vučić u Žarkovu, prilikom obilaska Vojnotehni­čkog instituta (VTI) i prikaza naoružanja.

Dodao je da će prije kraja godine doći do uvođenja “dronova kamikaza” u operativni sastav vojske, i da će se dronovi proizvodit­i u domaćim tvornicama. Naglasio je da se u suradnji sa srbijanski­m tvrtkama radi na proizvodnj­i jeftinijih verzija dronova, koji bi bili slični onima koje proizvode Kinezi.

Vučić je rekao kako je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i kako mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini donio to da mora mijenjati svoje oružje. Kazao je i kako se razmišlja o uvođenju vojnog roka, i to u trajanju od tri mjeseca, a za one koji ga hoće služiti dobrovoljn­o šest ili devet mjeseci, i dodao da se na tome trenutno radi.

Rekao je da se ide i na sveobuhvat­nu transforma­ciju Vojske Srbije. “Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade prems mjestu stanovanja, sve ćemo drukčije raditi. Neću još govoriti... kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo povezati, da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorija, plus dodatno ojačanje”, rekao je srbijanski predsjedni­k. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia