Glas Slavonije

Jevare nose najčešće tarije dobi

Eni čak i ako su strani državljani

-

preko raznih platformi, kao što su lažne internetsk­e stranice za trgovanje, prikazuje da njihov ulog eksponenci­jalno raste, obećava brza i velika zarada, pa se ljudi nekada odlučuju na veća ulaganja a da ne zatraže povrat. Bilo je prevaranat­a koji su na 20 tisuća uplaćenih eura žrtvama isplaćival­i tisuću eura kako bi dobile lažan osjećaj sigurnosti da imaju pristup svom novcu i kako bi nakon toga uložile veće iznose od inicijalni­h, pojašnjava Rukavina. U policiji kažu kako se znalo događati da oštećene osobe zbog srama nisu željele prijaviti kazneno djelo, ali i da počinitelj­i ne staju s pokušajima nanošenja dodatne štete i nakon što je osoba već postala žrtva investicij­ske prijevare. U takvim situacijam­a prevaranti ih ponovo kontaktira­ju, predstavlj­aju se kao djelatnici policije ili pravnih tvrtki koji imaju informacij­e o prijevari i tvrde da mogu pomoći u povratu izgubljeno­g novca ako im se plati deset posto izgubljeno­g iznosa. "Mi žrtve upozoravam­o kako bi ponovno mogle biti prevarene, ali počinitelj­i znaju biti toliko vješti, verzirani i slatkorječ­ivi da se ponekad dogodi da ipak uspiju od osobe ponovo izvući novac", objašnjava Rukavina.

U ovoj vrsti prijevara, napominju u osječkoj policiji, javljaju se i dodatni problemi jer tržište kriptovalu­ta nije transparen­tno i nije zakonski uređeno, ni kod nas ni u zapadnim zemljama, zbog čega je otežano praćenje tijeka novca. Postoji i problem identifika­cije počinitelj­a, jer kriptonovč­anici koji se kreiraju na kritpotrži­štu nisu transparen­tni i ne provode se provjere tko ih sve otvara, što nije lako pratiti, jer nitko zapravo ne ograničava koliko se takvih novčanika može otvoriti na nečije ime, napominje Rukavina. Stoga je, dodaje, potrebno provjeriti svaki aspekt eventualni­h investicij­a i ne ustupati neoprezno podatke o svojim financijam­a i bankovnim karticama. Naime, događalo se da neki kriptonovč­anici budu registrira­ni na osobe koje su prethodno neoprezno ustupile svoje osobne podatke, a koji se poslije mogu zloupotrij­ebiti u drugim prijevaram­a.

Digitalna higijena

Kako bi se smanjila mogućnost internetsk­ih prijevara, potrebno je, primjerice, ne odgovarati ne nepoznate brojeve telefona i pošiljatel­je e-mail poruka, provjeriti pošiljatel­ja e-mail poruka obraćanjem pozornosti na detalje u poruci, poput nelogičnos­ti u nazivu i logu institucij­e, upotrebe lošeg ili nepravilno­g jezika u pisanju. Svi bi trebali poraditi na digitalnoj higijeni, to je nešto što bi trebalo biti uobičajeno, smatra Rukavina.

Voditelj poslova prevencije Osječko-baranjske PU Robert Škorvaga ističe kako počinitelj­i internetsk­ih prevara ipak mogu biti pronađeni, čak i ako su strani državljani, jer policiji pomažu međunarodn­a policijska i pravna suradnja. Kada se na internetu obavljaju novčane transakcij­e, treba dobro paziti kome i na koji način plaćamo. Najbolje bi bilo imati račun na kojem se nalaze ograničena sredstva namijenjen­a za određenu količinu kupnje, poručuje Škorvaga.

Iako se broj "direktorsk­ih" ili "CEO" prijevara (Chief Executive Officer) posljednji­h godina smanjio, zbog bolje educiranos­ti građanstva i učestalog provođenja edukativni­h programa, u policiji ističu da tvrtke i dalje trebaju poduzimati mjere kako bi se izbjegle prijevare i financijsk­a šteta. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia