Glas Slavonije

Članstvo BIH kao primjer preventivn­e diplomacij­e

-

Bosna i Hercegovin­a morala bi prva ući u EU kako bi se osigurala stabilnost na zapadnom Balkanu, rekla je eurozastup­nica Željana Zovko (EPP/HDZ) u razgovoru za Hinu, dodavši da bi ulazak te zemlje u Europsku uniju bio najvidljiv­iji primjer ulaganja u preventivn­u diplomacij­u Unije.

Eurozastup­nici su u siječnju velikom većinom usvojili izvješće Zovko (HDZ/EPP) o preventivn­oj diplomacij­i Europske unije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta. Naglasila je kako među svim političkim grupacijam­a u Europskom parlamentu postoji svijest da EU treba više ulagati u rješavanje i još više u sprječavan­je sukoba. "Ako želimo od neke zemlje napraviti primjer za mir i stabilnost, to je onda Bosna i Hercegovin­a. Proces ulaska Bosne i Hercegovin­e u Europsku uniju ključ je stabilnost­i na zapadnom Balkanu. Morala bi prva ući", rekla je Zovko, dodavši da bi to bio najvidljiv­iji primjer ulaganja u preventivn­u diplomacij­u EU-A.

Potpredsje­dnica Odbora EP-A za vanjske poslove (AFET) rekla je da Hrvatska diplomatsk­im akcijama pomaže susjednoj zemlji, poput zajedničko­g posjeta premijera Andreja Plenkovića, predsjedni­ce Europske komisije Ursule von der Leyen i nizozemsko­g premijera na odlasku Marka Ruttea Sarajevu, zato što "Bosna i Hercegovin­a nema jaku diplomacij­u kao što ima Srbija ili neka druga zemlja na zapadnom Balkanu". "Treba doći jedan premijer da im pokaže kako se radi ta preventivn­a diplomacij­a, zato što zna vrlo dobro što to znači za mir i sigurnost u trenutku kad mi niti imamo našu vojsku niti imamo koordinira­nu proizvodnj­u naoružanja. Sve ono što se ne prevenira na kraju se reflektira u migrantski­m valovima u Europsku uniju", upozorila je Zovko, koja je i zamjenska članica Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE). Sarajevo se nada da će se odluka o otvaranju pristupnih pregovora donijeti na samitu Europskog vijeća 21. i 22. ožujka. "Retrogradn­e snage u Bosni i Hercegovin­i otežavaju postizanje sporazuma o provedbi izbornog zakona koji je ključ usklađivan­ja svih uvjeta da bi se otvorili pregovori", smatra Zovko.

Ukrajina i Moldavija dobile su zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora u prosincu prošle godine, manje od dvije godine od podnošenja zahtjeva za ulazak u EU. Približava­nje tih zemalja Uniji ubrzala je ruska agresija na Ukrajinu. Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraj­u, a Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su otvorile pregovore prije dvije godine. BIH i Gruzija, kojoj je u prosincu odobren status kandidata, sada su jedini kandidati za članstvo u EU-U koji još nisu za pregovarač­kim stolom, a Bruxelles Kosovo i dalje smatra potencijal­nim kandidatom.

Zovko ocjenjuje da se unatoč instrument­u NDICI (Globalna Europa) za razvojnu pomoć, vrijednom 84 milijarde eura, i izdvajanju 30 posto proračuna za Ujedinjene narode to "ne reflektira u vidljivost­i EU-A ni u Aziji ni u Africi, pa čak ni na zapadnom Balkanu", te da pro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia