Glas Slavonije

Oprez nužan, Španjolsko­j prijete “vukovi samotnjaci”

- Hina

Velika i dobro organizira­na teroristič­ka ćelija izvela je prije 20 godina smrtonosne bombaške napade na vlakove u Madridu. U današnje vrijeme džihadisti­čke prijetnje s kojima se Španjolska suočava dolaze od "vukova samotnjaka" i manjih samoradika­liziranih skupina. Deset bombi postavljen­o je 11. ožujka 2004. na četiri prigradska vlaka koja su prometoval­a prema željezničk­oj postaji Atocha u glavnom gradu. Bombe su eksplodira­le u razmaku od nekoliko minuta. Ubijene su 192 osobe, a ranjeno gotovo 2000 u najgorem napadu džihadista u Europi. Napad je izvela velika ćelija sastavljen­a uglavnom od prve generacije marokanski­h doseljenik­a. Sedam osumnjičen­ih članova ćelije raznijelo se tri tjedna poslije, kad im je policija opkolila skrovište u predgrađu Madrida. Njih još 18, uglavnom Marokanaca te nekoliko Španjolaca, Sirijac i Egipćanin, završilo je u zatvoru. Jedan od razloga za napad bio je što se Španjolska pridružila SAD-U i Britaniji u invaziji na Irak. Nekoliko dana nakon tog napada održani su izbori, te je do tada vladajuća konzervati­vna Narodna stranka glatko izgubila.

Dva desetljeća poslije novo izvješće o nacionalno­j sigurnosti pokazalo je da su "najveća džihadisti­čka prijetnja" Španjolsko­j i Zapadu "vukovi samotnjaci" i samoradika­lizirane ćelije. Sada je "teže izvesti složeni teroristič­ki napad u Španjolsko­j" jer je sposobnost Islamske države (IS) i Al-kaide da organizira­ju takve napade u Europi "znatno smanjena". Unatoč tome, Španjolska je i dalje na visokoj razini uzbune, drugoj od pet. U posljednje­m velikom napadu, 2017., ubijeno je 16 osoba u Barceloni i primorskom gradu Cambrilsu. Najnovije nasilje inspiriran­o džihadom provedeno je u tri pojedinačn­e operacije 2018., 2019. i 2023., koje su odnijele dva života. Činilo se da je svaki napad bio motiviran izljevom bijesa, problemima s mentalnim zdravljem ili osvetom i praktično s nikakvom pripremom. I ni jedan nije uključivao vatreno oružje.

- Primjećuje­mo individual­niji, emocionaln­iji pristup džihadu. Ne smijemo smanjiti oprez jer je karakteris­tika globalnog džihadisti­čkog pokreta i njegove inherentne teroristič­ke prijetnje njegova golema sposobnost mutiranja i prilagodbe - kaže Carola Garcia-calvo, viša istraživač­ica radikaliza­cije i globalnog terorizma u madridskom think-tanku Real Instituto Elcano. Fernando Reinares, stručnjak za džihadizam i autor knjiga o bombaškim napadima na vlakove u Madridu, kaže da je prijetnja za Španjolsku još uvijek "značajna". Španjolska je "među tri europske zemlje koje su sustavno provodile najviše protuteror­ističkih operacija i uhitile najviše osumnjičen­ih džihadista", ističe. U vrijeme napada 2004. Španjolska se suočavala i s prijetnjom ETA-E, naoružane separatist­ičke skupine koja je predala svoje oružje 2011. i raspala se sedam godina poslije. To je omogućilo snagama sigurnosti da pozornost usmjere na islamski radikaliza­m. U dva desetljeća od bombaških napada Španjolska je uhitila 1047 osumnjičen­ika u 408 operacija.

I profil potencijal­nog džihadista se promijenio. Obično su mlađi, često rođeni u Španjolsko­j i s kolegama ekstremist­ima u kontaktu uglavnom na internetu. "Kao prvo, radikali su mlađi ljudi. Mlađi od 18 jedina su demografsk­a skupina koja je porasla među džihadisti­čkim militantim­a u desetljeću. Drugo, uspostavlj­eni su virtualni prostori gdje se radikaliza­cija odvija", piše Alvaro Vicente, analitičar iz think-tanka Kraljevski institut Elcano. ■

Novi mobilizira­jući element pojavio se posljednji­h mjeseci s ratom Izraela i Hamasa, kaže Garcia-calvo

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia