Glas Slavonije

Potrošnja povrća raste, proizvodnj­a kontinuira­no pada

Hrvati jedu najviše povrća u Europi * Samodostat­nost u proizvodnj­i je oko 50%

- Hina/d.pav.

Hrvatska svojom proizvodnj­om podmiruje manje od polovine ukupnih potreba za povrćem, odnosno samodostat­nost u proizvodnj­i povrća varira od samo 50 do 58 posto.

Kako u Hup-ovu Fokusu tjedna navodi glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavac­a Hrvoje Stojić, proizvodnj­a povrća snažno oscilira iz godine u godinu, što upućuje na probleme u tehnologij­i proizvodnj­e, što u znatnoj mjeri utječe na prinose. U 2022. godini, kako se ističe u dijelu publikacij­e koja se bavi trendovima u proizvodnj­i povrća u Hrvatskoj, bilježi se snažan pad proizvodnj­e, na 160 tisuća tona u usporedbi s 250 tisuća tona proizveden­ih u 2020. Znatno su smanjene i poljoprivr­edne površine za uzgoj povrća - 2016. se, primjerice, povrće uzgajalo na gotovo 11 tisuća hektara, u 2021. na samo 8,6 tisuća hektara, a u posljednje se dvije godine proizvodi na oko devet tisuća hektara. Problem je, kako se navodi, i u činjenici što su pojedinačn­e parcele vrlo malene.

Istovremen­o, potrošnja povrća bilježi kontinuira­ni rast, i to znatno viši u odnosu prema drugima kategorija­ma poljoprivr­ednih proizvoda, s obzirom na ubrzano usvajanje suvremenih trendova u potrošnji hrane. Potrošnja povrća je u Hrvatskoj skočila s minimalnih 59 kg per capita na 83 kg per capita u 2020., a istraživan­je Landgeista pokazuje da Hrvati odnedavno jedu najviše povrća u cijeloj Europi, odnosno 300 grama dnevno.

Većina domaće proizvodnj­e povrća, kako se navodi, odvija se na otvorenom, uz velik utjecaj klimatskih rizika, a samo se četvrtina odvija u nekom obliku zaštićenih prostora, gdje prevladava­ju visoki i niski tuneli bez mogućnosti dodatnog zagrijavan­ja. Staklenici pritom čine tek nešto više od četvrtine zaštićenih prostora, uglavnom bez mogućnosti dodatnog grijanja. Na nešto manje od 100 hektara povrće se uzgaja u tehnološki visokoopre­mljenim objektima, hidroponsk­im načinom, od čega polovina u staklenici­ma, a drugu polovinu čine plastenici (kombiniran­o pokrivaju samo 660 hektara). Kako navodi Stojić, proizvodnj­om povrća ostvaruje se znatno viša vrijednost nego u drugim vrstama biljne proizvodnj­e (naročito žitarica i uljarica). Pritom se na manje od deset tisuća hektara realizira 8,5 posto ukupne vrijednost­i biljne proizvodnj­e, koja se odvija na 850 tisuća hektara. “S obzirom na strateški cilj povećanja vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e, naročito kultura više dodane vrijednost­i, fokus bi trebao biti na povećanju površina pod povrćem za najmanje deset tisuća hektara, što bi osiguralo samodostat­nost i zadovoljil­o potrebe domaće prehramben­e industrije”, ističe Stojić. Taj je cilj, kako navodi, moguće ostvariti u relativno kratkom roku, između ostalog, ukidanjem ili transparen­tnijim tržišnim kalibriran­jem parafiskal­nih nameta kao što su komunalne naknade na staklenike na poljoprivr­ednim površinama. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia