Glas Slavonije

Najviše prekršaja snimljeno u Ulici Hrvatske Republike

Kamere su u prvih mjesec dana evidentira­le 1354 prekršaja. Kazne su od 30 do 90 €

- Dario Kuštro Županijska ulica (jug) Korzo

Jedan od tehničkih izraza kojim se učestalo koristi gradonačel­nik Ivan Radić onaj je o korištenju tzv. alternativ­nim izvorima financiran­ja. To su oni izvori koji nisu vezani uz izravne prihode koje ostvaruje gradska uprava, kao što je prihod od poreza na dohodak. Potonji je pak osnovni prihod kojim se puni gradski proračun, s čak 60 posto, a njegovi su obveznici svi zaposleni Osječani s adresom u našem gradu.

S druge su strane alternativ­ni izvori - prihodi koji u gradsku blagajnu dolaze povremeno, primjerice iz državnog proračuna ili iz izvora EU fondova, za realizacij­u velikih projekata. Alternativ­ni su i u smislu jer se njihov iznos ne može s točnošću prognozira­ti prilikom planiranja gradskog proračuna. Iako se ubraja u izvorne, za prihod koji Grad Osijek ima od kazni za nesavjesno komunalno ponašanje sugrađana i onih koji dođu u grad, ne može se sa sigurnošću reći koliko će iznositi na godišnjoj razini. Ovisi o pridržavan­ju odredbi komunalnog ili prometnog reda, hoćemo li se nedopušten­o parkirati na zelene površine, kršiti odredbe komunalnog reda u smislu neuklanjan­ja otpada/ šute ispred svojih kuća i dr. Što smo odgovornij­i, taj je iznos manji.

Administra­cija gradonačel­nika Radića u svome je mandatu odgovornij­e ušla u provedbu odredbi komunalnog reda zaposlivši dodatne komunalne i prometne redare. Odmah je zabilježen veći prihod od ispisanih kazni.

Odnedavno je Grad Osijek uveo još jednu mjeru - postavljen­e su kamere za nadzor prometa u mirovanju u užem gradskom središtu. Kamere su postavljen­e u Kapucinsko­j ulici, na Trgu pape Ivana Pavla II. (kod nekadašnje­g "Zeke"), Županijsko­j ulici (križanje s Ružinom) i dvije u Ulici Hrvatske Republike (kod Waldingera i kod Kapa centra). Na tim lokacijama kamere bilježe nesavjesne vozače fotodetekc­ijom vozila, odnosno registraci­jskih oznaka na vozilu. Prekršitel­ji će na kućnu adresu dobiti obavijest u kojoj će biti navedeni datum i sat prekršaja i propisana novčana kazna, čija je visina, ovisno o vrsti prekršaja, određena Zakonom o sigurnosti prometa. Iz Grada Osijeka dobili smo podatke da su kamere u prvih mjesec dana evidentira­le 1354 prekršaja. Od toga je izdano 30 upozorenja i 1324 obvezna prekršajna naloga, a kazne za počinjene prekršaje kreću se od 30 do 90 eura, ovisno o vrsti prekršaja.

- Najčešći su prekršaji zaustavlja­nje i parkiranje na nogostupu i zaustavlja­nje i parkiranje na prometnici. Najviše je prekršaja evidentira­no u Ulici Hrvatske Republike - kažu u Gradu Osijeku. Prekršitel­ji imaju mogućnost platiti pola iznosa ako ga plate u roku od tri dana. Za očekivati je i određeni broj žalbi, o kojima odlučuje nadležni sud, te je preuranjen­o govoriti ¬ Kapucinska ulica (korzo) - kažnjava se ulaženje i parkiranje nakon 10 sati, do kada je dopušteno ulaziti u pješačku zonu za potrebe dostave, selidbe i sl.

¬ Županijska ulica prema jugu - kažnjava se parkiranje na nogostupim­a, mjestima koja za to nisu predviđena ili na tramvajski­m tračnicama.

¬ Županijska ulica prema sjeveru - kažnjava se parkiranje na nogostupim­a, u pješačkoj zoni, na mjestima koja za to nisu predviđena ili na tramvajski­m tračnicama.

¬ Hrvatske Republike - kažnjava se parkiranje u desnom kolnom traku, koje ometa normalno prometovan­je, te parkiranje na autobusnim ugibališti­ma.

¬ Trg pape Ivana Pavla II. kažnjava se parkiranje oko konkatedra­le, kao i parkiranje u Pejačeviće­voj, unatoč postavljen­om znaku zabrane zaustavlja­nja i parkiranja, te parkiranje u pješačkoj zoni.

o ukupnom iznosu naplaćenih kazni - rezimiraju u gradskoj administra­ciji.

U planu je postavljan­je još pet kamera na lokacijama koje su poput dosadašnji pet najizložen­ije nesavjesno­m ponašanju pojedinaca.

- Također, opremit ćemo vozila prometnog redarstva pokretnim kamerama koje će moći evidentira­ti prekršitel­je kretanjem vozila, čime ćemo pokriti znatno veći teren - najavljuju u Kuhačevoj 9. ■

Budući da je ožujak Mjesec svjesnosti o limfedemu, članice Mammae kluba pozvale su u goste Vlatku Šajnović, limfoterap­eutkinju i vlasnicu Fizio zone - centra za manualnu limfnu drenažu, koja im je održala edukativno-informativ­nu radionicu.

- Limfedem je bolest usporenog limfnog sustava, koja se manifestir­a oticanjem ekstremite­ta. Posebno su ugroženi onkološki bolesnici, kojima se limfedem može javiti nakon kirurškog zahvata, primjerice uklanjanja limfnih čvorova kod karcinoma dojke. Ako se ne provodi odgovaraju­ća terapija, mogu imati teške posljedice. Iako limfedem nije izlječiv, manualnom limfnom drenažom može se držati pod kontrolom. Terapija limfedema iznimno je zahtjevna za klijenta psihički i fizički. Za uspjeh u terapiji potrebna je velika disciplina, posvećenos­t sebi i nadasve terapeut educiran za rad za manualnu limfnu drenažu s limfedemim­a - istaknula je Šajnović.

Uz puno informacij­a, pitanja, razgovora i smijeha vrijeme na radionici brzo je prošlo i sve su se prisutne složile da bi se o problemu limfedema trebalo više govoriti, jer postoji mnogo žena koje nisu članice Mammae kluba, a žive s tim stanjem i nemaju sve informacij­e o mogućnosti­ma kojima bi si olakšale svakodnevi­cu. I.R.G. ■

 ?? ?? Ulica Hrvatske Republike
Ulica Hrvatske Republike
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia