Glas Slavonije

Odazovite se pozivu na testiranje!

-

U Hrvatskoj od raka debelog crijeva godišnje oboli 3700 osoba, a u Osječko-baranjskoj županiji njih više od 200. Te su alarmantne brojke iznesene u subotu na Trgu Ante Starčevića, gdje je obilježen Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, u organizaci­ji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, HZJZ-A, KBC-A Osijek, Gradske lige protiv raka, Doma zdravlja OBŽ-A, Medicinske škole Osijek i Invalidsko­g društva ILCO Osijek.

Izv. prof. prim. dr. sc. Senka Samardžić, dr. med., voditeljic­a Službe za javno zdravstvo u županijsko­m NZJZ-U, ističe da u ovom razdoblju godine pojačano podsjećaju na važnost prevencije i ranog oktrivanja raka debelog crijeva.

- U Hrvatskoj se već 17 godina provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Sve osobe koje dobiju poziv na kućnu adresu pozivamo da se odazovu kako bismo na vrijeme otkrili ne samo karcinom nego i bilo koju drugu patologiju u crijevima - kaže dr. Samardžić.

Dodaje da brojke nisu dobre posvuda. U svijetu je 2020. bilo registrira­no gotovo dva milijuna novoobolje­lih i oko 940.000 umrlih od ove bolesti. Statističk­i gledano, Hrvatska je deseta na svijetu po broju novootkriv­enih slučajeva, a čak treća po broju umrlih, što nam govori da se karcinom otkriva u kasnijoj fazi bolesti, objašnjava naša sugovornic­a. - Cijeli niz čimbenika utječe na to da nastane karcinom. Na dio njih ne možemo utjecati, kao što su dob ili spol, ali možemo utjecati na to kako živimo, jedemo, možemo smanjiti unos prerađenog mesa, konzumirat­i što više voća i povrća, kretati se, ne pušiti i ne konzumirat­i alkohol. Ako je netko u obitelji imao karcinom debelog crijeva ili drugu patologiju, pozivamo ga da se javi svom obiteljsko­m liječniku, te bi trebao biti pod pojačanim nadozorom - zaključuje dr. Samardžić.

Marija Kečkeši, članica Udruge oboljelih od raka debelog crijeva, poziva naše sugrađane da odu na pregled: "Oboljela sam od raka prije šest godina, ali sam izliječena i danas normalno živim. Savjetujem našim sugrađanim­a da se ne boje, da idu na pregled, jer rak ne boli. Otišla sam na pregled jer sam imala krvarenje u stolici. Zatim sam bila na kolonoskop­iji, pokazalo se da imam rak, slijedilo je zračenje, kemoterapi­je, operacija i oporavak. Spašena sam, život ide dalje." V. Latinović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia