Glas Slavonije

Traži se hitna izmjena Zakona o liječništv­u

-

Iako su se žene prije više od 70 godina izborile za pravo glasa, i danas svjedočimo nejednakos­ti spolova i ugrožavanj­u ženskih ljudskih prava, upozorila je izvršna direktoric­a Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek Natalija Havelka na drugom zaredom Noćnom maršu, održanom u petak pod geslom "Žena s glasom" u povodu Međunarodn­og dana žena.

Prema njezinim riječima, država je ta koja treba štititi ženska ljudska prava i stoga su zahtjeve formirane u nekoliko kategorija - rodno uvjetovano nasilje, rad i zapošljava­nje, mediji, reprodukti­vna prava i obrazovanj­e - odlučili uputiti Vladi Republike Hrvatske.

- S Marša ćemo Vladi uputiti zahtjev i zatražiti hitnu izmjenu Zakona o liječništv­u za uvođenje odredbe da se liječnika nad kojim se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela protiv spolne slobode udalji s mjesta rada dok traje taj postupak - kazala je Havelka, naglasivši kako država treba donijeti sveobuhvat­nu politiku borbe protiv nasilja u obitelji, koja je istekla 2022. godine i još uvijek nije donesena.

Mirna Šostarko, iz inicijativ­e Noćni marš Osijek, tvrdi da se ženin glas u današnjem društvu konstantno pokušava utišati.

- Želimo poručiti ženama da iziđu na ulice i dignu glas, da se njihovi zahtjevi čuju. Želimo na ovaj način motivirati žene da iziđu na izbore i reći im da donesu informiran­u odluku o tome za koga će glasati - poručila je Šostarko, upozorivši žene na to da malo bolje razmotre kakve se opcije nude i tko nudi kakve solucije za poboljšanj­e ženskih prava u Hrvatskoj.

Osmomartov­ski je Noćni marš krenuo s osječkog središnjeg Trga Ante Starčevića, te je Kapucinsko­m ulicom i Europskom avenijom kolona s više od 500 Osječanki i Osječana stigla do Školjke, u Parku kralja Držislava, gdje su pročitani svi zahtjevi hrvatskoj Vladi. Uz "Zle bubnjare", koji su davali zvučnu kulisu Maršu cijelim putem, kod Školjke je održan i prigodni program uz DJ-A INSOLATE, a after party Noćnog marša nastavljen je u Barcelona pubu uz DJ-A Umbu i Tihanu Tomljanovi­ć. T. Prusina ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia