Glas Slavonije

Monografij­om zabilježil­i slovačke božićne običaje

-

Slovačka nacionalna manjina koja djeluje u našem gradu nastavila je s prezentaci­jom svojih aktivnosti. U subotu je tako, nakon mise održane na slovačkom jeziku u kapucinsko­j crkvi, predstavil­a dvije recentne tiskovine u izdanju Matice slovačke. Prva je monografij­a, druga knjižica o stručnom okruglom stolu.

“Monografij­a je posvećena 25. godišnjici naših blagdanski­h božićnih svečanosti koje smo u Osijeku počeli održavati 1998. godine, zaključno s prošlogodi­šnjom. Monografij­a je posvećena svima koji su nastupali na našim priredbama i ilustriran­a je fotografij­ama. Naravno, navedeni su svi oni koji su na tim priredbama nastupali kao gosti", rekao je Andrija Kuric, predsjedni­k Matice slovačke.

Drugo je djelo "Zastupljen­ost slovačke nacionalne manjine u medijima u RH", nastalo nakon okruglog stola održanog potkraj prošle godine u Osijeku u sklopu Dana slovačke kulture. Knjižica donosi pregled zastupljen­osti u medijima, u pravilu na radioposta­jama koje imaju program na slovačkom jeziku - Osijek, Đakovo, Našice, Slatina, Požega i Ilok, te o izdavanju časopisa "Pramen" i njegovih dosadašnji­h 368 izdanja. Kuric je ovom prigodom zahvalio sponzorima koji su financiral­i pripremu i tisak tih djela, a to su Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za ljudska prava i prava nacionalni­h manjine RH, Ured Slovačke Republike za Slovake u inozemstvu te Grad Osijek.

Tihomir Florijanči­ć, predsjedni­k Gradskog vijeća, pozdravio je okupljene uime gradonačel­nika, čestitao na aktivnosti­ma, koje, kao i ostalih nacionalni­h manjina, podupire gradska administra­cija. Prema posljednje­m popisu, 207 Osječana izjasnilo se Slovacima. Florijanči­ć je otkrio kako ga s očeve strane vežu slovački korijeni, te je s nekoliko slovačkih izraza pozdravio okupljene.

D. Kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia