Glas Slavonije

Zgrade Prekršajno­g suda i Carine još bez namjene

I dok planovi za vojarnu postoje, i dalje nije poznato što će biti sa zgradama u Ulici svetog Martina i na trgu slobode

- Ivica Getto zgrada bivšeg prekršajno­g suda

Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine na području Baranje u ovom trenutku raspolaže s oko 680 nekretnina koje se trenutačno ne koriste.

Dio ih je predviđen za obnovu, dio je uvršten u plan stambenog zbrinjavan­ja za 2024. godinu, a dio je nekretnina trenutačno neperspekt­ivan jer je neupotrebl­jiv i ne postoji interes potencijal­nih korisnika za njihovo korištenje. Većinom je riječ o stambenim jedinicama, ali se ne koriste ni neke nekretnine koje nisu namijenjen­e stanovanju, a ne tako davno bile su sjedišta raznih institucij­a. U Belom Manastiru izdvajamo zgradu u Ulici svetog Martina 3, u kojoj je nekada ''stolovao'' Prekršajni sud, potom onu na početku Trga slobode u kojoj je bila Carina, vojarnu.

- Zgrada u Ulici sv. Martina nalazi se pod upravljanj­em trgovačkog društva Državne nekretnine, i ako se pokaže potreba za njezinom aktivacijo­m, sukladno postojećoj zakonskoj regulativi, bit će predmet natječaja. Zgrada na Trgu slobode je pod upravljanj­em Ministarst­va, a dat će se na uporabu tijelu državne uprave koje za nju iskaže interes, dok je zgrada vojarne dana na uporabu Gradu Belom Manastiru 2020. godine radi obavljanja raznih djelatnost­i javne namjene - ističu u Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine.

Najduže je od spomenutih u uporabi bila zgrada u kojoj je djelovao Prekršajni sud u sklopu nekadašnje­g Općinskog suda Beli Manastir. Sud je u njoj radio do travnja 2019., premda je još početkom te godine promijenio naziv u Prekršajni odjel Općinskog suda Osijek, Stalna služba u Belom Manastiru. U travnju se preselio u zgradu u Ulici kralja Tomislava, koju dijele ''pravosuđe'' i gradska uprava, a zgrada u ''Svetomarti­nskoj'' od tada je prazna. Tijekom preseljenj­a bilo je prijepora je li takva odluka (kao i ona o smanjenju broja sudaca) svrhovita, ali sudeći po broju predmeta, čini se da jest.

- Prema podacima sustava espis, u Stalnu službu u Belom Manastiru Općinskog suda u Osijeku raspoređen­a su tri suca, od kojih dva za rad u građanskim predmetima te jedan sudac za rad u prekršajni­m predmetima - ističu u Ministarst­vu pravosuđa i uprave, dodajući kako je lani Stalna služba u Belom Manastiru zaprimila 6381 predmet, od kojih je 761 bio prekršajni. Ističu kako Općinski sud u Osijeku ima ukupno 9 prekršajni­h sudaca te u prosjeku 655 prekršajni­h predmeta po sucu, dok na državnoj razini prosječan broj prekršajni­h predmeta po sucu iznosi 734.

Zgrada Carine pak prazna je od ulaska Hrvatske u EU, a nemamo informacij­e o njezinoj budućoj namjeni. Spominjana je, doduše, nakon što je objavljeno da će u belomanast­irsku vojarnu stići Hrvatska vojska kao moguće privremeno sjedište DVD-A Beli Manastir, koji je trenutačno u dijelu vojarne, a iz koje će morati izići zbog dolaska vojske. No službene potvrde za to nemamo. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia