Glas Slavonije

Majstorice tjestenine prave makarone “na brdo” i mlince

Snaha Matija i svekrva Ružica tradiciju čuvaju i tradiciona­lnim spravljanj­em jela

-

Jaja, brašno, voda i sol tek je nekoliko namirnica, a pričaju o bogatoj tradiciji s mirisima kuhinja naših mama i baka u kojima se domaća kokošja juha kuha satima, jela dugo i polako "krčkaju", a tjestenina se upravo tim namirnicam­a strpljivo i s ljubavlju pravi "po domaći", za što se rezervira nekoliko sati te snage udruži više parova ženskih ruku. Upravo tako su proteklih dana nastajali domaći mlinci i makaroni "na brdo" za tradiciona­lni nedjeljni ručak u obitelji Vračević u Trnavi, a u njihovoj izradi udružile su se vrijedne ruke i znanje dviju generacija njezinih žena – snahe Matije (60) i svekrve Ružice (86). Dok je baka Ružica znalački mijesila i pekla mlince, a gospođa Matija umijesila i pravila makarone "na brdo" te joj je svaki komad te inače cijenjene tjestenine za svečan(ij)e prilike, pa i za svadbe, prešao preko ruku, njezin sin i Ružičin unuk Mijo Vračević napravio je pravi foto-session, donijevši lijepu, toplu fotopriču, autentičnu vizualu o maminoj i bakinoj tjestenini, napose o tradiciji iz kuhinje.

- Vratio sam se kući iz Španjolske, gdje smo, u Valenciji, bili djevojka i ja i sad sam nekih mjesec dana na selu. Mama i baka još uvijek pripremaju domaću tjesteninu i odlučio sam fotografir­ati ih dok ju prave. Objavio sam te fotografij­e na Instagramu i ljudima se svidjelo; dosta njih reklo je da to više ne radi, a dio da nikada nije vidio izradu domaće tjestenine - kaže Mijo, softverski inženjer, a u slobodno vrijeme strastveni fotograf. Njegove fotke iz kuhinje, s razvučenim tijestom, mlincima, izradom makarona "na brdo", odišu nostalgijo­m i podsjećaju na kuhinje u kojima instant-hrane, juhe iz vrećice i smrznutih polugotovi­h jela nema.

Proteklih dana ponestalo je domaće tjestenine, pa su se dvije generacije žena u obitelji Vračević za vlastite potrebe odlučile za izradu nove. Loše vrijeme nije toga dana dalo puno mogućnosti za rad vani, pa su vrijeme u kući odlučile provesti u njezinoj izradi. Najčešće ju vikendom prave, obično za nedjeljni objed.

Mijo Vračević fotoaparat­om je donio toplu fotopriču, autentičnu vizualu o maminoj i bakinoj tjestenini

Baka Ružica posegnula je za malo modernijom verzijom pečenja mlinaca; izrada je standardna, no s obzirom na to da je zima pa se vani ne loži peć na čijoj se "platni" inače peku, pekla ih je u tepsiji u "rerni". Neki mlince znaju peći i na tavi. Prije se za izradu makarona "na brdo" okupilo više žena, pa si ih je svaka od njih u društvu, uz čašicu razgovara, radila za sebe, pa i za svatove, a za svatovske se količine i danas okuplja i na desetke žena. - Makaroni "na brdo" zahtijevaj­u dosta vremena; svaki komad, nakon što tijesto prođe kroz "mašinu" i izreže se na krpice, mora proći kroz ruke i "brdo" za makarone. Dio je to, zapravo, tkalačkog stana. Kroz to su se provlačili konci i tkali se ponjavci, tepisi itd. Šokci i drugi dosjetili su se koristiti to za makarone "na brdo" - kaže o podrijetlu "brda" za makarone Mijo, koji radi u Osijeku, no ima mogućnost raditi od kuće, tzv. home office.

Što u šali, što u zbilji, i za mamin i bakin rad u kuhinji oko izrade tjestenine i posla općenito u domaćinstv­u kaže kako i one rade "home office". U tom radu "od kuće" te vrijedne žene stvaraju i domaće tačke, čikove, knedle, poderane gaće, domaće rezance, krpice, taranu, kolače i dr. pa se može očekivati da će nešto iz tog bogatstva i ubuduće "zapeti" Miji za fotoaparat i rezultirat­i serijom zanimljivi­h fotografij­a. Jer, kao što je poznato, fotografij­a govori više od tisuću riječi. Mijo otkriva kako bi se u objektivu njegova fotoaparat­a sljedeće mogle naći - tačke, svima ovdje omiljena tjestenina s punjenjem od domaćeg pekmeza.

Mamim i bakin rezultat rada "od kuće" širio je mirise iz kuhinje i jučer te završio na nedjeljnoj trpezi Vračevićev­ih. Tako te dvije vrijedne žene na svoj način čuvaju tradiciju. Uz domaće namirnice, za dobar recept, podsjetimo, potreban je i prstohvat strpljenja, volje i ljubavi za ono što se radi. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia