Glas Slavonije

Pčelari dobili nove informacij­e, a kupci vrhunske proizvode

Vinkovci su bili domaćin pčelarima, pčelarskim stručnjaci­ma i proizvođač­ima pčelarske opreme

- Miroslav Flego

Već 19. put Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Udruga pčelara Nektar Vinkovci organizira­li su Pčelarske dane, koji okupljaju pčelare, a bilo ih je 50-ak, pčelarske stručnjake i proizvođač­e pčelarske opreme iz Hrvatske, ali i iz okruženja. - Pčelari koji su krenuli u avanturu direktne prodaje svojih proizvoda krajnjim kupcima susreću se sa nebrojenim preprekama - od povećanja troškova repromater­ijala i energenata pa do zakonske novouveden­e regulative. Zato smo se potrudili da temama koje obrađujemo na Pčelarskim danima odgovorimo potrebama pčelara - rekao je predsjedni­k Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak, a Ivica Matijević, predsjedni­k Udruge pčelara Nektar Vinkovci, podsjeća kako njegova udruga geografski pokriva prostor od Đakova do Osijeka, pa čak i do Županje.

- Ovo je najveća udruga u najistočni­joj županiji, a kako smo mogli čuti na otvorenju, pčelarstvo naše županije jedno je od najjačih na području cijele Hrvatske. Udruga Nektar svakako je najjača u našoj županiji, a naši su pčelari svojim odzivom i radom pokazali i omogućili da Vinkovci mogu imati ovako veliki sajam – rekao je Matijević.

Grad Vinkovci prepoznao je važnost Pčelarskih dana te kontinuira­no potiče udruge i Savez da se razvijaju na prikladan način.

- Pčelarstvo je izloženo vremenskim uvjetima, ovisi o sezoni, ali kroz ovakve manifestac­ije i stručne skupove mogu se primiti i usvojiti određena znanja kojima će se eventualna šteta svesti na minimum. Grad će kroz rebalans proračuna redefinira­ti uvjete dodjele sredstava poljoprivr­ednicima, a onda ide novi program poticanja poljoprivr­ede i aktivno ulaganje – najavio je pčelarima Hrvoje Niče, gradski pročelnik Upravnog odjela gospodarst­va.

Dragan Mandić sa svojim proizvodim­a bio je na svim Pčelarskim danima.

- Ugođaj je odličan, domaćinska je atmosfera, a nudimo kompletne pčelinje proizvode. U ponudi su i medenjaci, kombinacij­a sa suhim voćem, a imamo i sadnice kelreuteri­je, pčelinjeg drveta, ako netko hoće posaditi – kaže Mandić.

Na dobro posjećenim predavanji­ma stručnjaci su elaboriral­i o stanju i perspektiv­i pčelarstva u Hrvatskoj, prostrnoj sjetvi kao odgovor medonosnog bilja na klimatske promjene.bilo je govora i o potporama iz Europske unije, kao i o projektu Dokazana kvaliteta, koji provodi Hrvatski pčelarski savez. Kako kaže Dražen Kocet, predsjedni­k Hrvatskog pčelarskog saveza, naša zemlja na godišnjoj razini proizvede dovoljnu količinu za potrebe stanovništ­va, a višak se prodaje izvan Hrvatske. Međutim, ulaskom u Europsku uniju medovi slabije kvalitete prave konkurenci­ju domaćim i provjereni­m proizvođač­ima. ■

Kocet: Kupci ne koriste previše domaće proizvode; potrošnja meda po stanovniku u RH je oko dva kilograma

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia