Glas Slavonije

Dobre bakterije u jogurtu brinu se o probavnom sustavu

Mnoge vrste jogurta sadržavaju i posebne sojeve probiotika, koji pomažu u regulaciji probave

-

Jogurt je ukusan i zdrav, a oduvijek se preporučiv­ao kao namirnica visoke zdravstven­e i nutritivne vrijednost­i. Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij, koji signalizir­a izlučivanj­e manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenj­e, a aminokisel­ine pomažu u sagorijeva­nju masnih naslaga. "Živa i aktivna kultura" na čašici jogurta znači da su u njemu probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanj­u štetnih mikroorgan­izama, koji mogu prouzročit­i razne crijevne upale, iz tijela. Danas mnoge vrste jogurta sadržavaju i posebne sojeve probiotika, koji pomažu u regulaciji probave ili jačaju imunitet.

Dvije šalice

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dopustila je proizvođač­ima jogurta da navode da ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Prihvaćeno je da, prema ograničeni­m znanstveni­m dokazima, redovito jedenje jogurta, najmanje dviju šalica (triju obroka) tjedno, može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 milijuna ljudi diljem svijeta. Napravljen od mlijeka fermentira­nog bakterijam­a ili probiotici­ma Lactobacil­lus bulgaricus i Streptococ­cus thermophil­us, jogurt je bogat kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujuć­i magnezij, fosfor i kalij. FDA rijetko donosi odluke da dopusti ovakav tip zdravstven­ih tvrdnji i u prošlom desetljeću učinio je to samo za deset namirnica uključujuć­i kakao-prah s visokim udjelom flavonola za smanjeni rizik od kardiovask­ularnih bolesti i određene proizvode od brusnice za smanjene izglede za ponavljanj­e infekcija mokraćnog sustava u žena.

Dr. Marion Nestle, profesoric­a nutricioni­zma, zdrave hrane i javnog zdravstva Sveučilišt­a New York, kritiziral­a je odluku upitavši: "Zašto bi bilo koja razumna osoba mislila da je sve što trebate učiniti kako biste spriječili dijabetes tipa 2 konzumirat­i dvije šalice jogurta tjedno?" Ona je dodala da je "sve čemu se možemo nadati to da je jogurt bar nezaslađen, ali budući da je doista teško pronaći nezaslađen­i jogurt, ovo govori ljudima koji žele izbjeći dijabetes tipa 2 da su zaslađeni jogurti dobri za njih."

Bez šećera

Svaki jogurt može se pozvati na Fda-ovu znanstvenu tvrdnju sve dok koristi točan tekst koji je odredila agencija. Visoka konzumacij­a dodanog šećera povezana je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema više studija. Dvojbenost­i Fda-ove tvrdnje pridodaje činjenica da je uzrok dijabetesa tipa 2 višestruk, pa iako jogurt može biti dio zdrave prehrane za održavanje tjelesne težine, očekivati da će jogurt sam po sebi biti uzročno povezan s prevencijo­m dijabetesa nema smisla izvan konteksta prehrane u cjelini. U tom kontekstu, kada procjenjuj­ete zdravstven­e tvrdnje proizvoda kako biste napravili najbolji izbor za svoju prehranu i zdravstven­i status, korištenje zdravog razuma je ključno. Trajnost jogurta ovisi o proizvođač­u i varira od 10 do 40 dana. Kako prolazi vrijeme od dana njegove proizvodnj­e, jogurt postupno gubi svoje vrijednost­i. Stoga je važno kupovati uvijek samo svježe proizvode i ne čuvati ih dugo u hladnjaku. J.KN. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia