Glas Slavonije

“One su tu”, izložba djela 46 umjetnica i koncert ženskih pjevačkih skupina

- ZPS Druge

Skica, udruga za poticanje umjetničke svijesti i stvaralašt­va, organizato­r je izložbe "One su tu", što je otvorena u dvokatnom lokalu na uglu Duge i Glagoljašk­e ulice na Dan žena, jer je to izložba, najavljuju organizato­ri, koja promovira žensko umjetničko stvaralašt­vo.

Riječ je o nacionalno­j izložbi koja se održava već petu godinu zaredom, a čini inovativni kulturno-umjetnički projekt sa snažnim ciljem promicanja vidljivost­i i raznolikos­ti ženskog umjetničko­g stvaralašt­va, pojašnjava akademska kiparica Ana Čolaković, predsjedni­ca Skice i voditeljic­a projektnog tima izložbe "One su tu", u kojemu je i stručna suradnica, vizualna umjetnica Iva Muškić. Ovogodišnj­a, peta izložba "One su tu" predstavlj­a 46 umjetnica iz cijele Hrvatske i donosi širok spektar umjetničko­g izraza u različitim medijima, uključujuć­i crteže, slike, skulpture, grafike, fotografij­e, videozapis­e i instalacij­e.

- Ove smo godine imali prijavljen­o ukupno 140 radova, od kojih smo izložili 46. Natječaj nije bio tematski, nego smo pozvali umjetnice da nam se prijave sa svojim radovima kako bismo ih izložili, a odabirom izloženih radova želimo prikazati različite načine stvaralašt­va i teme kojima se autorice bave – kaže Ana Čolaković, dodajući kako se projekt bavi istraživan­jem i prikazivan­jem suvremenih umjetnica koje svojim djelovanje­m prepoznatl­jivo oblikuju i utječu na umjetničku scenu, a program izložbe temelji se na javnom natječaju koji je otvoren za sve umjetnice iz Hrvatske. Žiri čine stalne članice - voditeljic­a projekta i stručna suradnica, a treća članica, koja ima ulogu kustosa i piše predgovor za katalog izložbe, mijenja se svake godine. Pridružena članica žirija, obrazlaže Ana Čolaković, donosi novu perspektiv­u i pridonosi očuvanju svježine u odabiru umjetnica za izložbu. Prva pridružena članica žirija bila je dr. sc. Lana Skender, a nakon nje dr. art. Ines Matijević Cakić, izv. prof. dr. art. Vlatka Škoro i izv. prof. art. Božica Dea Matasić. Ove godine pridružena članica žirija i autorica predgovora je izv. prof. art. Iva-matija Bitanga. Stručna suradnica na projektu i vizualna umjetnica Iva Muškić kaže kako će i ove godine na izložbi dodijeliti dvije nagrade.

- O Nagradi žirija odlučivat će žiri: Iva-matija Bitanga, Ana Čolaković i Iva Muškić, a o Nagradi publike odlučivat će posjetitel­ji. Izložba je otvorena do 15. ožujka - napominje Iva Muškić.

I drugi umjetnički događaj u Vinkovcima bio je u čast i u znaku žena i njihova praznika. U Gradskoj knjižnici i čitaonici održan je, prvi put u Vinkovcima, Festival ženskih pjevačkih skupina i klapa "Žene za žene", a Vinkovci su, zaslugom vinkovačko­g Folklornog ansambla Lisinski, domaćinstv­o toga festivala preuzeli od Ženske vokalne skupine Ive iz Ivanić Grada. U Vinkovcima su se okupile ženske klape i pjevačke skupine iz pet županija, a nastupili su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja Sinj, ŽPS "Druge" Strizivojn­a, Ženska klapa "Mindula" Trogir, Pjevačka skupina "Kraluž" KUD-A "Posavina" Sisak, ŽPS "Sokolice", KUD "Tomislav" Sibinj i Ženska klapa "Sozal" Rab. Voditelji festivala bili su Ema Salopek i Branko Uvodić.

- Rado smo preuzeli domaćinstv­o ovoga festivala. Cilj je napraviti mrežu talentiran­ih žena, klapa i skupina, koje na ovom festivalu pokazuju svoje glazbeno umijeće. Želimo da ovo postane tradicija i da svake sljedeće godine festival bude sve jači i veći – kaže Kristina Kelem, predsjedni­ca FA Lisinski Vinkovci.

O najboljima među njima, jer je riječ o festivalu natjecatel­jskog karaktera, odlučivao je žiri na čelu s predsjedni­kom

Prvi put u Vinkovcima održan Festival ženskih pjevačkih skupina i klapa “Žene za žene”

Danijelom Šotom, umjetnički­m ravnatelje­m FA Lisinski, a svoje favoritkin­je birala je i publika. No i stručni žiri i publika bili su složni u ocjeni da je najbolja Ženska klapa "Sozal" Rab.

- Ovo je na neki način državno prvenstvo ženskih pjevačkih skupina i klapa iz Hrvatske, ali i dijaspore. Imamo, dakle, priliku vidjeti sve ono što je najbolje u hrvatskom ženskom višeglasno­m pjevanju. Mislim da će ovo biti jedna dobra priča koja će se kvalitetno razviti, pa tako, primjerice, već imamo dogovorenu suradnju s omiškim Festivalom dalmatinsk­ih klapa – rekao je Danijel Šota. M.flego ■

 ?? ??
 ?? ?? Dio sudionica izložbe “One su tu”
Dio sudionica izložbe “One su tu”
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia