Glas Slavonije

Nije bilo do igre, nego do sreće. Nije nas htjela

EP 2016. obilježili huliganski ispadi dijela hrvatskih navijača i ispadanje u osmini finala od kasnijeg prvaka Portugala

- Dalibor Keler

Nakon nastupa na Euru 2012., kada se Slaven Bilić povukao s izborničke pozicije, slijedilo je turbulentn­o razdoblje za hrvatsku nogometnu reprezenta­ciju kada su izbornici u pitanju.

Kvalifikac­ije za SP 2014. u Brazilu započeo je Igor Štimac, koji je naslijedio Slavena Bilića. I krenuo je vrlo dobro. Jesenski i proljetni turnus odrađeni su "po špagi", a problemi su počeli u lipnju 2013., kada nas je u Zagrebu pobijedila Škotska. Problemi su se nastavili ujesen te godine, iako smo u rujnu remizirali sa Srbijom u Beogradu, za Štimac je koban bio listopad. Prvo je Belgija slavila na Maksimiru (2:1), a posljednji čavao u Štimčev izbornički lijes zabili su Škoti u Glasgowu pobijedivš­i nas sa 2:0. Štimac je smijenjen, a naslijedio ga je Niko Kovač, koji je odveo reprezenta­ciju do SP-A u Brazilu i krenuo u kvalifikac­ije za Euro 2016. Kovač je doživio gotovo istu sudbinu kao Štimac. Krenuo je dobro, jesen 2014. i proljeće 2015. bili su u redu, a lom se opet dogodio u lipanjskom turnusu.

Poljudska svastika i dolazak Čačića

Ovaj put on nije bio vezan uz rezultat, već uz teški incident u Splitu uoči susreta s Italijom. Tribine su bile prazne zbog kazne koju smo zaradili zbog navijačkih nereda. Već tada se sve više raspirival­o nezadovolj­stvo dijela navijača naspram reprezenta­cije zbog velikog utjecaja Zdravka Mamića na događaje u našoj selekciji i oko nje. Izgubila se simbioza s navijačima, koja je dva i pol desetljeća bila pokretačka snaga Vatrenih. Velik incident dogodio se noć uoči utakmice, kada su neodogovrn­i pojedinci, želeći nanijeti konačnu štetu HNS-U, na travnjaku Poljuda nekakvom kiselinom nacrtali svastiku, koja se do početka susreta već jasno isticala. Utakmica s Italijom je odigrana i završila je 1:1, ali bilo je jasno kako su pred reprezenta­cijom neizvjesni dani. Presuda Kovaču kao izborniku stigla je u rujnu. Mršavi remi u Azerbajdža­nu i poraz protiv Norveške u Oslu (2:0) bili su previše. Kovač je smijenjen, a na užas onih koji nisu bili ljubitelji lika i djela Zdravka Mamića, na izborničku poziciju postavljen je Ante Čačić. S njim na klupi Hrvatska je ostvarila pobjede u posljednja dva kvalifikac­ijska nastupa protiv Bugarske u Zagrebu, opet pred praznim tribinama (3:0), i u gostima kod Malte (1:0). Time smo osvojili drugo mjesto u skupini, iza Talijana, te se izravno plasirali na Euro u Francusku. Međutim, atmosfera nije bila dobra. Više oko negoli u samoj reprezenta­ciji jer Čačić je, ruku na srce, donio određeni svježi zrak u nju nakon čelične ruke kojom je vladao Kovač. Osjetilo se to na terenu, jer Hrvatska je proigrala i izgledala sasvim dobro. No nezadovljs­tvo dijela navijača bubrilo je poput kvasca, pa je u tom razdoblju lansirana ona ružna krilatica "Dabogda sve izgubili". Nije se u takvim okolnostim­a bilo lako spremati za Euro 2016., a reprezenta­cija je na taj turnir, što je za naše okolnosti bila posve nova situacija, ispraćena s malo pompe i očekivanja. A imali smo odličnu momčad, koju je, bez obzira na to tko što mislio o tome, Čačić u tom trenutku dobro vodio. Čekala nas je skupina u kojoj je opet bio aktualni europski prvak Španjolska. Dakle, samo na Euru u Austriji i Švicarskoj 2008. nismo bili u društvu aktualnog europskog prvaka u grupnoj fazi, a s nama su bile još Turska i Češka. Na startu na pariškom Parku prinčeva naši su "prinčevi" pogotkom Luke Modrića svladali Tursku. Tada se, jer atmosfera na tom klutnom stadionu bila je odlična, nije moglo naslutiti kakvu sabotažu našoj reprezenta­ciji spremaju hrvatski huligani. Drugi susret igrali smo u Saint-étienneu s Češkom. Sve je teklo dobro jer smo pogodcima Perišića i Rakitića imali sigurnih 2:0, Škoda je u 76. smanjio na 2:1, a desetak minuta poslije nastao je kaos.

Neredi i nesretan oproštaj

S tribine na kojoj su bili smješteni naši navijači krenuo je pirotehnič­ki cirkus koji je za konačni cilj imao prekid utakmice. No huligani koji su ga izazvali nisu računali na žestok otpor koji su njihovu bolesnom naumu pružili pravi navijači Hrvatske. Cirkus se smirio, utakmica je nastavljen­a, a sve to je ostavilo traga na našim reprezenta­tivcima, pa smo u 89. minuti skrivili kazneni udarac iz kojeg je Necid izjednačio. Ostali smo bez pobjede koja je bila džepu, ali o tome se najmanje pričalo. Krenuo je lov na izgrednike iz Saint-étiennea, pa se sljedećih dana više pričalo o uhićenjima i identifika­ciji izgrednika negoli o samoj reprezenta­ciji, koju je čekala odlučujuća utakmica u skupini protiv Španjolske. Zbog događaja u Saint-étienneu na noge se digla doslovce cijela zemlja. Čak su se i umirovljen­i hrvatski branitelji počeli organizira­ti i putovati u Francusku kako bi se spriječili daljnji incidenti. Poslije nije ih bilo, ali gorična će ostati zauvijek. I pitanje što se dogodilo s reprezenta­cijom koja je bila nacionalni ponos? Na terenu ona je to i dalje bila jer u Bordeauxu smo pobijedili Španjolsku (2:1), te se kao pobjednici skupine plasirali u osminu-finala. No rasplet ostalih skupina nam je kao jednog od četiri najbolje plasirana treća servirao Portugal s Cristianom Ronaldom. Definitivn­o najgore moguće, ali optimizma nije nedostajal­o. Međutim, majstor defenzive, portugalsk­i izbornik Fernando Santos, potpuno je "ugušio" Luku Modrića. Naš vođa nije imao nimalo prostora i zraka za organizaci­ju napada. I u takvim okolnostim­a bili smo daleko bolji protivnik, a statistika je otkrila fascinanta­n podatak. Na vrata Portugala pucali smo 17 puta, ali ni jedan od tih udaraca nije išao u okvir. S druge strane, Portugalci su pucali samo pet puta, dva su udarca išla u okvir, a jedan od njih bio je pogodak koji je odlučio utakmicu. Dogodilo se to u 117. minuti, kada je Quaresma jednu od rijetkih kontri Portugala pretvorio u pogodak. U napadu nakon toga pogodili smo vratnicu, a u 120. minuti Vida je imao priliku za izjednačen­je, ali je njegov udarac otišao pokraj vrata. Bilo je to još jedno ispadanje s Eura koje nije bilo lako objasniti jer Hrvatska je bila puno bolja u toj utakmici, ali na tom turniru malo toga joj je išlo u prilog. Treba li uopće reći da su Portugalci poslije postali europski prvaci.

Bila je to samo još jedna u nizu nesretnih okolnosti koje su našu reprezenta­ciju pratile na Eurima. Imali smo za čime žaliti te 2016. isto kao i 1996., 2008. i 2012. Baš nas neće na tim europskim prvenstvim­a... ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia