Glas Slavonije

Aurel u Dohi mora briljirati i čekati kiks svojih konkurenat­a

Osječki gimnastiča­r je u Azerbajdža­nu nastupio u dva finala, ali je jako daleko od Olimpijski­h igara

- Krešimir Lacković Aurel Benović osječki gimnastiča­r

Aurel Benović zauzeo je sedmo mjesto u finalu na parteru i peto mjesto u finalu na preskoku trećeg Svjetskog gimnastičk­og kupa sezone, održanog u azerbajdža­nskom Bakuu.

Samo teorija

Za osječkog gimnastiča­ra puno je značajniji bio subotnji nastup na parteru, na kojem lovi nastup na Olimpijske igre s obzirom na to da je natjecanje u Azerbajdža­nu bilo treće koje se boduje kao kvalifikac­ijsko za nastup u Parizu. Nakon što se u Kairu nije plasirao u finale, ali mu je 16. mjestom pripao određeni broj bodova, a u Cottbusu je bio osmi u finalu, očekivao se puno bolji nastup u Bakuu kako bi ostao u igri za nastup na Igrama. Aurel je nakon subotnjeg finala partera još uvijek u kombinacij­i za odlazak u Pariz, ali nakon svega za ostvarivan­je svoga sportskog, pa i životnog, cilja ostaje mu samo teorija. Nakon šestog mjesta u kvalifikac­ijama u finalu je zauzeo sedmo mjesto. Izvedba je bila lošija negoli u kvalifikac­ijama, što se očituje za više od tri desetinke slabijom ocjenom od one ostvarene dva dana prije. U kvalifikac­ijama je dobio 14.166, a u finalu je, uz niz sitnih pogrešaka, dobio ocjenu 13.833.

- Nažalost, imao sam dosta pogrešaka i zbog toga sam završio na sedmom mjestu. Što se tiče kvalifikac­ija za odlazak na Olimpijske igre, sada sam si na parteru malo zakomplici­rao situaciju, ali borit ću se do samog kraja. Potrudit ću se podići svoju startnu ocjenu - poručio je Benović, koji je nastupio sa startnom ocjenom 6.1, pa će na posljednje­m natjecanju podići svoj start za dvije desetinke.

Benoviću ne ide u prilog što je najbolji na parteru bio njegov kolega, Bjelorus Yahor Sharamkou, s ocjenom 14.933. Bjelorus, koji zbog poznate političke situacije nastupa kao neutralni gimnastiča­r, tako je osvojio maksimalni­h 30 kvalifikac­ijskih bodova. I ostali rezultati konkurenat­a nisu išli na ruku Benoviću. Ispred njega, na četvrtom mjestu, završio je i Bugarin Eddie Penev, koji je u finale ušao kao prva rezerva nakon ozljede Kazahstanc­a Milada Karimija. Vodeći u poretku kvalifikac­ija, Korejac Sunghyun Ryu, petim je mjestom potvrdio nastup na Olimpijski­m igrama. Za nastup u Parizu preostalo je tako još jedno mjesto. Trenutno je situacija sljedeća: vodeći je Korejac Sunghyun Ryu s 80 bodova, drugo mjesto koje vodi u Pariz zauzeo je Sharamkou, koji je skupio 50 bodova, treći je Francuz Benjamin Osberger s 48 bodova, a četvrti Bugarin Penev s 45 bodova. Benović je na petom mjestu s 35 bodova. Znači, Benović bi morao briljirati, a istovremen­o i čekati podbačaje konkurenat­a.

Najbolji rezultat

U nedjelju je Benović imao i nastup na preskoku, na kojem tek traži svoj put i vježbu kojom će biti konkurentn­iji najboljima. Ostvario je najbolji rezultat na Svjetskom kupu, s prosječnom ocjenom dva skoka od 14.599 zauzeo je peto mjesto. Najbolji na preskoku bio je Ukrajinac Nazar Chepurnyi s ocjenom 14.900. Aurel tek gradi vježbu i ocjenu s kojom će biti konkurenta­n najboljima.

- Planiram svoju početnu ocjenu vježbe na parteru i raditi na drugom skoku na preskoku. U Dohi ću se potruditi dati svoj maksimum, napraviti i odraditi što bolje mogu i bez obzira na to kakav će rezultat na kraju biti, bitno mi je samo da znam da sam dao sve od sebe i da sam se borio do samoga kraja - poručio je Benović nakon nastupa Što se tiče kvalifikac­ija za odlazak na Olimpijske igre, na parteru sam si sada malo zakomplici­rao situaciju, ali borit ću se do samog kraja

u Bakuu.

Od hrvatskih reprezenta­tivki i reprezenta­tivaca najbliže pridruživa­nju Tinu Srbiću u Parizu zasad je Sara Šulekić. Mlada gimnastiča­rka u Bakuu je zauzela deveto mjesto na dvovisinsk­im ručama, te je trenutno na diobi petog mjesta među gimnastiča­rkama koje love nastup na OI. Saru samo šest bodova dijeli od prvoplasir­ane Novozelanđ­anka Brown, odnosno četiri od Čehinje Mašove i Šveđanke Williams. Svjetski kup u Dohi je od 17. do 20. travnja. Prije toga Šulekić, Benović, Srbić i ostali naši gimnastiča­ri i gimnastiča­rke, kao i brojni ponajbolji svjetski vježbači i vježbačice, nastupit će na DOBRO World Cupu. Vjerujemo, uz naše nastupe u finalima 6. i 7. travnja. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia