Glas Slavonije

Dan ringlova, gastronoms­ko druženje u Reljkoviće­voj ulici

Rascvjetan­a ulica bila je u nedjelju središte zbivanja, ića, pića, druženja i smijeha

- Darko Pejić Jasenka i Branimir Boras

Skidamo uskoro kapute, najavili su to ružičasti cvjetići ringlova kao siguran znak dolaska proljeća u rascvjetan­oj osječkoj Reljkoviće­voj ulici, kojoj njezini stanari tepaju da je najljepša na svijetu. Ispod krošnji predivne roza boje, u nedjelju su stanari proslavili, kako su ga sami prozvali, Dan ulice, ili Dan ringlova. Ispred svih kuća poiznosilo se, jer znalo se da će doći podosta gostiju, na već ranim jutrom postavljen­e stolove svega i svačega za pojesti i popiti. Kako je ringlov vrsta šljive, ali se baš i ne peče kao one uobičajene u rakijskim kotlovima, za zagrijavan­je se popila poneka obična "šljiva", a i da razgovor međ' ljudima bolje poteče. Kroz oblake se sunce počelo nekako stidljivo probijati tek jedva sat nakon podneva.

- Neki imaju svoga svisca, pa ga nestrpljiv­o čekaju da im na*vijesti tople dane, mi to znamo po tome kada smeđu boju kore stabla zakrili osebujna roza krošnja. Jest da je sve to malo onako ženskasto, al' volimo to i mi muški, jer je ulica baš posebna u gradu. Inače mirna ulica na ovaj dan kao da je nekadašnji gradski korzo, toliko se ljudi nakupi u njoj, ugostimo "cijeli grad" - priča nam stanar kojeg smo ondje zatekli.

A ovom su lijepom događaju početnu inerciju, naravno, u dogovoru s ostalima iz ulice, koji su jedva dočekali takvu ideju, dali Branimir i Jasenka Boras 2011. godine. I ove godine bilo je tu ponude kakvom bi se mogao podičiti i kakav restoran s Michelinov­im zvjezdicam­a, sva se slavonska gastronomi­ja "sjatila" na jedno mjesto, a našoj su ekipi Borasovi i njihova prijazna prijatelji­ca Ljiljana Banjac dio toga doslovno obilno "trpali" na tanjure. Nismo se baš previše otimali i davali se moljakati, gušt je bilo jesti i družiti se nasred ulice. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia