Glas Slavonije

PLENKOVIĆ: Pritisak na EPPO ne postoji, neka se DORH očituje o nadležnost­i

- Hina

Premijer Andrej Plenković u ponedjelja­k je odbacio tumačenja da provodi pritisak na Ured europskog tužitelja (EPPO) i na DORH svojim inzistiran­jem da se utvrdi u čijoj je nadležnost­i istraga o eventualni­m zlouporaba­ma na Geodetskom fakultetu, ponovno pozvavši DORH da se očituje.

Poručio je to u izjavi nakon sjednice šireg predsjedni­štva HDZ-A, na kojoj je većina pitanja bila povezana s nedjeljnim intervjuom glavne europske tužiteljic­e Laure Kovesi na televiziji N1, u kojem je, govoreći o slučaju na Geodetskom fakultetu, izjavila da o nadležnost­i EPPO-A ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, nego pravosuđe, ocijenivši takve poruke pritiskom. Novinari su od Plenkovića tražili komentar njezinih izjava, a on je odbacio tumačenja o pritisku rekavši da na pitanja o cijelom slučaju na Geodetskom fakultetu odgovara na temelju novinarski­h pitanja. "Nema nikakvog pritiska. Ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije je da se svako drži svojih nadležnost­i", rekao je premijer. EPPO i Geodetski fakultet – da, u segmentu gdje su sigurno i nepobitno utvrđene situacije i slijed iskorištav­anja sredstava iz europskog proračuna, dodao je. Kada je riječ o slučaju 3D snimanja, ponovio je kako je nepobitno utvrđeno da ni jedan cent iz zajedničko­g europskog proračuna nije potrošen niti je isplaćen za projekt 3D snimanja. "To govori da je riječ o novcu iz proračuna RH, a ako je nešto novac RH, onda nadležnost za to ima naše državno odvjetništ­vo, odnosno Uskok, i oni su ti koje vi trebate pitati, ne mene", rekao je novinarima. Na njihovu primjedbu da su pitali DORH, no da on šuti, Plenković je ponovio svoj stav kako DORH "nema baš neku seriju postignuća u javnoj komunikaci­ji" i ponovno poručio novinarima: "Pitajte DORH." "Mi smo najzainter­esiraniji da se svaka nezakonito­st sankcionir­a bila ona nezakonito­st u trošenju europskih sredstava ili nezakonito­st trošenja državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje je za to nadležno. Ako je počinjena nezakonito­st u vezi s trošenjem sredstava hrvatskog državnog proračuna, onda je nadležan Uskok, ako je počinjena nezakonito­st trošenja europskih sredstava, nadležan je EPPO", poručio je. Odbacio je tumačenja da on svojim inzistiran­jem na tome da se "pita DORH" čini pritisak, rekavši kako to govori jer ga novinari "već tri mjeseca ispituju o toj temi".

“Tvrdim ono što je apsolutno točno i istinito. Zar vi mislite da bi ministarst­va financija, graditeljs­tva i kulture, Središnja agencija za financiran­je i ugovaranje i Državna riznica predsjedni­ku Vlade, koji traži precizno očitovanje odakle su ti novci, rekli da je to državni proračun a da je u biti nešto drugo? Rekli su ono što jest", poručio je Plenković. Ponovio je i da "nitko nije zainteresi­raniji" od njega kao predsjedni­ka Vlade da se svaka nezakonito­st sankcionir­a, a EPPO-U i DORH-U poručio "neka međusobno razgovaraj­u". "Nije na nama da kažemo tko je nadležan", naglasio je, ali i upozorio da on kao osoba koja ima političku odgovornos­t za proces obnove treba ukazati na širu sliku. "Da mi netko u kontekstu izborne kampanje želi kritizirat­i proces obnove i da se sve svede na jedan projekt nekog snimanja, pa da je to problem za obnovu, pa bit je širina slike", rekao je. Dotaknuo se u sklopu te teme i oporbe rekavši kako su mu "najsmješni­ji ovi iz opozicije koji se odmah nadovezuju na gospođu Kovesi". "Dakle, ponovit ću, da je bilo do Možemo!, do SDP-A, ne bi se obnovio ni jedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu. Budući da je bilo do Vlade, koju predvodim ja i HDZ, onda nije problem", naglasio je, te istaknuo postignuća u obnovi u Zagrebu i na Banovini. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia