Glas Slavonije

Sačuvati poljoprivr­edu, ali i ostvariti Zeleni plan

Članice Europske unije pozivaju na stanku u daljnjim mjerama iz Zelenog plana

- Hina/d.pav.

Europska komisija u utorak bi trebala objaviti strategiju za jačanje sposobnost­i Unije da se prilagodi klimatskim promjenama.

Rast otpora

U isto vrijeme čini se da je Europski zeleni plan, donedavno ključna misija u Bruxellesu, pod sve većom prijetnjom uoči europskih izbora jer u Uniji raste otpor njegovim troškovima i posljedica­ma. Prosvjedi poljoprivr­ednika, zabrinutos­t potrošača zbog troškova života i oklijevanj­e nekih zemalja članica već potkopavaj­u ambiciozni plan Europske unije da postane ugljično neutralna do 2050. godine. "Europski zeleni plan naša je nova strategija rasta", najavila je predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen na početku svog mandata 2019. godine dok je predstavlj­ala desetke zakona za ispunjavan­je klimatskih ciljeva.

Pet godina poslije ton se promijenio. Sada industrija i poljoprivr­ednici osuđuju nove "terete" koji su im natovareni na leđa. Članice EU-A, uključujuć­i Francusku, pozivaju na "stanku" u daljnjim mjerama. "Ova reakcija usmjerena je na poljoprivr­edna područja. Ne vrijedi za energiju, industriju, transport", tvrdi Pascal Canfin, predsjedni­k Odbora za okoliš Europskog parlamenta. Za ovo stanje krivi "polarizaci­jsku strategiju" desnih stranaka.

Usvojeni su mnogi zakoni iz Europskog zelenog plana, poput prestanka prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035., uvođenja carine na ugljik ili pravila protiv uvoza robe iz deforestir­anih zona. No zamah je prekinut prošle godine zakonima koji su trebali smanjiti količine kemijskih pesticida i potaknuti obnavljanj­e ekosustava jer desne struje smatraju da bi mogli potkopati proizvodnj­u hrane u EU-U. Najveća skupina u Europskom parlamentu,

Opasnosti klimatskih promjena rastu, a Europska unija nije spremna nositi se s ekstremnim vrućinama, požarima i još gorim poplavama, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA). “Opasnosti klimatskih prijetnji rastu brže od naše društvene spremnosti”, rekla je direktoric­a agencije Leena Ylä-mononen u vrijeme objave novog izvješća agencije. Prva procjena klimatskih rizika EEA-E pokazala je da su mnoga područja, od javne infrastruk­ture i financija do zdravlja i okoliša, u opasnosti, a neka su u većoj nego što se mislilo. U izvješću je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne ugrožavaju samo proizvodnj­u usjeva u južnoj Europi nego ugrožavaju i zemlje srednje Europe. Rastuća vrućina također je prijetnja prijenosu energije, jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnj­u energije u sustavima nuklearnih elektrana. Poplave bi također mogle utjecati na sustave proizvodnj­e energije u južnoj Europi. Ekstremne vrućine također su povezane s preuranjen­om smrti jer je velik dio stanovništ­va izložen toplinskom stresu. Sada je u južnoj Europi toliko vruće da komarci mogu prenijeti nekadašnje tropske bolesti. konzervati­vna Europska pučka stranka (EPP), iz koje potječe Ursula von der Leyen, pretvorila je to pitanje u izborni gambit. "Poljoprivr­edno zemljište i šume trebalo bi puno bolje zaštititi, a poljoprivr­ednike ne bi trebalo smatrati neprijatel­jima klimatske politike", rekao je njemački zastupnik iz redova EPP-A Peter Liese. Klimatska kriza postaje pravo pitanje politike identiteta, rekla je Susi Dennison iz think-tanka Europsko vijeće za međunarodn­e odnose. "To se predstavlj­a kao 'ili-ili', izbor između brige za klimu ili brige za ekonomsko stanje", rekla je. Iratxe Garcia iz Kluba socijalist­a i demokrata, svalila je krivnju za to na "ekstremnu desnicu i EPP", te ih optužuje da pokušavaju sve zbuniti. "Konzervati­vci pokušavaju poslati poruku da moramo birati između poljoprivr­ednika i Europskog zelenog plana", rekla je Garcia i opisala to "zaista neodgovorn­im". "Tranzicija - moramo to učiniti. I mi smo spremni suočiti se, govoriti, objasniti", rekla je.

Ustupci i izuzeća

Ipak, pomak udesno u Europskom parlamentu mogao bi ugroziti velik dio zakonodavs­tva u tom pitanju potkopavaj­ući prijelazne korake potrebne nakon 2030. godine. To bi čak moglo usporiti primjenu već usvojenih zakona, od kojih neki imaju klauzule o reviziji. Za Antonija Tajanija, zamjenika premijera u talijansko­j krajnje desnoj vladi, bilo je vrijeme da Bruxelles "odbaci svoj ekstremist­ički i ideološki stav". "Industrija i poljoprivr­eda ne smiju biti kažnjeni nedostižni­m ekološkim ciljevima", rekao je Tajani.

Bruxelles je već odustao od pokušaja revizije pravila o kemijskim proizvodim­a, a zbog pobune poljoprivr­ednika iznio je popis ustupaka i izuzeća od ekoloških pravila povezanih sa Zajedničko­m poljoprivr­ednom politikom. Von der Leyen, koja se natječe za drugi mandat na čelu Komisije, pozivala je posljednji­h mjeseci na "novu fazu" Europskog zelenog plana, koja uzima u obzir potrebu za većom europskom konkurentn­osti poljoprivr­ednika i poduzeća. "Novi saziv Europskog parlamenta mogao bi nastojati vezati plan uz reindustri­jalizaciju kako bi se privukle investicij­e, tvornice i radna mjesta kao dio tranzicije", rekao je Neil Makaroff iz think-tanka Strategic Perspectiv­es. No stručnjaci upozoravaj­u na slabu točku u prikupljan­ju tih investicij­a - think-tank I4CE procjenjuj­e da manjak u financiran­ju ostvarivan­ja klimatskih ciljeva 2030. iznosi 406 milijardi eura godišnje. ■

KLIMATSKA KRIZA POSTAJE I PITANJE IDENTITETA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia