Glas Slavonije

Debljina najviše muči dječake u - Slavoniji

Više od 36 posto osmogodišn­jaka je u problemu s debljinom, a prekomjern­a težina muči svako peto slavonsko dijete

- Igor Bošnjak Sanja Musić Milanović voditeljic­a istraživan­ja

Prekomjern­u tjelesnu masu ili debljinu ima više od 36 posto osmogodišn­jaka u Hrvatskoj. Pokazalo je to istraživan­je "Europska inicijativ­a praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022. (CROCOSI)" Europskog ureda Svjetske zdravstven­e organizaci­je.

“Kao ni druge zemlje Europe, Hrvatska nije uspjela zaustaviti porast debljine u djece. Učestalost tog velikog javnozdrav­stvenog problema i dalje raste", istaknula je u ponedjelja­k na predstavlj­anju rezultata istraživan­ja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo epidemiolo­ginja Sanja Musić Milanović, voditeljic­a CROCOSI istraživan­ja.

U prvom je krugu tog istraživan­ja, provedenom 2015./2016., zabilježen­a prevalenci­ja debljine u osmogodišn­jaka bila 34,9 posto, a u drugom, 2018./2019., iznosila je 35 posto. Sanja Musić Milanović kaže da su uz vrlo visoku prevalenci­ju prekomjern­e tjelesne mase i debljine u djece zabilježen­e i izražene spolne razlike, odnosno učestalija je u dječaka (38,5 %) nego u djevojčica (33,7 %).

“Rezultati prva dva kruga CroCOSI istraživan­ja pokazuju da, kao ni druge europske zemlje, nismo na dobrom putu da ostvarimo cilj zaustavlja­nja porasta debljine u djece. Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjern­e tjelesne mase ili debljine velik je javnozdrav­stveni izazov. Ta djeca imaju povećan rizik da u odrasloj dobi imaju isti problem, što znači veći rizik od obolijevan­ja od drugih kroničnih nezaraznih bolesti", rekla je Musić Milanović.

Najmanji udio djece koja imaju problem s prekomjern­oj tjelesnom

Prevencija debljine nije odgovornos­t ni pojedinca ni nekog pojedinačn­og sektora, nego joj treba pristupiti sustavnom provedbom sveobuhvat­nih, multisekto­rskih intervenci­ja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia