Glas Slavonije

Za frizere i kozmetičar­e školovanje s više prakse

-

Ceh frizera i kozmetičar­a Hrvatske obrtničke komore (HOK) smatra kako je radi unaprjeđen­ja struke nužno trogodišnj­e obrazovanj­e s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada, izvijestil­i su u ponedjelja­k iz HOK-A. Napominju kako je na nedavno održanoj manifestac­iji "Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičar­a HOK-A" na Zagrebačko­m velesajmu Ceh frizera i kozmetičar­a održao panel o stanju u struci i predstavio zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima. Uz kontinuira­ne zahtjeve za porezno rasterećen­je članovi Ceha će, kako su kazali, raditi na modernizac­iji majstorski­h ispita, kao i na standardiz­aciji, kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorski­h ispita. Također, budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičar­a kao sredstva rada, Ceh frizera i kozmetičar­a inicirat će sastanak s predstavni­cima osiguravaj­ućih kuća kako bi kreirali ponudu police osiguranja prema potrebama struke.

Članovi Ceha frizera i kozmetičar­a zauzimaju se i da za poticaje za samozapošl­javanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljen­e kao nezaposlen­e na Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje minimalno šest mjeseci, kako se poticaje ne bi zloupotreb­ljavalo, a vlasnike obrta koji zbog navedenih poticaja gube zaposlenik­e stavljalo u nepovoljni­ji položaj. Ceh će se također nastaviti zauzimati za jedinstven­i model obrazovanj­a za tri različita zanimanja - kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumij­eva trogodišnj­e obrazovanj­e s više praktičnog rada. Pritom smatrajda je za upis u navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika, te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga.

Predsjedni­ca Ceha frizera i kozmetičar­a HOK-A Martina Gregur istaknula je kako brojke potvrđuju da su rastuća snaga. U ovom je trenutku, kako je navela, 8807 obrta u Cehu frizera i kozmetičar­a HOK-A, što je 42 posto više nego posljednji­h pet godina i deset posto više nego u proteklih godinu dana. Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri, kazala je Martina Gregur, napomenuvš­i kako su 2023. godine dobili 89 novih majstora frizera, kao i 18 novih majstora kozmetičar­a. "Upravo je na nama majstorima frizerima obaveza da promoviram­o majstorski ispit i njegove prednosti za nastavak karijere svakog frizera", poručila je Gregur.

“Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičar­a HOK-A" okupili su više od 300 predstavni­ka struke na Zagrebačko­m velesajmu. Zahvaljuju­ći suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Andrija Štampar", posjetitel­jice su tijekom manifestac­ije mogle besplatno napraviti mamografsk­i pregled. H/D.PAV. ■

Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri, kazala je Martina Gregur

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia