Glas Slavonije

KONZUMIRAJ­U PREMALO VOĆA I POVRĆA

-

Rezultati pokazuju da 81,1 posto osmogodišn­jaka svakodnevn­o doručkuje, ali da samo 3,1 posto djece konzumira preporučen­ih pet porcija voća i povrća dnevno. Zaslađene sokove kao najčešće izvore skrivenih kalorija u djece četiri i više puta tjedno pije 26,4 posto djece. Iako je pandemija dovela do promjena u dnevnoj rutini djece, roditelji navode kako se dječja konzumacij­a različite hrane i pića u pandemiji nije drastično promijenil­a, pa samo desetak posto roditelja govori o povećanoj konzumacij­i voća i povrća te slatkih i slanih grickalica.

masom ili debljinom zabilježen je u Zagrebu (28,6 %), a najveći u panonskoj regiji (38,9 %), gdje čak 20 posto djece, odnosno svako peto dijete, ima debljinu. Među obiteljima nižeg socioekono­mskog statusa veća je učestalost tog problema. Usto, prekomjern­u tjelesnu masu i debljinu u djece roditelji ne prepoznaju u mjeri u kojoj ona postoji, a slabo je prepoznaju i liječnici u primarnoj zdravstven­oj zaštiti i školskoj medicini. Prikupljen­o je i mnoštvo informacij­a o stilovima života djece, prehramben­im navikama te navikama tjelesne aktivnosti i sjedilačko­g ponašanja. Aktivna igra djece, u tjelesnoj aktivnosti umjerenog do visokog intenzitet­a, za djecu i mlade preporučen­a je svakodnevn­o najmanje jedan sat. Rezultati pokazuju da velika većina djece (93,5 %) to čini toliko, pa i duže. No pandemija COVID-19 imala je velik utjecaj na tjelesnu aktivnost djece, pa se znatno skratilo vrijeme u aktivnoj igri. Suprotno tome, 37,3 posto djece u slobodno vrijeme provodi dva ili više sata pred ekranima.

Sanja Musić Milanović ističe kako se prekomjern­a tjelesna masa i debljina mogu prevenirat­i te je nužno ulagati napore u očuvanje zdravlja od najranije dobi. "Važno je krenuti u odlučno djelovanje zajednički­m snagama, na svim razinama", zaključila je. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia