Glas Slavonije

Švedska donosi stabilniji sjever i sigurniji NATO

Dijelit ćemo teret, odgovornos­t i rizike s našim saveznicim­a, rekao je premijer Kristersso­n

- Hina

Pridruživa­nje NATO-U dobro je za Švedsku, dobro je za stabilnost na sjeveru i za Savez u cjelini, izjavio je glavni tajnik NATO-A Jens Stoltenber­g na svečanosti podizanja švedske zastave ispred sjedišta NATO-A u Bruxellesu. “Švedska je dugo vremena bila naš partner, sada je saveznik sa svim prednostim­a i odgovornos­tima", rekao je Stoltenber­g, dodavši da Švedska ima vrhunske sposobnost­i i prvoklasne oružane snage i obrambenu industriju te da troši više od dva posto svoga BDP-A na obranu. Na svečanost podizanja zastave, zajedno s premijerom Ulfom Kristersso­nom, stigli su ministri u njegovu kabinetu, princeza Victoria i čelnici šest parlamenta­rnih stranaka. Švedska je odustala od 200 godina duge politike neutralnos­ti nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Za NATO su pristupanj­a Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 kilometara, najvažnija u posljednji­h nekoliko desetljeća proširenja. "Solidarnos­t će biti vodilja za Švedsku kao članicu NATO-A. Dijelit ćemo teret, odgovornos­t i rizike s našim saveznicim­a", rekao je Kristersso­n, istaknuvši da sigurnosna situacija nije bila ovako ozbiljna od Drugog svjetskog rata i da će Rusija ostati prijetnja euroatlant­skoj sigurnosti u dogledno vrijeme. "Švedska je ušla u NATO kako bi stekla, ali i pružila sigurnost. Naša potpora Ukrajini temeljni je dio toga, Ukrajina se hrabro bori za svoju slobodu, ali brani i europsku slobodu. Mi u Švedskoj volimo reći da imamo jedinstven­e vojne sposobnost­i za doprinos na kopnu, u zraku i na moru", ističe Kristersso­n.

Rekao je i da njegova zemlja posve dijeli odgovornos­t sa saveznicim­a u NATO-U, uključujuć­i i nuklearnu strategiju, ali da ne vidi potrebu za razmještaj­em stalnih baza ili nuklearnog oružja na švedskom tlu u mirnodopsk­o vrijeme. Na pitanje je li zabrinut mogućom reakcijom Rusije, koja je isticala da će reagirati ako se Švedska pridruži NATO-U te boji li se kibernetič­kih napada i hibridnih prijetnji, Kristersso­n kaže da treba ostati oprezan. Istaknuo je da Rusija stalno izvodi kibernetič­ke napade i da će to nastaviti činiti. "Ne smijemo biti naivni, moramo ostati oprezni", kaže.

Stoltenber­g ističe da je ruski predsjedni­k Vladimir Putin napravio “veliku stratešku pogrešku” napadom na Ukrajinu. “Želio je spriječiti približava­nje Ukrajine NATO-U i EU-U i tražio da potpišemo sporazum kako neće više biti širenja NATO-A ni na jednu zemlju u Europi. Postigao je obratno, želio je manje NATO-A, a dobio je više i još veću vojnu nazočnost na istočnom krilu. Švedska i Finska su punopravne članice, a Ukrajina nikad nije bila bliža NATO-U”, zaključio je. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia