Glas Slavonije

“Papa nije pozvao Ukrajinu na predaju”

- H

Njemačka vlada oštro je kritiziral­a poziv pape Franje u subotu na "podizanje bijele zastave" i početak pregovora o okončanju rata u Ukrajini. "Ne razumijem. Mislim da se neke stvari mogu razumjeti samo ako ih sami vidite", kazala je za ARD ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je više puta posjetila Kijev. I glasnogovo­rnik kancelara Olafa Scholza Steffen Hebestreit izjavio je kako "ne dijeli Papino mišljenje". "Ukrajina se suprotstav­lja agresoru, ima široku međunarodn­u potporu i djeluje u okviru svog prava na obranu sadržanog u međunarodn­om pravu", rekao je. Njemačka vjeruje, naprotiv, da, ako Ukrajina i njezini saveznici "sada ne pokažu snagu, neće biti mira", izjavila je Baerbock. "Moramo stati uz Ukrajinu i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se može braniti", dodaje.

U izvadcima iz intervjua švicarskoj javnoj televiziji RTS emitiranim­a u subotu papa Franjo je, upitan o situaciji u Ukrajini, pozvao da se "ne srame pregovarat­i prije nego što se stvari pogoršaju". U intervjuu snimljenom prošlog mjeseca Papa je rekao što misli o onima koji kažu da bi Ukrajina trebala odustati jer nije uspjela odbiti ruske snage i onima koji smatraju da bi se time dao legitimite­t jačoj strani. Novinar je u pitanju upotrijebi­o termin "bijela zastava". "Vjerujem da su najjači oni koji vide situaciju, misle na ljude i imaju hrabrosti pregovarat­i", rekao je tada papa Franjo.

Glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova je za talijansku ANSA-U rekla da se Zapad koristi Ukrajinom kao instrument­om svoje ambicije da oslabi Rusiju. "Kako ja to vidim, Papa traži od Zapada da ostavi te ambicije postrani i prizna da je u krivu. Što se tiče Rusije, mi nikada nismo blokirali pregovore", rekla je. Kaže da je stanje u Ukrajini "bezizlazno". Ukrajina je pak u nedjelju odbacila Papin poziv na pregovore o okončanju rata. Predsjedni­k Volodimir Zelenski kazao je da se Sveti Otac bavi "virtualnom medijacijo­m", a šef diplomacij­e da Kijev nikada neće kapitulira­ti, te je poručio Vatikanu da obrati posebnu pozornost na svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Nakon bijesne reakcije Kijeva Vatikan je objavio kako papa Franjo ne poziva Ukrajinu da se preda, nego na prekid vatre i hrabrost u pregovorim­a. ■

Rusija smatra kako Papa traži od Zapada da ostavi svoje ambicije postrani i prizna da je u krivu

20. ožujka trebao bi se emitirati intervju švicarske televizije s papom Franjom

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia