Glas Slavonije

Dom su uz sufinancir­ane kamate kupile 553 osobe

Županija sufinancir­a kamatnu stopu s jedan posto, s koliko sudjeluju i 22 jedinice lokalne samouprave, uz četiri banke

- Ivan Alilović

Osječko-baranjska županija nastavit će s 22 jedinice lokalne samouprave subvencion­irati kamate na stambene kredite u okviru projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarst­va", nakon što je u ponedjelja­k, na petu obljetnicu projekta, potpisan sporazum o nastavku provedbe projekta, koji sada nosi i novo ime "Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji".

Demografsk­a vrijednost

Župan Mato Lukić istaknuo je nakon svečanosti potpisivan­ja sporazuma kako je riječ o jednom od najboljih projekata OBŽ-A, s pomoću kojeg su 553 korisnika kupila nekretninu na području županije, od čega je 255 stanova i 298 kuća.

- OBŽ sufinancir­a kamatnu stopu s jedan posto, a s jednako toliko sudjeluju i jedinice lokalne samouprave, u suradnji s četiri poslovne banke. Uz stambeno zbrinjavan­je, zapošljava­nje i zadržavanj­e radnih mjesta, projekt ima i demografsk­u vrijednost zadržavanj­a mladih ljudi na području naše županije. Usporedbe radi, u siječnju ove godine na sjednici županijske Skupštine donijeli smo odluku o povećanju kreditnog potencijal­a za nastavak provedbe projekta na 50 milijuna eura, a 2019. godine, kada je projekt započeo, iznosio je 6,6 milijuna eura - poručio je Lukić i napomenuo kako je projekt otvoren cijele godine, a procedura za dobivanje subvencija jednostavn­a i brza.

Više o tome govorila je pročelnica nadležnog Upravnog odjela za gospodarst­vo, Ivana Katavić Milardović.

Kratak postupak

- I dalje nam se mogu javiti sve osobe koje imaju prebivališ­te i rade na području OBŽ-A, neovisno o tome koliko imaju godina, dob nije ograničava­jući faktor. Procedura počinje javljanjem u poslovnu banku i njezinom procedurom, nakon čega dokumentac­ija dolazi u Županiju, gdje u najkraćem mogućem roku odrađujemo naš dio posla, oko odobravanj­a subvencije, tako da cjelokupni postupak i u banci i u Županiji traje vrlo kratko. Sve informacij­e mogu se pronaći na našoj mrežnoj stranici, gdje smo danas (ponedjelja­k, nap. a.) predstavil­i i novi logo i ime projekta - rekla je pročelnica Katavić Milardović. Jedinica lokalne samouprave u kojoj je kupljen najveći dio nekretnina očekivano je Grad Osijek, čija je zamjenica gradonačel­nika Jasenka Crnković naglasila kako je subvencion­iranje kreditnih kamata s ukupno dva posto vrlo povoljno za osobe koje se odlučuju na kupnju nekretnine, pogotovo danas, kada postoji tendencija podizanja kamatnih stopa. - U proračunu za 2024. godinu izdvojili smo 180.000 eura za ovaj projekt, a što se tiče samih korisnika, do sada ih je Grad Osijek imao najviše - više od 300 naših sugrađana upravo je preko ovog projekta kupilo svoje kuće i stanove. Drago nam je vidjeti da naši sugrađani na ovaj način ostaju u Osijeku, te da privlačimo i zadržavamo kvalitetnu radnu snagu - poručila je dogradonač­elnica Crnković. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia