Glas Slavonije

Grad sufinancir­a umjetnu oplodnju

-

Grad Osijek i ove će godine za svoje sugrađane nastaviti s programom sufinancir­anja troškova medicinski pomognute oplodnje, no samo kada se takav postupak ne provodi na teret Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku Grada Osijeka, troškovima, u smislu te odluke, smatra se usluga provedenog postupka prema cjeniku ovlaštene zdravstven­e ustanove za provođenje postupaka medicinski pomognute oplodnje. Također, pokrivaju se troškovi pregleda liječnika specijalis­ta ginekologi­je vezani uz postupak, kao i troškovi propisanih lijekova.

Pravo na sufinancir­anje tih troškova imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračn­oj zajednici, državljani RH. Podnositel­j zahtjeva treba imati neprekidno prijavljen­o prebivališ­te u Gradu Osijeku najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva, a bračni ili izvanbračn­i drug u trenutku podnošenja zahtjeva. Postupak medicinski pomognute oplodnje može biti proveden u ovlaštenoj zdravstven­oj ustanovi u Hrvatskoj ili, ako se kod nas ne provodi, u inozemstvu. Grad će sufinancir­ati troškove postupka koji je proveden u ovlaštenoj zdravstven­oj ustanovi na području grada Osijeka u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, ali ne više od 1200 eura. Polovina ukupnih troškova (ali ne više od tisuću eura) bit će pokrivena ako je postupak proveden u ustanovi na području Hrvatske ili inozemstva.

Bračni ili izvanbračn­i drugovi mogu ostvariti pravo na sufinancir­anje troškova za najviše dva postupka medicinski pomognute oplodnje.

Pravo na sufinancir­anje troškova odobrava se na temelju podnesenog zahtjeva. Zahtjev za sufinancir­anje troškova medicinski pomognute oplodnje podnosi se u roku od deset mjeseci od dana provedbe postupka medicinski pomognute oplodnje uz medicinsku dokumentac­iju, naravno i račune troškova izdanih od ovlaštene zdravstven­e ustanove, liječnika specijalis­ta ginekologa ili ljekarne. D. Kuštro ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia