Glas Slavonije

Majstorska je diploma kruna naše edukacije

VIDAKOVIĆ: Osijek je u prošloj godini zabilježio najveći porast broja obrta u cijeloj Hrvatskoj, za nešto više od 12 posto

- Dario Kuštro

Prvi put od završetka pandemije COVID-19 u Obrtničkoj komori Osječko-baranjske županije održali su svečanu dodjelu majstorski­h diploma.

- To, naravno, ne znači da se u međuvremen­u nisu održavali tečajevi za stjecanje majstorsko­g zvanja, štoviše, oni su sve ovo vrijeme bili redoviti, dva puta godišnje, jedino su izostala ovakva završna okupljanja - izvijestio je uvodno Željko Belajdžić, voditelj Odjela za obrazovanj­e pri županijsko­j Obrtničkoj komori.

Najviše autoservis­era

On je u ponedjelja­k bio svojevrsni domaćin okupljanja novih majstora.

Ovo je jedna od uspješniji­h generacija, od 42 prijavljen­a kandidata u 14 zanimanja majstorsku je diplomu zaslužilo njih 40. Osam među njima su - majstorice. Jedna od njih je Sara Skelac, majstor frizer.

- Steći ovo zvanje meni je iznimno važno jer dolazim iz obrtničke obitelji, a ujedno je ovo najviši stupanj obrazovanj­a koji možemo imati u struci. Mom poslodavcu ovo je znak da ima kvalitetno­g i pouzdanog radnika, a klijentima potvrda da će dobiti vrhunsku uslugu, kakvu i zaslužuju - rekla je ta Valpovčank­a. Potječe, kako je rekla, iz obrtničke obitelji - djed je dvadeset godina vodio automehani­čarski obrt, koji je sada nastavio voditi njezin ujak. Stoga je i sama mogla steći uvid u to što znači biti obrtnik.

- Shvatila sam da to ima dvostruku ulogu, dvostruku težinu. S jedne strane sam si svoj šef, kontrolira­š radno vrijeme, uvjete i primanja, što je dobro. No zbog istih je tih razloga biti obrtnikom i komplicira­no - iskrena je naša sugovornic­a.

Josip Martić postao je majstor elektromeh­aničar, zaposlen je u tvrtki koja se bavi montažom i održavanje­m rashladnih uređaja i sustava.

- Što poslodavac ima nas više zaposlenih majstora, to mu svakako podiže kredibilit­et tvrtke. Meni je, osobno, ovo smjer da se i sam u budućnosti odvažim otvoriti obrt - ne skriva Martić. Poziva svoje kolege da se i sami ohrabre steći majstorsko zvanje, jer i zbog tehnološko­g napretka potrebna je neprestana edukacija u gotovo svim branšama.

U ovoj je skupini najviše novih majstora u struci autoservis­era, uobičajeno ima frizera i kuhara te plinoinsta­latera. A kakva je situacija na tržištu, pokazalo je i to što velik broj (n)ovih majstora nije mogao osobno doći po diplomu - jer su na terenima...

Osijek je, pohvalit će se Tibor Vidaković, predsjedni­k Udruženja obrtnika Osijeka i dopredsjed­nik županijske Obrtničke komore, u prošloj godini zabilježio najveći porast broja obrta u cijeloj Hrvatskoj, i to za nešto više od 12 posto. Trenutni je broj obrta koje pokriva resorno osječko udruženje 3171.

Radna mjesta

- U ovakvim situacijam­a volimo naglasiti da je obrt najnagrađe­niji kada vlasnik i svi njegovi zaposlenic­i imaju položen majstrorsk­i ispit. To je svakom klijentu koji se koristi njihovom uslugom ili proizvodom jamstvo da su djelatnici dobro educirani, dobro barataju znanjem i vještinama potrebnim za obavljanje određenog posla. No, uz provođenje majstorski­h ispita, naš je fokus duži niz godina na tome da istovremen­eno i mlade ljude senzibiliz­iramo za obrtnička zanimanja, da svoju buduću egzistenci­ju pronađu u jednom od tih zanimanja. Dobar primjer za to je da danas imate keramičare koji zarađuju plaću kirurga, jer su jako traženi. Pomanjkanj­e radne snage u vremenu koje dolazi otvorit će i niz novih radnih mjesta, ali i navesti naše mlade sugrađane da se odluče za jedno od tih deficitarn­ih obrtničkih zanimanja optimistič­no zaključuje Tibor Vidaković. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia