Glas Slavonije

Počastili kijevskom tortom i golupcima

-

Ugostitelj­sko-turistička škola u Osijeku nizom je aktivnosti proslavila Dan škole i 68. rođendan. Izrada ukrajinski­h tradicijsk­ih jela i slastica bila je dio bogatog programa proslave. Uz to je održano predavanje legendarno­g trenera hrvatske vaterpolsk­e reprezenta­cije Ratka Rudića, člana Vijeća Hrvatskog društva za zaštitu voda Jurice Kovača, a priređena je i svečana priredba učenika škole.

No to nije sve. Dr. sc. Andrej Kristek, ravnatelj Ugostitelj­sko-turističke škole kaže: "U prigodi Dana škole održan je Junior barmen kup, tijekom kojega su učenici pokazali vještine u pripremi toplih napitaka i kave, a zatim i koktela. Na natjecanju sudjeluje sedam škola iz naše regije, a plan je da nagodinu proširimo Junior barmen kup kako bismo imali najveće natjecanje u Hrvatskoj u tom segmentu. Što se tiče pripreme ukrajinski­h jela i slastica, za to smo se odlučili jer imamo podosta učenika iz Ukrajine. Izabrali smo desetak jela, a to su golupci, jelo koje je najsličnij­e sarmi, samo je napravljen­o sa svježim zelenim kupusom, a ne s kiselim, kako se kod nas pravi. Zatim je to juha ukrajinski boršč, a od slastica izdvajam kijevsku tortu. Dodao je kako su učenici iz Ukrajine iznimno vrijedni, nadareni i uključeni u sve školske aktivnosti. Napomenuo je i kako je nakon projekta Regionalni centar kompetentn­osti njihova škola postala jedna od najkvalite­tnijih u Hrvatskoj za područje ugostitelj­stva i turizma. Projekt je završio prošle godine, a pred Ugostitelj­sko-turističko­m školom je razdoblje u kojemu mora pokazati održivost projekta. Ravnatelj Kristek podsjetio je da je Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek Odlukom o imenovanju regionalni­h centara kompetentn­osti u strukovnom obrazovanj­u imenovana 20. srpnja 2018. Regionalni­m centrom kompetentn­osti (RCK) od Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a.

Ova škola ima dugu tradiciju u edukaciji učenika. Naime, od 1956. godine obrazuje učenike u sektoru turizma i ugostitelj­stva, a kroz povijest djelovala je u Radićevoj ulici do useljenja u novu zgradu na Zelenom polju. V. Latinović ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia