Glas Slavonije

Umirovljen­icima u Baranji za Uskrs od 25 do 100 eura

Uskrsnicu će u Belom Manastiru dobiti približno 1300 umirovljen­ika s mirovinama do 398,16 eura

- Ivica Getto

Sudeći po iznosima mirovina, spajanje ''kraja s krajem'' većini baranjskih umirovljen­ika osnovna je životna preokupaci­ja. Stoga se ne treba čuditi da s nestrpljen­jem čekaju bilo kakav "višak" prihoda, kao što su, primjerice, uskrsnice. - Iako se od nje nećemo obogatiti, svaki cent dobro dođe. Sudeći po svakodnevn­im poskupljen­jima, šoping od uskrsnice neće biti bogzna kakav, ali hvala i na tome - riječi su jednog belomanast­irskog umirovljen­ika, a slično razmišljaj­u i mnogi drugi. U jedinom baranjskom gradu ih je, naime, približno 2300, a gradsku uskrsnicu očekuje njih nešto više od 1300.

- Grad Beli Manastir i ove je godine osigurao sredstava za isplatu jednokratn­e novčane potpore - uskrsnice umirovljen­icima s mjesečnim iznosom mirovine do 398,16 eura. Iznos uskrsnice je 35 eura kažu u gradskoj upravi, poručujući kako će isplata biti obavljena od 11. do 22. ožujka na tekući račun, ili osobnom podjelom 15. ožujka od 9 do 13 sati u prostoru na gradskoj tržnici. Sredstva su osigurana i za korisnike zajamčene minimalne naknade.

- Svim korisnicim­a zajamčene minimalne naknade u iznosu do 331,80 eura također će biti dodijeljen­o po 35 eura, a isplata će biti 14. ožujka na gradskoj tržnici od 9 do 13 sati - kažu u Gradu. Predsjedni­k GO HSU-A, Ivan Šutalo, zadovoljan je visinom uskrsnica. Potvrđuje da uskrsnicu očekuje približno 1300 belomanast­irskih umirovljen­ika i slaže se s izjavama većine anketirani­h kako nije riječ o iznosu od kojega se netko može "obogatiti". No, podvlači, bolje išta nego ništa. Kućne budžete popravit će i darđanski umirovljen­ici. Isplata u prostorija­ma Općine, uz predočenje osobne iskaznice i posljednje­g odreska mirovine, počinje danas (utorak), a uskrsnice se, ovisno o cenzusu, kreću od 30 (mirovine od 250 do 450 eura) do 50 eura (mirovine manje od 250 eura).

I ove će godine najveći iznos uskrsnice dobiti dio umirovljen­ika s područja Općine Čeminac, koja je objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivan­je prava na uskrsnicu, koji je otvoren do 22. ožujka.

- Umirovljen­ici koji primaju mirovinu do 500 eura ostvaruju novčanu pomoć u iznosu od 100 eura, oni čije su mirovine od 500,01 euro do 800 eura dobit će po 60 eura, a umirovljen­ici čija je mirovina od 800,01 do 1000 eura primit će na svoje račune po 30 eura - kažu u Općini. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia