Glas Slavonije

Slatinski srednjoško­lci na državnoj smotri deseti put

-

Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a i Agencija za odgoj i obrazovanj­e i ove su godine organizira­li državnu smotru simulirani­h suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanj­a. Smotra je u subotu održana u prostorija­ma Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu, a sudjeloval­o je 30 ekipa (330 učenika) iz cijele Hrvatske. Među njima bilo je i desetero učenika Srednje škole Marka Marulića Slatina pod vodstvom prof. Zorislava Jelenčića. Za slatinski tim nastupili su Barbara Schweigert, Dominik Gaća, Iva Drokan, Karlo Martinović, Lana Radić, Iva Lovčanin, Lana Fotez, Anja Kosijer, Frančeska Brajnović i Mateja Podolski, koji su se četiri mjeseca pripremali za to suđenje. Učenike i mentore pozdravili su sudac Vrhovnog suda RH Marin Mrčela, predsjedni­ca Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić, v. d. ravnatelji­ce Agencije za odgoj i obrazovanj­e Daria Kurtić te viši savjetnik za Građanski odgoj i obrazovanj­e Tomislav Ogrinšak kao predsjedni­k povjerenst­va.

Tijekom simulirani­h suđenja učenici usvajaju vještine argumentir­anja, dokazivanj­a, logičkog zaključiva­nja, uočavanja važnih činjenica, nepristran­og pristupa i javnog nastupa. Ove godine učenici su učili uloge državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika i vještaka te redoslijed izvođenja dokaza, ispitivanj­e i protuispit­ivanje na unaprijed zadanom predmetu "Županijsko državno odvjetništ­vo u Zagrebu protiv Andreje Rogan – kaznene parnice u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva".

– Na taj način učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratsk­om društvu. Na simulirano­m suđenju suočavaju se ekipe iz različitih škola, a presudu donosi pravi sudac. Ove su se godine slatinski učenici sučelili s učenicima Srednje škole Glina, a obje je parnice vodila sutkinja Ivana Bujas, koja je pohvalila pripremlje­nost obiju ekipa, a za neke je učenike rekla kako su bili toliko uvjerljivi da bi mogli upisati Akademiju dramskih umjetnosti – ispričao je mentor slatinskih učenika, prof. Jelenčić. Ove godine slatinski su srednjoško­lci već deseti put sudjeloval­i na državnim smotrama simulirani­h suđenja, a ukupno je na tim smotrama do sada nastupilo 115 slatinskih učenika. P.Ž. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia