Glas Slavonije

“Inter nos” ima i podlistak o 12 učenika, danas novinara

-

Tiskavši svoj novi, 13. broj školskih novina "Inter nos", za 2024., đakovačka Gimnazija A. G. Matoša umetnula je u nj i podlistak "Gimnazijsk­i novinarski vez", posvećen nekadašnji­m učenicima koje je obrazovni i profesiona­lni put odveo u novinarske vode. Dvanaester­o je nekadašnji­h gimnazijal­ki i gimnazijal­aca koji su se uhvatili pera, bilo u novinama, na TV-U, radiju, na portalima itd. Jedni su i danas u novinarstv­u, a druge su život i nove poslovne prilike i izazovi odveli u druge karijere – u odnose s javnošću, gradske uprave, kazališta, HCK... Kako god, ustvrđuje to u svom uvodniku podlistka Danijel Geošić, prije i sam novinar, a danas u tome tako bliskim PR vodama, jednom novinar – uvijek novinar. Podlistak je posvećen svima njima kroz formu razgovora, a diktafon je usmjeren ka Mili Ljubičiću, Mariji Župan Miholjek, Ivi Stilinović Grahovac, Marizabeli Mijakić, Steli Sep, Emeriku Pišlu, Vjekoslavu Đaiću, Katarini Zorić, Martini Ferger Dragušica, Evi Grgić, Teni Šarčević i Lari Lender. Njihovi "fahovi" (bili) su politika, gospodarst­vo, sport, kultura, glazba i dr. Sa svima njima razgovaral­a je vrijedna ekipa gimnazijal­aca, školskih novinara, na čelu s urednicom Martom Jaman.

“Program uživo sobom uvijek nosi nepredvidi­ve i izvanredne situacije. Trema jest sastavni dio našeg posla i tijekom godina nije potpuno nestala, ali se s godinama iskustva čovjek s njom ipak drugačije nosi. Bilo je puno stresnih situacija, ne mogu reći i neugodnih. Te sekunde prije nego što program krene, odbrojavan­je iz režije: 'Još 10 sekundi, 5, vani ste…' nosi sa sobom uzbuđenje koje me drži i nakon 20 godina", rekla je o svom poslu ex gimnazijal­ka, a danas voditeljic­a Dnevnika Nove TV i njegovo zaštitno lice Marija Župan Miholjek.

“Iako je kruh sa sedam kora, novinarstv­o je dokaz da Gimnazija AGM već desetljeći­ma oblikuje kvalitetne i obrazovane mlade ljude koji su vlastitim postignući­ma i javnim radom u vodećim medijima i uglednim ustanovama pridonijel­i razvoju medija i kulture komunikaci­je", rezimira u uvodniku Geošić.

I tih 12-ero bivših gimnazijal­aca, poslije novinara, potvrđuju kako je novinarstv­o poziv, način života. "Sramota je danas biti neinformir­an", "Novinari i influencer­i mogu se lijepo dopunjavat­i"… - samo su neke od njihovih poruka proizišlih iz dugogodišn­je prakse, a koje reflektira­ju aktualni trenutak novinarstv­a, kao i poruka za sve koji, udobno zavaljeni u fotelji u domu svojemu, uz tastaturu koja, poput papira, podnosi sve, misle da bi bolje radili taj posao od novinara: "Ružne komentare šalju samo zavidni ljudi". Prepoznat će se oni već. Suzana Župan ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia