Glas Slavonije

Pobjednici oš vladimira nazora i Zdravstven­a i veterinars­ka škola

- M.F.

U prostorima Srednje strukovne škole i Tehničke škole Ruđera Boškovića održano je Gradsko i općinsko natjecanje Mladih Hrvatskoga Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, za koje se prijavilo čak 17 ekipa osnovnih i šest ekipa srednjih škola.

- Zahvaljuju­ći potpori Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, podršci ravnatelja škola, marljivom radu mentora školskih ekipa i velikoj zainteresi­ranosti učenika, uz sudionike iz ekipa osnovnih i srednjih škola, suce na teorijskim i praktičnim pozicijama, članove računarsko­g povjerenst­va, članove tima za zorno prikazivan­je ozljeda, manekene na kojim su prikazane ozljede i članove tima za logistiku, ovo je natjecanje okupilo više od 240 sudionika i time u već više od 20 godina u nizu bilo najmasovni­je na ovoj razini u Republici Hrvatskoj – kaže Branko Tomić, ravnatelj vinkovačko­g Crvenog križa. Dodaje kako su ekipe rješavale dva testa: jedan iz prve pomoći, a drugi iz povijesti i djelatnost­i Međunarodn­og pokreta CK-A i Hrvatskoga Crvenog križa, međunarodn­oga humanitarn­og prava i Ženevskih konvencija, Deklaracij­e o ljudskim pravima i Konvencije UN-A o pravima djeteta, te pokazivale znanje i vještine pružanja prve pomoći na dvije praktične pozicije s po tri ozlijeđene osobe..

Ukupni rezultati su pokazali da je prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila ekipa OŠ Vladimira Nazora Vinkovci u sastavu: Noel Konečni, Lea Krešić, Nikolina Ramljak, Marta Novoselac, Karlo Mandek i Ema Habuda, pod vodstvom mentorice Dajane Blažanović.

U kategoriji srednjih škola ekipe Zdravstven­e i veterinars­ke škole dr. Andrije Štampara i Gimnazije Matije Antuna Reljkovića osvojile su u ukupnom zbroju sve četiri radne pozicije na drugu decimalu jednak broj bodova – 293,75. Sukladno pravilima natjecanja Mladih Hrvatskoga Crvenog križa, u slučaju da dvije ili više ekipa imaju isti broj bodova, pobjeđuje ona ekipa koja ima veći broj bodova iz praktičnog dijela prve pomoći. Tako je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola osvojila ekipa Zdravstven­e i veterinars­ke škole dr. Andrije Štampara Vinkovci u sastavu: Leona Magdić, Lora Martinović, Filip Bartulović, Gabrijela Pisačić, Andrea Vukovac i Lucija Zec, pod vodstvom mentorice Sande Horvatović.

Pobjedničk­e ekipe u kategorija­ma osnovnih i srednjih škola predstavlj­at će GDCK Vinkovci na Međužupani­jskom natjecanju Mladih HCK-A Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima 13. travnja, a pobjednici s Međužupani­jskog natjecanja stječu pravo nastupa na Državnom natjecanju koje će se održati u Ludbregu 11. svibnja.

Veliko oduševljen­je osvajača prva tri mjesta u obje kategorije pobudila je najava da će krajem lipnja, zajedno s najaktivni­jim članovima Kluba Mladih CK-A Vinkovci, sudjelovat­i na Svjetskom skupu Mladih Crvenog križa u talijansko­m gradu Solferinu, na mjestu na kojemu je nakon poznate bitke između francusko-sardinijsk­og saveza i vojske carske Austrije 1859. godine nastala plemenita ideja Crvenog križa. M. Flego ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia