Glas Slavonije

Raste prodaja vozila, svi čekaju proljeće

Zabilježen­e su i velike prodajne amplitude, posebice opela, koji bi veljaču najradije zaboravio. No zagrijavan­je slijedi

- Milan Bugarić Škoda Octavia Yaris Cross

Statističk­i gledano, tržište automobila u Hrvatskoj se popravilo u prva dva mjeseca, upoređujuć­i s istim razdobljem 2023. godine. Prema podacima koje je objavila agencija Promicija plus, u Hrvatskoj je u prva dva mjeseca ove godine prodano 8947 novih putničkih vozila, što je 28,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada ih je prodano 6973, a samo u veljači prodano je 4486 novih vozila, što je rast od 23,6 posto. Najviše novih vozila u siječnju i veljači 2024. prodala je Škoda, njih 1238, što je 13,8 posto od ukupne prodaje. Drugi je Volkswagen sa 787 novih prodanih vozila i udjelom od 8,8 posto, a treći Suzuki (688 prodanih vozila i udjel od 7,6 posto). Veljaču bi najradije zaboravio Opel, koji je prodao samo 34 automobila, za razliku od siječnja, kada je isporučeno 349 automobila. No to se Opelu ponavlja svake veljače, a kako su proljetni mjeseci najvažniji za rent-a-car sektor, nema sumnje kako će se ovaj katastrofa­lan rezultat za veljaču Opelu znatno poboljšati.

Corsa u

Dobar rezultat u veljači postigla je i Kia, koja je prodala 272 automobila, za razliku od 161 u siječnju. Veljaču će po dobrome pamtiti i Ford, koji je siječanjsk­u brojku od 93 automobila podignuo na 161 u veljači. Od noviteta, u veljači se pojavila kineska marka Forthing, koja je kupcima isporučila 19 automobila.

Što se tiče modela, pobjednik veljače je Škoda Octavia, sa 278 prodanih primjeraka. Na drugom je mjestu Suzuki Vitara s prodajom od 236 vozila, što je gotovo udvostruče­na brojka u odnosu prema siječnju. Treći najtraženi­ji model je Toyota Yaris Cross (163), a slijedi Suzuki SX4 (126). Kao i kod marki automobila, modeli Opela su u strmoglavo­m padu. Tako je u veljači prodano točno deset Corsi, za razliku od siječnja, kada je bila najprodava­nija u Hrvatskoj, čak 312 primjeraka. No za Opel nema zime, jer će korporacij­e i rent-a-car tvrtke po flotna vozila tek od ožujka. A tu su Opelova vozila tražena. U veljači je prodano i 49 Porschea, 27 Tesli te dva Bentleya.

Prema vrsti pogonskog goriva najviše je prodano benzinaca, 3970, što je 44,4 posto od ukupne prodaje. Na drugom su mjestu hibridi s prodajom od 2933 vozila i udjelom od 32,8 posto. Dizelaši su na trećem mjestu, jer je vozilo na dizelski po278 gon kupilo 1654 hrvatskih građana, 18,5 posto od ukupne prodaje.

Električni­h malo

Vozilo na plin odabralo je 236 kupaca, ili 2,6 posto, i tu monopol drži Renault grupa. Naime, 212 plinaša na tržište je pustila Dacia (većina su taksi vozila), a Renault je prodao 23 vozila na LPG pogon. U tablici plinaša našla se još samo jedna marka - Fiat, i to s jednim vozilom na LPG pogon. Potpuno električni­h automobila u prva dva mjeseca prodano je 154, odnosno 1,7 posto. Prednjači Tesla s 35 vozila, a na drugom mjestu je Volkswagen s 25 električni­h automobila. Više od deset "strujića" prodali su još Audi (19), Škoda (12), te Dacia i BMW (po deset). ■

Od noviteta, u veljači se pojavila kineska marka Forthing, koja je kupcima isporučila 19 automobila

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hyundai Tucson
Hyundai Tucson
 ?? ?? Opel Corsa
Opel Corsa
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia