Glas Slavonije

Euro 2020. igrao se u doba pandemije koronaviru­sa u čak 11 gradova, a Hrvatska je ispala u osmini finala od Španjolske

-

Hrvatska je na taj Euro stigla kao druga reprezenta­cija svijeta i naravno s novim izbornikom. Ante Čačić "poginuo" je u kvalifikac­ijama za SP u Rusiji. Presudio mu je remi protiv Finske na Rujevici, a kestenje iz vatre je vadio današnji izbornik Zlatko Dalić. Uspio je složiti kockice baš na brzinu, odveo nas je Rusiju, a tamo i do finala, gdje nas je pobijedila Francuska. Vratila se dobra atmosfera oko reprezenta­cije, opet je to bila iskonska Hrvatska. No vrijeme nakon ruske bajke nije bilo nimalo bajkovito. Uvijek se vrti ista priča, put do visina lakši je negoli održavanje na njima. Hrvatska je imala puno problema u novoosnova­noj Ligi nacija, gdje smo spavali na lovorikama i prosipali ugled. Teško smo se nosili sa statusom druge reprezenta­cije svijeta. No buđenje je krenulo netom prije početka kvalifikac­ija. Na kraju smo zamalo stigli na završni turnir Lige nacija, a kvalifikac­ije smo kao i uvijek u početku odradili dobro, iako nam se potkrao poraz u Budimpešti protiv Mađarske. U rujnu 2019. nakon briljantne pobjede nad Slovačkom (4:0) u gostima, zapeli smo u Azerbajdža­nu (1:1), a isti rezultat bio je u listopadu na gostovanju u Walesu (1:1), pa smo plasman opet morali osiguravat­i u posljednje­m kolu. Nije bilo problema, na Rujevici smo lako svladala li Slovake i izborili plasman na Euro. No onda je u proljeće 2020. izbila pandemija koronaviru­sa i nogomet na nekoliko mjeseci gurnula u drugi plan. Jasno, Euro je odgođen, što nam je čak možda dobro i došlo kako bi se naši iskusni ratnici odmorili i skupili snagu za dalje. Ovaj put ždrijeb, bar onaj kada je mjesto igranja u pitanju, bio nam je naklonjen. Sve utakmice skupine igrali smo na Otoku, pa smo izbjegli suludo duga putovanja. Skupina je bila prolazna, iako su u njoj bila dva domaćina, Engleska i Škotska, a krug je zatvorila Češka. Igralo se u 11 europskih gradova (London, Glasgow, Sevilla, Rim, Budimpešta, Minhen, Amsterdam, Kopenhagen, Bukurešt, St. Petersburg i Baku), a polufinale i finale odigrano je na Wembleyu u Londonu.

Neuvjerlji­vi na Otoku

Hrvatska je svoje utakmice skupine, rekli smo već, igrala u Londonu i Glasgowu. Kamp je prvobitno trebao biti na elitnom škotskom sveučilišt­u St. Andrews, ali zbog pandemije i strogih pravila koja su vladala u Škotskoj HNS je odlučio prebaciti bazu u Hrvatsku, točnije u Rovinj. Zbog koronaviru­sa kapaciteti nekih stadiona su bili reducirani, a ulazak u Veliku Britaniju bio je komplicira­n do bola, pa Hrvatska nije imala podršku svojih navijača na koju je naviknula u završnicam­a europskih prvenstava. Sve je nekako bilo skromno i usiljeno. Turnir smo otvorili na Wembleyu protiv Engleske i nismo izgledali dobro. Istina, poraženi smo minimalno, ali bili smo posve neopasni, što je donijelo prilično razočaranj­e. Krenule su kritike na račun izbornika Zlatka Dalića i njegovih taktičkih zamisli, najčešći je zaključak bio "druga reprezenta­cija svijeta ne smije igrati tako dekadentno". Nakon tog neuvjerlji­vog starta čekale su nas dvije utakmice u Glasgowu. Prva protiv Čeha nije donijela neke bitne pomake. Odigrali smo mršavi remi (1:1) u kojem smo bili u rezultatsk­om zaostatku nakon što je Schik pogodio iz kaznenog udaraca koji je nespretno skrivio Lovren. Izjednačio je Perišić odmah na početku drugog poluvremen­a. Iz skupine je potencijal­no moglo troje ići u nokaut-fazu, a s obzirom na rezultate iz prva dva kola (nijedna reprezenta­cija u skupini nije imala obje pobjede, nap. a.), milijun kombinacij­a je bilo otvoreno. Hrvatskoj je igrala samo pobjeda nad Škotskom, a na kraju smo je ostvarili, i to baš na način koji nam je donio drugo mjesto u skupini. Slavili smo s 3:1, a ostao je zapamćen drugi naš pogodak koji je sjajnim udarcem s više od 20 metara vanjskim dijelom kopačke postigao Luka Modrić. Osvajanje drugog mjesta značilo je put u Kopenhagen, iako nam ni treća pozicija ne bi bila mrska jer bismo u tom slučaju igrali u Budimpešti, gdje, recimo, nije bilo ograničenj­a vezanih uz kapacitet Puskas Arene. No takvih ograničenj­a nije bilo ni u Kopenhagen­u, što je bio signal našim navijačima za pravu invazuju na dansku metropolu. U osmini finala dopala nam je Španjolska, koja nam je postaredov­iti suparnik na posljednja tri Eura. U Poljskoj i Ukrajini smo izgubili, a u Francuskoj smo ih pobijedili. Oba ta susreta odigrana su u grupnoj fazi.

Oproštaj u trileru

Na tribinama kopenhagen­skog Parekna dominirale su "kockice", a na terenu je krenulo kao iz snova. Pedri je u 20. minuti vraćao jednu naizgled običnu loptu s centra terena svom vrataru Unaiju, koji je nespretno reagirao i na zaprepašte­nje svih na stadionu propustio ju u mrežu za naše vodstvo. Do odmora Španjolci su izjednačil­i, a 13 minuta prije kraja susreta imali su naizgled nedostižni­h 3:1, a onda je krenuo čudesan povratak Hrvatske. Prvo je Oršić u 85. smanjio na 3:2, a u drugoj minuti nadoknade Pašalić je pogodio glavom za izjednačen­je i opći delirij među našim navijačima, pa je utakmica otišla u produžetke. Vidjelo se na njihovu početku kako su Španjoci šokirani događajima iz završnice regularnog dijela, pa smo dominirali u početku produžetak­a, a Kramarić je imao veliku priliku dovesti nas u vodstvo. Nije zabio i onda se utakmica opet okrenula na stranu Španjolaca, koji su zabili dva pogotka i u pravom trileru s 5:3 izborili plasman u četvrtfina­le. Bila je to najluđa utakmica koju je Hrvatska odigrala na europskim prvenstvim­a, ali opet je ostala kratkih rukava i morala se vratiti kući.

Dani nakon Eura bili su turbulentn­i jer su na vidjelo isplivali nekvalitet­ni odnosi unutar reprezenta­cije, a pod paljbom se našao izbornik Dalić. No ostao je za kormilom, povukao je neke poteze koji su homogenizi­rali momčad, pa smo samo godinu dana poslije na SP-U u Kataru još jednom zadivili nogometni svijet osvojivši treće mjesto. I sada dolazi Euro u Njemačkoj, vjerojatno posljednji ples Luke Modrića u reprezenta­tivnom dresu i prilika da konačno razbijemo prokletstv­o te prve eliminacij­ske utakmice na europskim prvenstvim­a jer je još nikada nismo uspjeli proći. ■

Dani nakon Eura bili su turbulentn­i jer su isplivali nekvalitet­ni odnosi unutar reprezenta­cije

Tih dana činilo se da je put na Mjesec jednostavn­iji od odlaska na Otok

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia